Na tej aukcji sprzedajemy
Brykiet do wędzenia i grillowania BUK 2,5kg
Brykiet do wędzenia i grillowania z drewna BUKOWEGO.
Idealnie nadaje się do grillowania lub wędzenia ryb, drobiu oraz mięs nadając im niepowtarzalny smak i aromat. Charakteryzuje się bardzo niską wilgotnością (poniżej 8%). Produkowany jest bez dodatków jakichkolwiek substancji klejących - czyste drewno poddane bardzo dużej sile prasowania. Jest to produkt nie spotykany na naszym rynku (rzadkość). Fantastyczny zamiennik brykietu i węgla drzewnego, dzięki któremu uzyskamy niesamowity smak grillowanych lub wędzonych produktów. Używany może być również jako dodatek do grilla lub wędzarni w celu uzyskania pożądanego koloru, zapachu i smaku przyrządzanych potraw.
Cena dotyczy opakowania 2,5kg (pakowany w torby papierowe).
Rodzaj użytego drewna, ma wpływ na kolor, zapach i smak wędzonek.
Jabłoń da nam bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmaku i lekko słodki, można go stosować do wędzenia drobiu, wtedy barwi skórkę kurczaków, gęsich nóg, czy półgęsków na kolor ciemno brązowy, a w smaku dodaje lekkości i tak tłustej skórce.
Śliwa nadaje delikatnej, lecz nieprzesadzonej słodkości, lekkiego owocowego zapachu i pięknego połysku. Jest idealna do wieprzowiny. Żeberka, boczki, golonki, lub polędwiczki wieprzowe nabierają w takim dymie niepowtarzalnego smaku. Również wieprzowe kiełbasy wędzone w dymie ze śliw sporo zyskują.
Wiśnię charakteryzuje świeży zapach choć lekko gorzki posmak, ale nie nieprzyjemny. Dym z wiśni spowija wędzonki w ciemnobrązowy kolor. Wszelkie ptactwo, czy to domowe czy dzikie, warto jest właśnie wędzić takim drewnem. Wiśnia jest nieoceniona przy cielęcinie, szynkach, kiełbasach. Świetnie się sprawdza przy wędzeniu ryb, zwłaszcza tych dużych.
Czereśnia, podobnie jak wiśnia oddaje do wędzonek trochę smakowej goryczki, ale zapach ma zdecydowanie bardziej owocowy. Takim zestawem aromatów warto podnieść walory ryb, zwłaszcza słodkowodnych.
Grusza daje mięsom niepodobny do żadnej innej barwę czerwonego wina. Ptactwo uwędzone w gruszy zachwycać będzie głębokim kolorem i równie tajemniczym zapachem. Jeśli obok będą leżeć kurczaki wędzone w innych gatunkach drewna, te które wisiały w dymie z gruszy przyciągną uwagę każdego smakosza.
Buk nadaje barwę cytrynową, idealny do wędzenia ryb, filetów kaczek, gęsi i indyków, dzikiego ptactwa, jagnięciny i innych mięs. Zalecamy wędzić na gorąco i w/w podawać jako dodatki do sałatek, zimnych i ciepłych zakąsek.
Olcha to powszechnie stosowane drewno do wędzenia w Polsce. Ma szerokie zastosowanie przy wędzeniu ryb, szczególnie łososia, pstrąga oraz owoców morza typu małże, ostrygi czy przegrzebki. Olcha nadaje produktom cytrynowe zabarwienie i przez swoją delikatność ma zastosowanie przy podwędzaniu takich produktów jak drób, wieprzowinę, baraninę i wołowinę.Spróbujcie, bo wychodzi wspaniale. Podobne zabarwienie nadaje drewno z akacji i gruszy.
Dąb nadaje silnie brązowe zabarwienie produktom. Najczęściej stosowany do wędzenia na zimno dziczyzny i dużych kawałków mięsa.
Przesyłka kurierem lub Pocztą Polską (przesyłka biznesowa) 1-10 szt. opakowań w tej samej cenie. W przypadku większych ilości koszty przesyłki ustalamy indywidualnie.
W razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt telefoniczny 697-[zasłonięte]-754 lub mailowy [zasłonięte]@magia-drewna.eu.