|
Witam na mojej aukcji
Dziś do zaoferowania mam
Nasiona
Brokuł
Limba
Odmiana wczesna, o dużych zielonych różach i stosunkowo krótkim okresie wegetacji – około 60-75 dni. Odmiana znakomita do bezpośredniego spożycia i do mrożenia.
Brokuł, znany też jako zielony kalafior lub kapusta szparagowa, w Polsce obecny jest od XVII wieku. We Włoszech uprawiany był znacznie wcześniej, bo już w starożytności. Warzywo to jest łatwiejsze w uprawie od kalafiora, rośnie aż do grudnia, ponieważ dobrze znosi temperaturę kilku stopni poniżej zera. Dla wielu przemrożony brokuł jest nawet smaczniejszy i ładniejszy. Z kalafiorem natomiast jest sporo kłopotów, by był zdrowy, biały i piękny. Ale niejeden z nas nie wyobraża sobie wiosennej surówki bez kalafiora startego na tarce i wymieszanego z jogurtem oraz przyprawami. Należy tu zaznaczyć, że właśnie surowy kalafior ma większą wartość od gotowanego, ponieważ ten traci w wodzie około 75% witaminy C. Warto wiedzieć również, że 500g surowego kalafiora to 80 kalorii. Kalafior, zwany także kapustą cypryjską, jest bogaty w prowitaminy A, witaminy z grupy B1, B2, PP, a także w wapń, fosfor, żelazo i magnez. Natomiast brokuł, czyli „broccoli italiana”, jest warzywem zasobnym w witaminy A, C, B1, B2, PP oraz sole mineralne takie, jak: wapń, żelazo, fosfor, magnez, siarka i potas. Brokuł ma ponadto więcej białka niż kalafior. Jest również bogaty w beta - karoten (ma go więcej, niż marchewka), skutecznie przeciwdziała rozwojowi nowotworów - dzięki selenowi można się ustrzec raka prostaty, a sulforafan walczy z bakteriami odpowiedzialnymi za rozwój wrzodów i raka żołądka. Składnik ten jest również dobry dla oczu, ponieważ neutralizuje szkodliwe skutki promieniowania ultrafioletowego. Pamiętajmy także, iż 100g. brokułów to tylko 36 kalorii.
Gramatura: 1gram
Licytujesz: 1 TOREBKĘ NASION ZAPAKOWANĄ PRZEZ PRODUCENTA O SPRAWDZONEJ LABORATORYJNIE ZDOLNOŚCI KIEŁKOWANIA.
|
|