Zakwalifikowany do stosowania w rolnictwie ekologicznym.
STOSOWANIE:
BORMAX stosować dolistnie w formie roztworu wodnego lub łącznie z mocznikiem, siarczanem magnezowym, sprawdzonym nawozem dolistnym (np. Plonvit, FOSTAR, CHELATY) oraz z odpowiednim, sprawdzonym pestycydem w dolnej, zalecanej przez producenta dawce.
Średnia jednorazowa dawka w uprawach rolniczych to 1l na ha
Terminy stosowania |
Dawkowanie [l/ha] |
RZEPAK |
jesień: faza 4.–8. liścia (BBCH 14–18); |
1–1,5 |
wiosna: I – po ruszeniu wegetacji: początek rozwoju pędów bocznych – widoczne 6 międzywęźli (BBCH 21–36); |
1–1,5 |
II – rozwój pąków kwiatowych (pąkowanie) – początek kwitnienia (BBCH 50–61) ) lub inny dopuszczalny termin: 50% otwartych kwiatów na głównym kwiatostanie, starsze płatki opadają – początkowy rozwój łuszczyn (BBCH 65–71) |
1–1,5 |
BURAK cukrowy |
I – 4–8 liści (BBCH 14–18); |
1–1,5 |
II – dziewięć i więcej liści – rozwój rozety (BBCH 19–31); |
1–1,5 |
III – zakrywanie międzyrzędzi (BBCH 32–35) Na plantacjach z ostrymi objawami deficytu boru zalecane dodatkowe 3–4 zabiegi co 7 dni. |
1–1,5 |
ZIEMNIAK |
I – rozwój pędów bocznych – zakrycie międzyrzędzi (BBCH 21–39); |
1–1,5 |
II – bulwy osiągają 20–30% typowej masy (BBCH 42–43) |
1–1,5 |
III – bulwy osiągają 50–70% typowej masy (BBCH 45–47) |
1–1,5 |
SOJA i inne strączkowe |
I – rozwój liści (BBCH 15–19); |
1–1,5 |
II – rozwój kwiatostanu (BBCH 55–59) |
1–1,5 |
KUKURYDZA |
I – faza 2.–6. liścia (BBCH 12–16) optymalny termin zabiegu to 4 liście; |
0,5–1,5 |
II – rozwój liści – początek rozwoju źdźbła (wydłużanie pędu) (BBCH 17–31); |
0,5–1,5 |
III – rozwój źdźbła (wydłużanie pędu) – początek rozwoju wiechy (BBCH 31–51) dopóki wysokość roślin pozwala na zabieg opryskiwaczem |
0,5–1,5 |
ZBOŻA |
W przypadku odmian zbóż wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na bor lub na stanowiskach z dużym deficytem boru – stosować w fazach od krzewienia do kłoszenia. |
0,2–0,5 |
JABŁOŃ GRUSZA |
wiosna: I – zielony pąk (BBCH 56); |
1–1,5 |
II – początek kwitnienia (BBCH 60–63); |
1–1,5 |
III – zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67); |
1–1,5 |
jesień: dwa zabiegi począwszy od 1. tygodnia po zbiorach |
1–1,5 |
CZEREŚNIA, WIŚNIA ŚLIWA BRZOSKWINIA MORELA |
I – biały pąk (BBCH 57–59); |
1–1,5 |
II – początek kwitnienia (BBCH 60–64) |
1–1,5 |
III – koniec kwitnienia (BBCH 67–69) |
1–1,5 |
MALINA |
I – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54); |
1–1,5 |
II – początek kwitnienia (BBCH 60–63); |
1–1,5 |
III* – po zbiorach owoców, liście ciągle zielone (BBCH 91) *malina owocująca na pędach dwuletnich |
1–1,5 |
PORZECZKA |
I – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–54); |
1–1,5 |
II – początek kwitnienia (BBCH 60–63) |
1–1,5 |
III – po zbiorach owoców, liście ciągle zielone (BBCH 91) |
1–1,5 |
WINOROŚL |
I – początek kwitnienia (BBCH 61); |
0,5–1,5 |
II – 7–10 dni później |
0,5–1,5 |
TRUSKAWKA |
I – pierwsze zamknięte pąki kwiatowe – pojawiają się kwiaty (BBCH 57–58); |
0,5–1 |
II – kwitnienie (BBCH 60–65); |
0,5–1 |
III – zasychanie kwiatów, większość płatków opada (BBCH 67) |
0,5–1 |
PAPRYKA |
I – rozwinięty 3.–7. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 13–17); |
0,5–1 |
II – widoczny 1.–3. pąk kwiatowy ( BBCH 51–53); |
0,5–1 |
III – widoczne 9 lub więcej pąków kwiatowych – początek kwitnienia (BBCH 59–61) |
0,5–1 |
POMIDOR |
I – rozwinięty 8.–9. liść właściwy na pędzie głównym (BBCH 18–19); |
0,5–1 |
II – widoczny 1.–3. kwiatostan ( BBCH 51–53); |
0,5–1 |
III – początek kwitnienia: otwarte pierwsze kwiaty w 1.–3. kwiatostanie (BBCH 61–63); |
0,5–1 |
IV – widoczny 4.–6. kwiatostan (BBCH 54–56) |
0,5–1 |
OGÓREK |
I – rozwój pędów bocznych pierwszego rzędu (BBCH 21–29); |
0,5–1 |
II – na pędzie głównym widoczny zawiązek 1.–2. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 51–52); |
0,5–1 |
III – na pędzie głównym widoczny zawiązek 6.–7. pąka kwiatowego na wydłużonej szypułce (BBCH 56–57) |
0,5–1 |
WARZYWA KAPUSTOWATE |
I wszystkie kapustowate – faza 3.–5. liścia właściwego (BBCH 13–15); |
0,5–1 |
II kalafior* i brokuł**: *kalafior – początek rozwoju główki kalafiora (BBCH 41); **brokuł – rozwój pędów bocznych (BBCH 21–29) |
0,5–1 |
WARZYWA KORZENIOWE |
I - wszystkie korzeniowe – faza 5.–8. liścia właściwego (BBCH 15–18);
|
0,5–1 |
II - marchew – wzrost wegetatywny, dziewięć i więcej liści (BBCH 19) |
0,5–1 |
III - marchew – korzeń osiągnął 70–80% typowej średnicy (BBCH 47–48) |
0,5–1 |
WARZYWA STRĄCZKOWE |
I – rozwój pędów: (groch BBCH 31–39), (fasola BBCH 21–29); |
0,5–1 |
II – rozwój kwiatostanu (BBCH 51–55) |
0,5–1 |
BARDZO SKUTECZNE DZIAŁANIE !!!
|