BRUNOST-norweski ser
1 kg
Pyszny SER,który raz spróbujesz...i już będziesz uzależniony :)
Wyjątkowy specyficzny smaksłodko-słonyjakby karmelowy
niektórzy wyczuwają smak czekolady...
Kolor wyjątkowy-brązowy
Wyśmienicie smakuje z dżemem( rewelacyjny z pomarańczowym !)
z powidłami albo żurawiną...
na kanapce,na toście,na grzance,na naleśniku, na gofrze
jak i w postaci niebanalnego deseru
(są specjalne przepisy na ciasta z użyciem brunosta)
Brunost-idealny również jako przekąska do piwa ;)
Polecany dla dzieci "niejadków"
na pewno bardzo polubią takie
słodkawe kanapki serowe-
bardziej przypominające pyszny deser niż tradycyjne śniadania :)
Smak Brunosta to smak-który nie ma odpowiednika w polskim smaku sera...spróbuj,rozsmakuj się w tym wyjątkowym serze
za atrakcyjną cenę nabywasz kilogram
dobrego,zdrowego,wyjątkowego sera,
zrobionego z wielką starannością,
według starej norweskiej receptury
mój ostatni sposób na brunosta :
*banan rozgnieciony widelcem-pełniący rolę masełka :)
*borówka w słoiku do mięs lub serów firmy Łowicz( lub żurawina) do udekorowania serka
*ciemna razowa kromka chleba
a najlepiej własnej produkcji:)
(a jeszcze lepiej chleb bananowy! :)
-bardzo prosty przepis i zawsze wychodzi ! :)
np tutaj :
http://www.poezja-smaku.pl/chlebek-bananowy/
PYCHAAA !!!
Szczerze polecam!
ps.BRUNOSTA najlepiej kroić specjalnym nożem do serów,
aby uzyskać cieńkie plastry
a po otwarciu przechowywać w szczelnym opakowaniu aby nie ściemniał
****************
Brunost (z norw. brązowy ser) jest wyrobem typowo norweskimOd żółtego sera, do którego Polacy są przyzwyczajeni, brunost różni się przede wszystkim barwą (od miodowej do intensywnie brązowej), ale też smakiem (raczej słodki) i procesem wytwarzania. Otóż norweski brązowy ser robi się z serwatki, czyli de facto produktu ubocznego wytwarzanego przy produkcji tradycyjnego sera żółtego.
Do serwatki dodaje się mleko i/lub śmietanę.
Najpopularniejszym jest Gudbrandsdalost, do którego produkcji używa się serwatki i mleka pochodzenia krowiego, ale dodaje się także mleko kozie. Produkcja sera brązowego wymaga sporego doświadczenia, ponieważ ser może się łatwo przypalić.
Najpierw serwatkę gotuje się z letnim mlekiem w wielkiej kadzi.
Następnie dodaje się śmietanę i odparowuje wodę.
Następnie gotuje się do momentu uzyskania 75% suchej masy.
Ciśnienie w garnku wyrównuje się powoli z atmosferycznym, a następnie przechodzimy do najważniejszych 15 minut produkcji brunosta.
To właśnie ostatni kwadrans powoduje, że zawarta w mleku laktoza krystalizuje się i nadaje serowi charakterystyczny słodki smak i kolor. DATA WAŻNOŚCI SERA: 06.2015SZCZERZE POLECAM
NIEBANALNY POMYSŁ NA PREZENT !
Dodano 2[zasłonięte]014-12 18:17
WAGA SERA : 1 KG