74,99 zł
Bromatologia. Zarys nauki o żywności i żywieniu Henryk Gertig , Juliusz Przysławski
Wydanie I (dodruk) 468 stron, 134 ilustracje, 101 tabel, oprawa broszurowa, format 165 x 235 mm ISBN: 978-83-[zasłonięte]-3603-9
Jest to nowoczesny podręcznik akademicki, w którym omówiono podstawowe składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne oraz ich przemiany w organizmie. Przedstawiono też główne grupy produktów żywnościowych, ich wartość odżywczą, występowanie i pożądaną wielkość spożycia. Cenne jest uwzględnienie problemu interakcji witamin z lekami. Szczególną uwagę zwrócono na racjonalny sposób odżywiania się różnych grup ludności, metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia oraz rolę dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Jeden z rozdziałów poświęcono różnym rodzajom stosowanych diet, oraz alternatywnym sposobom żywienia. Publikacja jest przeznaczona dla studentów wydziałów farmaceutycznych oraz nauki o zdrowiu akademii medycznych, a także innych uczelni (np. uczelni rolniczych), które w swych programach nauczania uwzględniają naukę o żywności i żywieniu.
Spis treści
Wstęp Podstawowe składniki odżywcze Witaminy Składniki mineralne Przemiany składników odżywczych w organizmie człowieka Interakcje leków ze składnikami pożywienia Ogólna charakterystyka podstawowych grup żywności Podstawy racjonalnego żywienia Podstawy dietetyki w profilaktyce chorób cywilizacyjnych Specyficzne sposoby odżywiania się niektórych grup ludności Piśmiennictwo Wykaz skrótów Skorowidz
|