Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BROWARY ŁODZI I REGIONU - HISTORIA I WSPÓŁCZESNOŚĆ

16-05-2014, 18:22
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 47 zł     
Użytkownik azymut-book
numer aukcji: 4247765456
Miejscowość Bielsko-Biała
Wyświetleń: 1   
Koniec: 15-06-2014 18:07:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

BROWARY ŁODZI I REGIONU

HISTORIA I WSPÓŁCZESNOŚĆ

M.J. SZYMAŃSKI

INFORMACJE:



Wydawnictwo - KSIĘŻY MŁYN

Rok - 2011

Stron - 170

Oprawa - TWARDA LAKIEROWANA

Format - A4


STAN - NOWA



Czy wiedzą Państwo, jak ważnym trunkiem było piwo w średniowieczu? Leszek Biały odmówił udziału w krucjacie, ponieważ w Ziemi Świętej nie warzono piwa, a jego konsumpcja na dworze królowej Jadwigi wynosiła nawet do 10 litrów na głowę dziennie.

Prawdziwi smakosze tego napoju zamieszkiwali także Łódź i jej najbliższe okolice. Dobrze wiedzieli, że do piw typu lager i jasnych pełnych potrzebna jest miękka woda, do piw mocniejszych – twarda, a do produkcji porterów najlepsza jest woda bogata w minerały. Teodor Milsch, bracia Lorentzowie, Anstadtowie, Gehligowie, Keilichowie to najwybitniejsi przedstawiciele łódzkiego browarnictwa. Historia ich przedsiębiorstw jest pełna zaskakujących tajemnic, m.in. do dzisiaj nie  ujawniono unikatowych receptur.

Jak zbudowali swoje browary, jakiej używali technologii, czy uczciwie prowadzili interesy, kogo zatrudniali? Na te i inne pytania odpowiada książka Browary Łodzi i regionu Marcina Szymańskiego, która jest pierwszym szczegółowym opracowaniem, dotyczącym dziejów warzenia piwa w regionie łódzkim.

Czytelnik ma niepowtarzalną okazję dokładnie poznać historię Helenowa, dzieje zakładów browarniczych od momentu ich założenia do chwili upadku oraz dowiedzieć się jakie piwo cieszyło się największą popularnością w czasach ich świetności. Autor opowiada również o czasach współczesnych: wielkich koncernach i małych, regionalnych zakładach.


Książkę najlepiej czytać z kuflem ulubionego piwa w ulubionym miejscu… Za chwilę dowiedzą się państwo, jak to się stało, że Biedermannowie, odwieczni wrogowie Anstadtów, przejęli część ich przedsiębiorstwa, a wzajemna rodzinna pomoc doprowadziła do upadku firmy Gehligów.

 

ZASADY:

Dane do przelewu:



* wszelkie pytania proszę kierować PRZED podjęciem decyzji o kupnie

* NIE WYSYŁAMY ZA POBRANIEM KUPUJĄCYM O WĄTPLIWEJ REPUTACJI ALLEGRO

* wysyłka odbywa się w ciągu MAX. 2 dni roboczych od momentu zaksięgowania wpłaty na koncie

* wszystkie książki wysyłamy w kopertach ochronnych (istnieje możliwość odbioru osobistego po wcześniejszym umówieniu się


Więcej informacji na stronieO MNIE

REAL FOTO- wszystkie fotografie przedstawiają rzeczywisty stan książek

WYSTAWIAMY
FAKTURY VAT


Opis:

 

PRZEDMOWA...................................................... 4

OD AUTORA...................................................... 6

 

ROZDZIAŁ I

Technologia produkcji piwa i rozwój browarnictwa

na świecie oraz na ziemiach polskich........................... 7

 

1. Technologia i podstawowe pojęcia.......................... 8

  2. Zarys dziejów piwowarstwa na świecie...................... 10

  3. Zarys dziejów piwowarstwa na ziemiach polskich............ 16

 

ROZDZIAŁ II

Początki piwowarstwa w Łodzi i warunki dla stworzenia

nowoczesnych browarów w tym mieście............................ 21

 

1. Ex navicula navis (z łódeczki łódź)....................... 22

  2. Warunki zewnętrzne przy powstawaniu

   piwowarstwa fabrycznego w Łodzi............................. 27

 

ROZDZIAŁ III

Sytuacja polskiego i łódzkiego browarnictwa pod rządami

carów i w II Rzeczpospolitej................................... 31

 

1. Łódzkie browarnictwo

   na przełomie XIX i XX wieku................................. 32

  2. Sytuacja piwowarstwa polskiego w latach 1918–1945......... 35

  3. Piwowarstwo łódzkie w II Rzeczpospolitej.................. 42

 

ROZDZIAŁ IV

Browary w Łodzi przed 1945 rokiem.............................. 45

 

1. Anstadtowie............................................... 46

    Pod rządami carów.......................................... 46

    W II Rzeczpospolitej....................................... 55

  2. Największy konkurent, największy przegrany

  – Browar Braci Gehlig........................................ 63

  3. Browar Gustawa Keilicha i jego synów...................... 70

    Trudne początki............................................ 70

    Pomyślny rozwój w nowej rzeczywistości..................... 72

  4. Browar Braci Keilich...................................... 77

  5. Browar przy ulicy Milscha................................. 79

  6. Browar Braci Lorentz...................................... 82

  7. Browar Henryka Bauera..................................... 84

 

ROZDZIAŁ V

Browary w regionie łódzkim przed 1945 rokiem................... 85

 

1. Browar Ludwika Anstadta w Radogoszczy..................... 86

  2. Browar Zenona Anstadta w Zduńskiej Woli................... 90

  3. Browar w Radogoszczy przy ulicy Zgierskiej................ 95

  4. Browar w Radogoszczy przy ulicy Hipotecznej............... 96

  5. Browar Oskara Maczewskiego w Zgierzu...................... 97

  6. Browar w Pabianicach...................................... 97

  7. Browar w Lućmierzu........................................ 98

  8. Browar Franciszka Ksawerego Szpana

   (później Franciszka Braulińskiego)w Piotrkowie.............. 98

  9. Browar Bartenbachów w Piotrkowie.......................... 99

  10. Tradycje piwowarskie w Radomsku

   i Browar Parowy „Pociecha”.................................. 100

  11. Browar rodziny Knothe w Tomaszowie Mazowieckim........... 101

  12. Browar w Tuszynie........................................ 101

  13. Piwna przygoda rodziny Eisertów.......................... 101

  14. Trąbczyńscy – rodzina piwowarów.......................... 102

 

ROZDZIAŁ VI

Browarnictwo w PRL-u i III RP.................................. 103

 

1. W Polsce Ludowej.......................................... 104

  2. III Rzeczpospolita........................................ 113

 

ROZDZIAŁ VII

Browarnictwo łódzkie w okresie powojennym...................... 119

 

1. Browarnictwo łódzkie pod państwowym zarządem.............. 120

  2. Browary Łódzkie SA........................................ 124

  3. Ślady po minionej epoce

   łódzkiego piwowarstwa....................................... 134

 

ROZDZIAŁ VIII

Browarnictwo regionu łódzkiego

 w okresie powojennym.......................................... 141

 

1. Zduńska Wola.............................................. 142

  2. Wieluń, Ciechomice, Sieradz............................... 144

  3. Skierniewice.............................................. 145

  4. Piotrków Trybunalski...................................... 146

  5. Dębowa Góra............................................... 151

  6. Męcka Wola................................................ 152

  7. Starowa Góra.............................................. 153

  8. Łask...................................................... 154

 

ZAKOŃCZENIE.................................................... 157

SUMMARY........................................................ 161

BIBLIOGRAFIA................................................... 164

PRZYPISY....................................................... 166





PRZED PODJĘCIEM DECYZJI PROSZĘ O ZAPOZNANIE SIĘ ZE STRONĄ ,,O MNIE"


ZAPRASZAM NA INNE NASZE AUKCJE

POZDRAWIAM