Firma PNOS jest jednym z największych przedsiębiorstw nasienno-hodowlanych w Polsce, z własnymi odmianami nasion warzyw i kwiatów. Tradycje sięgają połowy ubiegłego wieku. Co czwarta torebka nasion sprzedawana w naszym kraju pochodzi od firmy PNOS, co daje im w tym segmencie pozycję lidera na rynku.
Najwyższej jakości nasiona - z atestem jakości, po wielokrotnych badaniach parametrów siewnych w laboratorium zakładowym i Stacji Oceny Nasion - produkowane są w wyspecjalizowanych gospodarstwach w Polsce oraz na południu Europy.
WAGA: 8g
|
W 100g kiełków brokuła znajduje się ok. 80mg witaminy C, 6,6mg witaminy PP, 90-100mg wapnia, 60-70mg magnezu i 170-200mg potasu, a także śladowe ilości sodu.Kiełki brokuła zawierają duże ilości sulforafanu,który niszczy lub hamuje namnażanie komórek rakowych oraz koenzym Q10. Domowym sposobem kiełki można wyprodukować w następujący sposób: nasiona należy dokładnie przepłukać, wsypać do czystego słoika w takich ilościach, aby przykrywały dno i zalać na kilka godzin przegotowaną, letnia woda (można zostawić na noc). Następnie należy zlać wodę. Nasiona ponownie przepłukać, słoik nakryć gazą, obwiązać gumką i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Przepłukiwać i zlewać wodę co najmniej dwa razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po 3-6 dniach. Przepis kulinarny Omlet ze świeżymi kiełkami Składniki:200g kiełków brokułu,3 jajka,10g śmietany, 10g masła, 10g oliwy z oliwek, kilka pomidorków koktajlowych. Wykonanie: Na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek usmażyć kiełki brokuła-ok. 2 min. Rozmieszane jaja z mąką i śmietaną doprawić solą i pieprzem. Wylać na smażące się kiełki, a następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika - temp. 180 stopni C, na ok. 5 min. Wyłożyć na talerz, udekorować kiełkami i pomidorkami.
|