Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BRUNOST ( Gudbrandsdalsost ) BRĄZOWY SER NORWESKI

13-02-2015, 0:09
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 59 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 59 zł     
Użytkownik DecoRetro
numer aukcji: 5042464425
Miejscowość Pogórze
Kupiono sztuk: 16    Licytowało: 15    Wyświetleń: 388   
Koniec: 13-02-2015 00:06:11
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

        

 

  BRUNOST-norweski ser


1 kg


Pyszny SER,który raz spróbujesz...i już będziesz uzależniony :)

 
Wyjątkowy specyficzny smak
słodko-słony
jakby karmelowy

niektórzy wyczuwają smak czekolady...


Kolor wyjątkowy-brązowy

Wyśmienicie smakuje z dżemem( rewelacyjny z pomarańczowym !)

z powidłami albo żurawiną...

 na kanapce,na toście,na grzance,na naleśniku, na gofrze

jak i w postaci niebanalnego deseru

(są specjalne przepisy na ciasta z użyciem brunosta)

Brunost-idealny również jako przekąska do piwa ;)

Polecany dla dzieci "niejadków"

na pewno bardzo polubią takie

słodkawe kanapki serowe-

bardziej przypominające pyszny deser niż tradycyjne śniadania :)

 
Smak Brunosta to smak-który nie ma odpowiednika w polskim smaku sera...
spróbuj,rozsmakuj się w tym wyjątkowym serze

za atrakcyjną cenę nabywasz kilogram

  dobrego,zdrowego,wyjątkowego sera,

zrobionego z wielką starannością,

według starej norweskiej receptury

 

mój ostatni sposób na brunosta :

 

 *banan rozgnieciony widelcem-pełniący rolę masełka :)

*borówka w słoiku do mięs lub serów firmy Łowicz( lub żurawina) do udekorowania serka

*ciemna razowa kromka chleba

a najlepiej własnej produkcji:)

(a jeszcze lepiej chleb bananowy! :)

-bardzo prosty przepis i zawsze wychodzi ! :)

np tutaj :

 

 http://www.poezja-smaku.pl/chlebek-bananowy/

PYCHAAA !!!


Szczerze polecam!

 

 ps.BRUNOSTA najlepiej kroić specjalnym nożem do serów,

aby uzyskać cieńkie plastry

 a po otwarciu przechowywać w szczelnym opakowaniu aby nie ściemniał

 
****************

 
Brunost (z norw. brązowy ser) jest wyrobem typowo norweskim
Od żółtego sera, do którego Polacy są przyzwyczajeni, brunost różni się przede wszystkim barwą (od miodowej do intensywnie brązowej), ale też smakiem (raczej słodki) i procesem wytwarzania. 
Otóż norweski brązowy ser robi się z serwatki, czyli de facto produktu ubocznego wytwarzanego przy produkcji tradycyjnego sera żółtego.

Do serwatki dodaje się mleko i/lub śmietanę.

Najpopularniejszym jest Gudbrandsdalost, do którego produkcji używa się serwatki i mleka pochodzenia krowiego, ale dodaje się także mleko kozie. 

Produkcja sera brązowego wymaga sporego doświadczenia, ponieważ ser może się łatwo przypalić.

Najpierw serwatkę gotuje się z letnim mlekiem w wielkiej kadzi.

Następnie dodaje się śmietanę i odparowuje wodę.

Następnie gotuje się do momentu uzyskania 75% suchej masy.

Ciśnienie w garnku wyrównuje się powoli z atmosferycznym, a następnie przechodzimy do najważniejszych 15 minut produkcji brunosta.

To właśnie ostatni kwadrans powoduje, że zawarta w mleku laktoza krystalizuje się i nadaje serowi charakterystyczny słodki smak i kolor. 

DATA WAŻNOŚCI SERA: 06.2015

SZCZERZE POLECAM


NIEBANALNY POMYSŁ NA PREZENT !      

 

 

    

 

 

  


Dodano 2[zasłonięte]014-12 18:17

             WAGA SERA : 1 KG