BRESAOLA
Bresaola to typowa (pochodząca z doliny Valtellina w Lombardii w północnym regionie Włoch) długo dojrzewająca wędlina z mięsa wołowego. Bresaola (wcześniej solona) dojrzewa 2-3 miesięcy, aż stanie się twarda i zmieni kolor na cimnoczerwony, prawie fioletowy kolor. Dojrzewanie odbywa się w optymalnych warunkach temperatury i wilgoci. W trakcie naciera się ją ziołami, kminkiem i kolendrą. Zamaczana w winie kruszeje, staje się miękka, dojrzewa. Bresaola ma delikatny smak, lekko słonawy. Jest wędliną chudą i lekkostrawną. Pokrojona na bardzo cienkie plasterki idealnie nadaje się do carpaccio (oryginalne carpaccio podaje się z polędwicą wołową). Cinkie plastry ułożone na rukoli, skropione cytryną z dodatkiem oliwy z oliwek i posypane płatkami Parmigiano Reggiano D.O.P oraz doprawione odrobiną soli i pieprzu to doskonałe danie na prawdziwą włoską kolację. Polecanym winem do tego typu wędliny jest mocno wytrawne wino czerwone. Najlepiej Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano czy nawet najszlachetniejsze z win toskańskich Brunello di Monalcino.
Waga : 100 g, cena za kilogram 124,90 zł
PRODUKT ZAPAKOWANY PRÓŻNIOWO
Bresaola (100 g ) jest pokrojona w cienkie plastry i zapakowane próżniowo.
Proponujemy produkty przeznaczone na rynek włoski, sprowadzane bezpośrednio do Polski przez Toscana s.c.
Produkty oferowane na naszych aukcjach znajdują idealne zastosowanie w wielu oryginalnych, włoskich przepisach kulinarnych.
Proponujemy państwu możliwość zastąpienia artykułów oferowanych przez sklepy sieciowe jako włoskie, a w rzeczywistości produkowane w Niemczech lub innych krajach, na 100% 'prodotto italiano' co pozwoli państwu na nowe doznania kulinarne, szacunek oraz zazdrość waszych gości.
Tylko w sklepie Wino Toskanii cała gama produktów delikatesowych z Włoch, od wina poprzez oliwy, wędliny, sery, makarony... aż po dolce (słodkie przysmaki). Wszystko świeże i prosto z Italii.