Dobroczynne działanie naparu z korzenia Borututu od dziesięcioleci jest wykorzystywane w dolegliwościach wątroby.
Skład: korzeń drzewa borututu, bogaty w składniki aktywne: chinony, katechiny, fenole i bioflawonoidy.
Napar z korzenia Borututu:
- marskość wątroby różnego pochodzenia
- niewydolność wątroby, woreczka żółciowego, trzustki i śledziony
- problemy wątroby po usunięciu woreczka żółciowego
- poalkoholowa destrukcja komórek wątroby
- rozprzestrzenianie się trujących metabolitów alkoholowych we krwi i ich akumulacja w komórkach nerwowych (środek na kaca)
- polekowa obstrukcja przewodów żółciowych (chemoterapia)
- bakteryjne owrzodzenie przewodu pokarmowego (H. Pyllori)
- wirus opryszczki (jako płukanki i okłady)podwyższony poziom cholesterolu
Przygotowanie naparu: 2,5g (1 łyżeczka od herbaty) wysuszonych korzeni Borututu zalać szklanką wrzącej wody (najlepiej w termosie), parzyć przez ok. 45 min.
Stosowanie: 1 szklanka 2 x dziennie (rano 1 godzinę przed śniadaniem i wieczorem tuż przed snem). Profilaktycznie przez minimum 2 miesiące; 2 razy w roku lub w przypadku wystąpienia opisanych powyżej dolegliwości.
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci, w temperaturze pokojowej.
Uwagi: nie należy przekraczać zalecanej porcji dziennej. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia.