Brykiet do wędzarni Bradley Smoker
Rodzaje brykietów:
1.Oak - Dąb
Trociny dębowe nadają wędzonkom silnie brązowe zabarwienie.Najczęściej stosowane są do wędzenia wołowiny, dziczyzny, wieprzowiny, indyków.
2.Special Blend
Wyrafinowany, łagodny aromat opracowany przez specjalistów Bradleya, doskonały do każdego rodzaju potraw, mięsnych, rybnych, serów i warzyw.
3.Cherry - Wiśnia
Drewno nadające świeży, lekko owocowy, słodkawo-gorzki aromat i smak. Idealnie nadaje się do drobiu, cielęciny, dzikiego ptactwa i szynek ale także dobrze wpływa na smak ryb, owoców morza.
4.Pecan - Orzesznik Am.
Nadaje ciemnożółte zabarwienie mięs, oraz specyficzny aromat potraw.Najbardziej zbliżony do orzecha włoskiego.Wkłady z drewna Orzesznika Jadalnego - Pecan (Amer. Płn. i Pd.) doskonałe do wołowiny oraz wieprzowiny.
5. Alder - Olcha
Jedno z najlepszych drzew do wędzenia, najczęściej stosowane. Uzyskuje się ładny, ciemnożółty kolor potraw, przechodzący w brąz, polecany do wędzenia wszystkich mięs i ryb.
6. Mesquite -Drzewo moskitowe
Drzewa moskitowe dają silny tradycyjny aromat, który jest wspaniały do drobiu, ryb oraz warzyw.
7. Maple - Klon
Dym nadaje wędzonkom łagodny i lekko słodki smak, oraz złocistożółty kolor. Polecany szczególnie do wędzenia ryb ale także wołowiny.
8. Apple - Jabłoń
Bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmakiem lekko słodki, można stosować do wędzenia drobiu barwi skórkę drobiu na kolor ciemno brązowy.
9. Hickory - Orzechowiec Amerykański
Drewno hickory to odmiana amerykańskiego orzechowca. Daje egzotyczny, intensywny zapach i pełny, bogaty smak wędzonych produktów. Polecany do mięsa czerwonego.
Sekretem wedzarni Bradley są brykiety Bradley Flavor Bisquettes.
Aby je wyprodukować zrębki drewna liściastego są ze sobą sprasowane w kontrolowanej wartości ciśnienia i gęstości. Dzieki temu są one wolne od powstajacych podczas spalania gazów, kwasów i żywic ,które w tradycyjnych wędzarniach sa powodem zniekształcenia smaku i jakości wędzonych produktów.
Dym powstający podczas spalania brykietów Bradley Flavor Bisquettes jest 4 razy czyściejszy od dymów powstałych ,w przypadku wędzenia za pomocą świeżego drewna.
W wędzarniach Bradley Smoker pojedyńczy brykiet jest spalany przez 20 minut produkując czysty dym z pieknym aromatem.Po spaleniu podajnik podaje nastepny brykiet , a spalony jest usuwany do miski z wodą znajdujacej się w dolnej części komory wędzenia.
Brykiety sprzedawane sa w paczkach po 120 sztuk.
Dostepne rodzaje brykietów ; Jabłoń ,Dąb,Hickory,Klon,Mesquiete , Orzech, Wiśnia,Olcha, Special Blend.