Grille z serii Sovereign z pewnością zwracają na siebie uwagę. Wykonane ze stali nierdzewnej trwałe i stylowe części oraz panel sterowania sprawiają, że są one porównywalne z ekskluzywnymi urządzeniami kuchennymi. Grille te posiadają obszerne szafki, duże składane półki boczne oraz nienagrzewające się uchwyty. Ponadto każdy model wyposażony jest w palnik boczny i rożen.
Czy wiesz że ... ?
W powszechnej opinii najmniej bezpieczne dla zdrowia są grille węglowe. Osad, który powstaje w wyniku spalania tłuszczu zawiera związki toksyczne.
W wielu krajach Europy Zachodniej i Ameryki wprowadzono zakaz używania w gastronomii grillów węglowych.
Przedstawiamy Państwu kilka podstawowych powodów, dla których powinni Państwo zmienić swoje kuchenno – grillowe przyzwyczajenia. Broil King to gwarancja jakości na lata ! Produktom marki Broil King zaufały tysiące ludzi na całym świecie.
Pragniemy Państwu zaprezentować produkt marki Broil King, który nie jest tylko grillem ale letnią kuchnią w Państwa ogrodzie.
Potrawa z grilla gazowego nie smakuje tak samo jak z grilla węglowego. Dlaczego ? - pytają Państwo. Odpowiadamy: SMAKUJĄ O WIELE LEPIEJ !
Nieprawdą jest, że potrawy przygotowywane na grillu gazowym są przeniknięte zapachem gazu. Propan zawarty w butlach spala się bezzapachowo. Dodatkowo mogą Państwo poprawić smak swoich potraw stosując wiórka z drzew owocowych – dodadzą one Państwa potrawom niezwykłego smaku.
Opinie specjalistów:
"Przy grillowaniu na węglu drzewnym mięsa mogą powstawać heterocykliczne węglowodory (AMINY) – związki chemiczne o działaniu mutogennym i rakotwórczym. W trakcie grillowania z tłuszczu wytapianego i skapującego na rozżarzone węgle mogą powstawać lotne węglowodory aromatyczne. Związki te parując, osiadają na grillowanym produkcie."
Dr inż. Dorota Czerwińska – Katedra Żywienia Człowieka SGGW Warszawa
"Podczas grillowania na węglu drzewnym powstają toksyczne węglowodory, takie same, na jakie narażone są osoby pracujące w przemyśle koksowniczym. Po pierwsze z dymu i żaru znad węgla oraz podczas przekształcania się tłuszczów i aminokwasów powstają szkodliwe substancje – mówi prof. Konrad Rydzyński, dyrektor Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi. To że takie substancje są rakotwórcze to już wiadomo. Powodują uszkodzenia genetyczne i hamują procesy naprawcze."
prof. Konrad Rydzyński, dyrektor Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi
CECHY GRILLA:
Moc głównego palnika w kWh: | 14,4 kWh |
Palniki Dual-Tube™ ze stali nierdzewnej: | 3 |
Przegrody Flav-R-Zones ze stali nierdzewnej: | 3 |
Palnik boczny ze stali nierdzewnej: | 2,7 kWh |
Palnik rożna ze stali nierdzewnej: | 5,25 kWh |
Luksusowy zestaw do rożna na baterie: | |
Główna powierzchnia robocza: | 3 000 cm2 |
Półka do podgrzewania: | 1 800 cm2 |
Bardzo trwałe ruszta żeliwne: | 3 |
Dwustronny ruszt żeliwny: | |
System Flav-R-Wave™ ze stali nierdzewnej: | |
Zawory Linear Flow™ zapewniające precyzyjną regulację temperatury: | |
Termometr Accu-Temp™: | |
Zapalnik Sure-Lite™: | Elektroniczny |
Piekarnik aluminiowy Therma-Cast™: | |
Palnik ze stali nierdzewnej | |
WYMIARY:
Szerokość po rozłożeniu (A) [cm]: | 156 |
Szerokość po złożeniu półek bocznych (B) [cm]: | 99 |
Wysokość przy zamkniętej pokrywie (C) [cm]: | 128 |
Wysokość do rusztu od podłoża (D) [cm]: | 99 |
Głębokość całego grilla (E) [cm]: | 61 |
Gwarancja:
- Dożywotnio na piekarnik (bez farby),
- 5 lat na palniki,
- 2 lata na podzespoły i farbę.
Wszystkie oferowane przez nas produkty są
fabrycznie nowe w oryginalnych opakowaniach.
Producent: Broil King Canada