Czy wiedzą Państwo, jak ważnym trunkiem było piwo w średniowieczu? Leszek Biały odmówił udziału w krucjacie, ponieważ w Ziemi Świętej nie warzono piwa, a jego konsumpcja na dworze królowej Jadwigi wynosiła nawet do 10 litrów na głowę dziennie. Prawdziwi smakosze tego napoju zamieszkiwali także Łódź i jej najbliższe okolice. Dobrze wiedzieli, że do piw typu lager i jasnych pełnych potrzebna jest miękka woda, do piw mocniejszych – twarda, a do produkcji porterów najlepsza jest woda bogata w minerały. Teodor Milsch, bracia Lorentzowie, Anstadtowie, Gehligowie, Keilichowie to najwybitniejsi przedstawiciele łódzkiego browarnictwa. Historia ich przedsiębiorstw jest pełna zaskakujących tajemnic, m.in. do dzisiaj nie ujawniono unikatowych receptur. Jak zbudowali swoje browary, jakiej używali technologii, czy uczciwie prowadzili interesy, kogo zatrudniali? Na te i inne pytania odpowiada książka Browary Łodzi i regionu Marcina Szymańskiego, która jest pierwszym szczegółowym opracowaniem, dotyczącym dziejów warzenia piwa w regionie łódzkim. Czytelnik ma niepowtarzalną okazję dokładnie poznać historię Helenowa, dzieje zakładów browarniczych od momentu ich założenia do chwili upadku oraz dowiedzieć się jakie piwo cieszyło się największą popularnością w czasach ich świetności. Autor opowiada również o czasach współczesnych: wielkich koncernach i małych, regionalnych zakładach. Książkę najlepiej czytać z kuflem ulubionego piwa w ulubionym miejscu… Za chwilę dowiedzą się państwo, jak to się stało, że Biedermannowie, odwieczni wrogowie Anstadtów, przejęli część ich przedsiębiorstwa, a wzajemna rodzinna pomoc doprowadziła do upadku firmy Gehligów.
Spis treści:
PRZEDMOWA OD AUTORA ROZDZIAŁ I Technologia produkcji piwa i rozwój browarnictwa na świecie oraz na ziemiach polskich 1. Technologia i podstawowe pojęcia 2. Zarys dziejów piwowarstwa na świecie 3. Zarys dziejów piwowarstwa na ziemiach polskich ROZDZIAŁ II Początki piwowarstwa w Łodzi i warunki dla stworzenia nowoczesnych browarów w tym mieście 1. Ex navicula navis (z łódeczki łódź) 2. Warunki zewnętrzne przy powstawaniu piwowarstwa fabrycznego w Łodzi ROZDZIAŁ III Sytuacja polskiego i łódzkiego browarnictwa pod rządami carów i w II Rzeczpospolitej 1. Łódzkie browarnictwo na przełomie XIX i XX wieku 2. Sytuacja piwowarstwa polskiego w latach 1[zasłonięte]918-19 3. Piwowarstwo lódzkie w II Rzeczpospolitej ROZDZIAŁ IV Browary w Łodzi przed 1945 rokiem 1. Anstadtowie Pod rządami carów W II Rzeczpospolitej 2. Największy konkurent, największy przegrany - Browar Braci Gehlig 3. Browar Gustawa Keilicha i jego synów Trudne początki Pomyślny rozwój w nowej rzeczywistości 4.Browar Braci Keilich 5.Browar przy ulicy Milscha 6.Browar Braci Lorentz 7.Browar Henryka Bauera ROZDZIAŁ V Browary w regionie łódzkim przed 1945 rokiem 1. Browar Ludwika Anstadta w Radogoszczy 2. Browar Zenona Anstadta w Zduńskiej Woli 3. Browar w Radogoszczy przy ulicy Zgierskiej 4.Browar w Radogoszczy przy ulicy Hipotecznej 5. Browar Oskara Maczewskiego w Zgierzu 6. Browar w Pabianicach 7. Browar w Lućmierzu 8.Browar Franciszka Ksawerego Szpana (później Franciszka Braulińskiego) w Piotrkowie 9. Browar Bartenbachów w Piotrkowie 10.Tradycje piwowarskie w Radomsku i Browar Parowy "Pociecha" 11.Browar rodziny Knothe w Tomaszowie Mazowieckim 12. Browar w Tuszynie 13. Piwna przygoda rodziny Eisertów 14.T rąbczyńscy - rodzina piwowarów ROZDZIAŁ VI Browarnictwo w PRL-u i III RP 1 . W Polsce Ludowej 2. III Rzeczpospolita ROZDZIAŁ VII Browamictwo łódzkie w okresie powojennym 1.Browarnictwo łódzkie pod państwowym zarządem 2. Browary Łódzkie SA 3.Ślady po minionej epoce łódzkiego piwowarstwa ROZDZIAŁ VIII Browarnictwo regionu łódzkiego w okresie powojennym 1. Zduńska Wola 2. Wieluń, Ciechomice, Sieradz 3. Skierniewice 4. Piotrków Trybunalski 5. Dębowa Góra 6. Męcka Wola 7. Starowa Góra 8. Łask ZAKOŃCZENIE SUMMARY BIBLIOGRAFIA PRZYPISY
|