Kiełki brokuła zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20-30 razy większa niż w dojrzałej roślinie. Ponadto kiełki brkułu pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.
Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brkułu substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.
Kiełki brokułu są pikantne w smaku, doskonale nadają się do surówek i kanapek. Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brkułu
UPRAWA: Kiełki najłatwiej jest uprawiać w kiełkownicy (specjalnym naczyniu do uprawy kiełków), lecz udaje się także łatwo otrzymać w słoiku, jak i w płytkiej warstwie zwykłej ziemi.
WARTOŚCI ODŻYWCZE KIEŁKÓW BROKUŁU:
Witaminy:A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K
Makroelementy:Wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan
Ponadto:Koenzym Q10, sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko (35%)
CO KUPUJESZ? Przedmiotem ukcji jest oryginalne opakowanie nasion 10 g. pochodzące od uznanego, polskiego producenta. Są one standaryzowane, co gwarantuje ich jakość i żywotność. Kupując nasiona z niewiadomego źródła nie masz żadnej gwarancji, że coś w ogóle z nich wykiełkuje.
Domowy sposób uprawy kiełków: Nasiona należy dokładnie przepłukać, wsypać do czystego słoika w takich ilościach, aby przykrywały dno i zalać na kilka godzin przegotowaną, letnia wodą (można zostawić na noc). Następnie należy zlać wodę. Nasiona ponownie przepłukać, słoik nakryć gazą, obwiązać gumką i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Przepłukiwać i zlewać wodę co najmniej dwa razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po 3-6 dniach.
SPRZEDAJEMY WSZYSTKIE NASIONA NA KIEŁKI !!!
SPRAWDŹ POZOSTAŁE AUKCJE !!!
Koszt wysyłki jest niezależny od liczby zamówionych opakowań!