- Nasilona produkcja tlenku azotu
- Zwiększone rozszerzenie naczyń krwionośnych
- Zwiększenie pompy mięśniowej i waskularyzacji
- Zwiększone odżywienie i dotlenienie mięśni
- Poprawa koncentracji
- Zwiększenie motywacji do treningu
- Wspomaganie gospodarki energetycznej
- Poprawa przewodnictwa nerwowego
- Zwiększona siła i poprawa wydolności
- Działanie anabolicznie i antykatabolicznie
- Przyśpieszona regeneracja potreningowa
BRAWN Venom to produkt złożony, który tuż po wejściu na rynek zajął bardzo stabilną pozycję pośród najlepszych środków przedtreningowych. Działanie produktu umożliwia wytworzenie niezwykle imponującej pompy mięśniowej, siły oraz wydolności w trakcie treningu. Zwiększenie rozmiarów trenowanych mięśni oraz poprawa koncentracji pozwala na osiągnięcie imponującej motywacji do działania, umożliwiającej wykonanie treningu o najwyższym stopniu intensywności.
W skład produktu BRAWN Venom wchodzą:
Dwuwinian choliny – połączenie dwóch cząsteczek kwasu winowego z choliną, związkiem uznanym pierwotnie za witaminę, jednak nią niebędącym. Cholina stanowi składową ważnego dla funkcjonowania układu nerwowego neuroprzekaźnika – acetylocholiny. Jako donor grup metylowych wykorzystywana jest m.in. w syntezie betainy, substancji zmniejszajacej ilość homocysteiny oraz regenerującej związki niezbędne w syntezie kreatyny. Dodatkowo uczestniczy w przemianach i transporcie tłuszczy, wykazuje właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne.
Winian L-karnityny – połączenie kwasu winowego i L-karnityny, niebiałkowego związku azotowego, powstającego w organizmie ludzkim z lizyny i metioniny. L-karnityna odpowiada przede wszystkim za transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów oraz usuwanie z nich toksycznych w nadmiarze kwasów tłuszczowych o średnich i krótkich łańcuchach. Dodatkowo jako donor grup acetylowych wspomaga tworzenie acetylocholiny, neuroprzekaźnika istotnego z perspektywy sprawnego funkcjonowania układu nerwowego.
L-tyrozyna – endogenny aminokwas powstający z fenyloalaniny. Jako prekursor adrenaliny, noradrenaliny i dopaminy, jest niezbędna do pobudzenia organizmu i utrzymaniu go w wymaganej gotowości do pracy. Konkurując z L-tryptofanem przy barierze krew-mózg, zmniejsza prawdopodobieństwo wytworzenia serotoniny, prekursora melatoniny, przezwyciężając tym samym wystąpienie uczucia senności. Stanowiąc prekursor hormonów tarczycy, odpowiada za prawidłowość przemian metabolicznych, w tym zachodzenie procesów glikogenolizy i lipolizy.
Ekstrakt z ziaren zielonej kawy – ekstrakt z niepalonych ziaren kawowca, wiecznie zielonej rośliny, uprawianej w klimacie subtropikalnym, głównie na terenach: Afryki, Ameryki południowej oraz Azji, bogaty w kofeinę oraz kwas chlorogenowy, pozostający w ziarnach dzięki wyeliminowaniu obróbki cieplnej. Zielona kawa działa kardioprotekcyjnie, chemoprotekcyjnie, przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwlękowo, zmniejsza insulinooporność oraz wspomaga utratę zbędnej tkanki tłuszczowej. Głównie za sprawą antyoksydacyjnych właściwości kwasu chlorogenowego oraz jego pochodnych, umożliwia poprawę funkcji śródbłonka oraz zwiększenie dostępności tlenku azotu (NO), co skutkuje relaksacją naczyń krwionośnych i obniża ciśnienia krwi, zarówno skurczowe jak i rozkurczowe. Zielona kawa wspomaga również obniżanie poziomu homocysteiny. Jej neuroprotekcyjne właściwości, wspomagają sprawne działanie układu nerwowego.
Kofeina bezwodna – inaczej 1,3,7-trójmetyloksantyna, alkaloid purynowy pochodzenia roślinnego, którego nazwa zwyczajowa zależna jest od źródła pochodzenia. Jako selektywny antagonista receptorów adenozyny A1 i A2A, zwiększa wydzielanie katecholamin, w tym: acetylocholaminy, noradrenaliny oraz dopaminy. Dodatkowo hamując aktywność fosfodiesterazy (PDE) zwiększa stężenie cyklicznego AMP (cAMP). Zwiększona w ten sposób aktywność neuronów pobudza organizm do pracy, poprawia koncentrację oraz procesy poznawcze. Towarzyszący działaniu kofeiny nasilony rozpad glikogenu oraz tkanki tłuszczowej, skutkuje zwiększoną dostępnością substancji niezbędnych do wytworzenia energii.
AmperallTM – związek o wielu nazwach m.in. 1,3-dimetylobutyloamina (DMBA) i 4-amino-2-metylopentan (AMP), występujący często w formie cytrynianu. Stanowi analog 1,3-dimetyloamylaminy (DMAA) i w praktyce wykazuje podobne do niej działanie. DMBA jest stosunkowo nowym związkiem na rynku suplementacji, toteż mechanizmy jego działania oraz bezpieczeństwo stosowania nie zostały wystarczająco dobrze poznane. Prawdopodobnie poprzez wpływ na uwalnianie odpowiednich neuroprzekaźników, zdolny jest do pobudzenia organizmu, zwiększenia: koncentracji, skupienia i procesów poznawczych. Wspomaga również spalanie nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej.
Teobromina – alkaloid purynowy, którego jedno z głównych źródeł stanowią nasiona kakaowca. Hamując fosfodiesterazę rozkładającą cAMP, wydłuża okres jego trwania, a tym samym czas pobudzenia nerwowego. Poprzez właściwości rozszerzające naczynia krwionośne obniża ciśnienie krwi. Jako inhibitor PARP-1 wykazuje działanie przeciwzapalne.
N-metylotyramina (NMT) – metylowana pochodna L-tyraminy, protoalkaloid roślinny, związek występujący m.in. w gorzkiej pomarańczy oraz jęczmieniu. Podany do organizmu ulega niezwykle szybkiemu wchłonięciu i dystrybucji. Jako antagonista receptorów alfa-2-adrenergicznych i aktywator receptorów beta-2-adrenergicznyc oraz agonista TAAR1, zwiększa wyrzut katecholamin, w tym: noradrenaliny, dopaminy i acetylocholaminy oraz przyczynia się do pobudzenia układu nerwowego. Stymulując wydzielanie gastryny, kwasu żołądkowego oraz soku trzustkowego, zwiększa apetyt, przyspiesza procesy trawienia i wchłaniania. Dodatkowo zmniejsza proces lipolizy (rozpad tkanki tłuszczowej).
Monohydrat kreatyny – uwodniona forma kreatyny, niebiałkowego związku naturalnie syntetyzowanego w organizmie ludzkim wskutek metylacji glikocyjaminy. Umożliwia ona magazynowanie oraz transport grup fosforanowych niezbędnych do wytworzenia związków wysokoenergetycnych, w tym adenozyno-5'-trifosforanu (ATP), zapewniającego dopływ energii do pracujących i regenerujących się mięśni. Wspomaga gromadzenie glikogenu. Zwiększa magazynowanie wody, której obecność wymagana jest do przebiegu licznych reakcjach biochemicznych. Posiada właściwości przeciwutleniające zmniejszające stres oksydacyjny, wywołany nadmierną intensywnością treningu.
L-cytrulina– niebiałkowy aminokwas, pochodna ornityny, prekursor argininy oraz tworzącego się z niej tlenku azotu (NO). Stanowi niezbędny element cyklu mocznikowego, jedynej efektywnej drogi umożliwiającej usuwanie toksycznego amoniaku z organizmu. Zwiększając produkcję tlenku azotu, wspomaga relaksację naczyń krwionośnych oraz wpływa na poprawę krążenia krwi, przekładające się na lepsze dotlenienie i odżywienie komórek. Poprzez usprawnienie śródbłonkowej syntezy tlenku azotu oraz zwiększenie odwróconego transportu cholesterolu (RCT), wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe, wydłużające żywotność układu krążenia. Powstający z niej tlenek azotu umożliwia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Cytrulina nasilając proces lipolizy i hamując proces gliceroneogenezy, zwiększa dostępność substratów energetycznych. Dodatkowo niezależne od działania insuliny, nasila procesy anaboliczne białek.
Tauryna – siarkowy aminokwas niebiałkowy, posiadający w miejscu grupy karboksylowej, grupę sulfonową. Poprzez wiązanie z receptorami jonotropowymi oraz występowanie jako ligand receptorów sprzężonych z białkami G, wykazuje właściwości neuromediatora i neuromodulatora, wpływając tym samym na funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga zachowanie koncentracji oraz sprawności psychofizycznej. Biorąc udział w syntezie kwasów żółciowych, zwiększa strawność pokarmów i dostępność substratów energetycznych. Jako insulinomimetyk wpływa na sprawność transportu wielu składników odżywczych, m.in.: glukozy, aminokwasów oraz kreatyny. Tauryna poprzez wpływ na ilość wewnątrzkomórkowego wapnia, wykazuje dwukierunkową modulację skurczu mięśni, odpowiadając tym samym za utrzymanie homeostazy ich napięcia. Dodatkowo przejawia działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki czemu przyczynia się do stabilizacji błon komórkowych i przyspieszenia procesu gojenia ran.
Beta-alanina – niebiałkowy aminokwas, powstający w wątrobie w procesie degradacji uracylu. Niezbędny w syntezie kwasu pantotenowego, anseryny oraz karnozyny. Poprawy wyników sportowych upatruje się przede wszystkim w działaniu karnozyny (β-alanylo-L-histydyna), której produkcję limituje dostępność beta-alaniny i której to syntezę nasila podanie wspomnianego beta-aminokwasu z zewnątrz. Karnozyna przyspieszając usuwanie jonów wodorowych z ustroju zmniejsza zakwaszenie organizmu. Dodatkowo poprzez swoje działanie przeciwutleniające zmniejsza peroksydację lipidów, negatywne działanie nadmiernych ilości tlenu singletowego, ponadtlenku oraz metali przejściowych, dzięki czemu chroni struktury organizmu przed degradacją i wspomaga prawidłowe zachodzenie w nim przemian biochemicznych.
L-histydyna – aminokwas względnie egzogenny. Istotny element hemoglobiny, zabezpieczający żelazo przed utlenianiem oraz umożliwiający hemoglobinie pełnienie przypisanych jej funkcji. Bierze udział w gospodarce cynkiem, wiążąc go i transportując do komórek docelowych. Umożliwia syntezę karnozyny.
L-arginina – aminokwas względnie egzogenny. Jako istotny prekursor tlenku azotu (NO) wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, zdrowie układu krążenia i przewodnictwo nerwowe. Zwiększa ilość hormonu wzrostu oraz nasila procesy anaboliczne białek. Poprzez normalizację szlaku NO/cGMP zmniejsza insulinooporność i zwiększa stopień wykorzystania glukozy.
Niacyna – nazywana witaminą PP lub witaminą B3. Wspomaga przemiany białek, węglowodanów oraz tłuszczy. Istotna dla prawidłowego funkcjonowania gospodarki energetycznej oraz układu nerwowego. Wspiera produkcję czerwonych krwinek. Wspomaga rozszerzanie naczyń krwionośnych.
BRAWN Venom jest wieloskładnikowym produktem, charakteryzującym się niezwykle synergistycznym działaniem swoich składowych. Wzajemnie wzmacniające się właściwości poszczególnych substancji produktu pozwalają na rozszerzenie naczyń krwionośnych i poprawę krążącej w nich krwi, umożliwiając tym sposobem wytworzenie monstrulanej pompy mięśniowej, z jednoczesnym zachowaniem dobrej kondycji układu krwionośnego. Zwiększenie koncentracji powodowane spożyciem BRAWN Venom, pozwala na poprawę techniki i poświęcenie się w danej chwili wyłącznie treningowi.Wspierając gospodarkę energetyczną zapewnia stały dostęp energii dla pracujących mięśni. Działanie odkwaszające, detoksykacyjne i antyoksydacyjne pozwalają na zwiększenie efektywności organizmu. Dzięki swoim właściwością BRAWN Venom to niezwykle skuteczny produkt przedtreningowy dedykowany pod sporty siłowe, umożliwiający poprawę wyników i dostarczający nowych bodźców tym osobom, które bezkompromisowo pragną z każdego treningu wycisnąć jak najwięcej.
SPOSÓB UŻYCIA:
Jedna porcja (1 miarka) na 30-40 minut przed treningiem.