PODSTAWOWE WIADOMOŚCI
Borówka amerykańska Darrow należy do odmian późno dojrzewających, średnio plennych
o bardzo dużych, dochodzących do 25 mm średnicy jasnoniebieskich, smacznych i aromatycznych owocach o winno-słodkim smaku
i zwartym miąższu.
Ponieważ owoce dojrzewają sukcesywnie przez długi czas, odmiana jest szczególnie polecana do uprawy
amatorskiej. Owoce odporne na pękanie mają charakter wybitnie deserowy. |
SZCZEGÓŁOWY OPIS
- Rodzaj rośliny: borówka wysoka Darrow należy do odmian późno
dojrzewających, średnio plennych o bardzo dużych, dochodzących do 25 mm średnicy owocach, wymagająca dobrych warunków siedliskowych.
- Zastosowanie: odmiana wybitnie deserowa, owoce sukcesywnie
dojrzewające przez długi czas stanowią skarbnicę witamin, kwasów organicznych, soli mineralnych, mikroelementów i błonnika.
- Wielkość: wzrost średnio silny, czasami słaby, dorasta do
200 cm wysokości.
- Kwiaty: dzbankowate średniej wielkości do dużych, szeroko
otwarte, białawe o cielistym odcieniu zebrane w małe do średniej wielkości grona, płatki korony w pąkach różowe,
działki kielicha małe, szerokie, zielone lub o brzegach lekko zaróżowionych, przylegające do płatków korony, szypułki
krótkie, zielone.
- Dojrzewanie: odmiana późno dojrzewająca, od połowy sierpnia
przez okres 3 tygodni, do 10 dni później od Bluecrop.
- Owoce: bardzo duże i duże, spłaszczone, przy kielichu lekko żebrowane,
jasnoniebieskie, zebrane w małe, najwyżej średniej wielkości zwarte grona osadzone na krótkich, zielonych szypułkach, nalot woskowy
na owocach słaby do średnio intensywnego, miąższ zielonkawy, winno-słodki o ostrym smaku, aromatyczny, smaczny po osiągnięciu
dojrzałości konsumpcyjnej.
- Liście: małe, wąskie, zielone z charakterystycznym unerwieniem,
młode z widocznym różowym odcieniem, starsze intensywnie zielone.
- Pokrój: wzniesiony, w starszym wieku kulisty do rozłożystego,
pędy średniej grubości i dość cienkie, liczne, silnie rozgałęzione, jednoroczne barwy lekko wiśniowej.
- Stanowisko: wymaga dobrych stanowisk siedliskowych, nasłonecznionych,
ciepłych, osłoniętych od wiatru.
- Warunki glebowe: gleba o kwaśnym odczynie, lekka, przepuszczalna,
o stałej umiarkowanej wilgotności.
- Odporność na choroby i zimę: średnia odporność na zimę do -24°C,
wrażliwa na zgorzel pędów.
|
PRZEPIS DNIA
Zupa borówkowa
- Składniki: 50 dag jagód świeżych lub mrożonych, litr wody, 10 dag cukru,
1/8 litra śmietany.
- Przygotowanie Jagody opłukać i zalać gorącą wodą, rozgotować,
można przetrzeć przez sito lub zmiksować. Osłodzić, połączyć ze śmietaną (można zagęścić mąką ziemniaczaną). Podawać
z makaronem, grzankami, groszkiem ptysiowym.
- Przy ładnym stole pełnym jedzenia składamy sobie życzenia smacznego!
|