Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BOND ZWALCZANIE OWADÓW METODĄ GAZOWANIA GAZOWANIE

26-06-2012, 21:38
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Aktualna cena: 49.99 zł     
Użytkownik inkastelacja
numer aukcji: 2402757237
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 8   
Koniec: 16-06-2012 18:25:44

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 1989
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO SPISU TREŚCI

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO OPISU KSIĄŻKI

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY ZNAJDUJĄCE SIĘ W TEJ SAMEJ KATEGORII

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG CZASU ZAKOŃCZENIA

KLIKNIJ ABY ZOBACZYĆ INNE WYSTAWIANE PRZEZE MNIE PRZEDMIOTY WEDŁUG ILOŚCI OFERT

PONIŻEJ ZNAJDZIESZ MINIATURY ZDJĘĆ SPRZEDAWANEGO PRZEDMIOTU, WYSTARCZY KLIKNĄĆ NA JEDNĄ Z NICH A ZOSTANIESZ PRZENIESIONY DO ODPOWIEDNIEGO ZDJĘCIA W WIĘKSZYM FORMACIE ZNAJDUJĄCEGO SIĘ NA DOLE STRONY (CZASAMI TRZEBA CHWILĘ POCZEKAĆ NA DOGRANIE ZDJĘCIA).


PEŁNY TYTUŁ KSIĄŻKI - ZWALCZANIE OWADÓW METODĄ GAZOWANIA
AUTOR - E. J. BOND, TŁUMACZENIE Z JĘZYKA ANGIELSKIEGO POD REDAKCJĄ PROF. DR. JERZEGO J. LIPY
WYDAWNICTWO - INSTYTUT OCHRONY ROŚLIN, POZNAŃ 1989
WYDANIE - 1
NAKŁAD - 1000 EGZ.
STAN KSIĄŻKI - DOBRY JAK NA WIEK (ZGODNY Z ZAŁĄCZONYM MATERIAŁEM ZDJĘCIOWYM, STARA PIECZĄTKA ZAKŁADU ZWALCZANIA SZKODNIKÓW ŻYWNOŚCI) (wszystkie zdjęcia na aukcji przedstawiają sprzedawany przedmiot).
RODZAJ OPRAWY - ORYGINALNA, MIĘKKA
ILOŚĆ STRON - 432
WYMIARY - 24 x 17 x 2,6 CM (WYSOKOŚĆ x SZEROKOŚĆ x GRUBOŚĆ W CENTYMETRACH)
WAGA - 0,608 KG (WAGA BEZ OPAKOWANIA)
ILUSTRACJE, MAPY ITP. - ZAWIERA
KOSZT WYSYŁKI 8 ZŁ - Koszt uniwersalny, niezależny od ilośći i wagi, dotyczy wysyłki priorytetowej na terenie Polski. Zgadzam się na wysyłkę za granicę (koszt ustalany na podstawie cennika poczty polskiej).

KLIKNIJ ABY PRZEJŚĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ

SPIS TREŚCI LUB/I OPIS (Przypominam o kombinacji klawiszy Ctrl+F – przytrzymaj Ctrl i jednocześnie naciśnij klawisz F, w okienku które się pojawi wpisz dowolne szukane przez ciebie słowo, być może znajduje się ono w opisie mojej aukcji)

E. J. BOND
ZWALCZANIE OWADÓW METODĄ GAZOWANIA
Tłumaczenie z języka angielskiego pod redakcją prof. dr. Jerzego J. Lipy
INSTYTUT OCHRONY ROŚLIN, POZNAŃ
POZNAŃ 1989
Tytuł oryginału:
MANUAŁ OF FUMIGATION FOR INSECT CONTROL
FAO Plant Production and Protection Paper No. 54. Borne 1984, 432 pp.
Przetłumaczone i wydane za zgodą: Food and Agriculture Organization
of the United Nations.
Zespół tłumaczy:
mgr JERZY KOŃCZALIK: rozdz. 2, 3, 4, 5, 8, 9, 11
prof. dr JERZY J. LIPA: przedmowa, wstęp, rozdz. 12, 13, 15, 17
doc. dr JAN NAWRÓT: rozdz. 1, 6, 7, 10, 14, 16
Projekt graficzny okładki i strony tytułowej: HANNA GŁOWACKA
Redakcja Naczelna
Prof. dr WŁADYSŁAW WĘGOREK — redaktor naczelny Prof. dr JERZY J. LIPA — zastępca redaktora naczelnego
Członkowie: Prof. dr ZOFIA GOŁĘBIOWSKA
Prof. dr ANTONI GOLENIA Doc. dr WITOLD WITKOWSKI Doc. dr STEFAN PRUSZYŃSKI
Adres redakcji: Instytut Ochrony Roślin





TRESC

Przedmowa do polskiego wydania............. 8
Przedmowa do wydania angielskiego............ io
Wstęp..................... 12
1. Gazowanie a programy zwalczania szkodników........ 15
2. Zasady gazowania................. is
2.1. Wybór fumigantu............... 18
2.2. Parowanie fumigantów.............. 19
2.3. Dyfuzja i penetracja.............. 24
2.4. Znaczenie pozostałości w produktach spożywczych...... 30
2.5. Inne skutki działania na towary . i....... 31
2.6. Dawki i stężenia................ 32
2.7. Toksyczność fumigantów dla owadów.......... 39
2.8. Odporność owadów na fumiganty ........... 46
3. Warunki bezpieczeństwa i środki zabezpieczające........ 52
3.1. Dopuszczalne granice.............. 52
3.2. Niebezpieczeństwo zatruć ostrych i chronicznych...... 55
3.3. Ogólne środki ostrożności............. 55
3.4. Szkolenie w zakresie udzielania pierwszej pomocy ...... 56
3.5. Okresowe badania medyczne............ 57
3.6. Maski przeciwgazowe.......,....... 58
3.7. Wykrywanie obecności fumigantów.......... 63
4. Oznaczanie stężeń fumigantów w warunkach terenowych..... 70
4.1. Analizatory termoprzewodnościowe.......... 70
4.2. Refraktometry interferencyjne............ 74
4.3. Rurki wskaźnikowe............... 76
4.4. Wskaźniki barwne............... 76
4.5. Lampy.................. 77
4.6. Halidomierze................. 77
4.7. Analizatory podczerwieni............. 78
4.8. Chromatografy gazowe.............. 78
5. Pozostałości fumigantów............... 79
5.1. Charakter pozostałości fumigantów.......... 80
5.2. Znaczenie pozostałości fumigantów.......... 80
5.3. Czynniki wpływające na powstawanie pozostałości...... 81
5.4. Wykrywanie i analiza pozostałości.......... 84
6. Związki chemiczne używane jako fumiganty......... 85 r
6.1. Bromek metylu................ 85
6.2. Fosforowodór................ 110
6.3. Cyjanowodór (HCN) . 1.......... 124
6.4. Dwubromek etylenu.............. 138
6.5. Tlenek etylenu................ 147
6.6. Dwuchlorek etylenu.............. 155
6.7. Dwusiarczek węgla............... 159
6.8. Czterochlorek węgla.............. 164
6.9. Chloropikryna................ 167
6.10. Dichlorfos (DDVP)............... 170
6.11 Fluorek sulfurylu............... 178
6.12. Akrylonitryl................. 182
6.13. Fumłganty rzadziej stosowane........... 185
6.13.1. Aldehyd octowy............. 185
6.13.2. Azobenzen............... 186
6.13.3. Chloroform.............. 186
6.13.4. Dwuchloronitroetan............ 186
6.13.5. Chlorobromek etylenu........... 187
6.13.6. Chlorek metyloallilu............ 187
6.13.7. Chlorek metylenu............. 187
6.13.8. Nikotyna............... 187
6.13.9. Dwuchlorek propylenu........... 188
6.13.10. Dwutlenek siarki............. 188
6.13.11. Metylochloroform (1,1,1-trójchloroetan)....... 188
6.13.12. Dwutlenek węgla............. 189
7. Mieszaniny fumigantów............... 190
7.1. Akrylonitryl................. 191
7.2. Dwusiarczek węgla............... 192
7.3. Chloropikryna................ 192
7.4. Dwubromek etylenu.............. 192
7.4.1. Płynne formy użytkowe............ 193
7.4.2. Mieszaniny dwubromku etylenu z bromkiem metylu .... 193
7.5. Dwuchlorek etylenu............... 195
7.6. Bromek metylu + fosforowodór........... 195
7.7. Metylochloroform............... 196
8. Gazowanie pomieszczeń pod ciśnieniem atmosferycznym...... 197
8.1. Metody uszczelniania i używane materiały........ 197
8.2. Komory do gazowania.............. 198
8.3. Gazowanie pod plandekami............ 218
8.4. Gazowanie dużych obiektów............ 230
8.5. Gazowanie młynów.............. 242
8.6. Gazowanie punktowe.............. 243
8.7. Gazowanie opakowanych towarów w workach na statkach i barkach 246
8.8. Gazowanie pustych ładowni............ 248
8.9. Gazowanie wagonów kolejowych i innych pojazdów..... 250
8.9.1. Gazowanie wagonów............ 250
8.9.2. Gazowanie ciężarówek lub przyczep ciężarowych .... 251
8.9.3. Kontenery............... 251
8.9.4. Fumiganty do gazowania pojazdów........ 251
8.9.5. Stosowanie fumigantów............ 251
8.9.6. Środki ostrożności............. 253
8.9.7. Włączanie wentylatorów............ 253
8.9.8. Gazowanie zboża luzem............ 253
8.10. Gazowanie produktów opakowanych.......... 254
9. Gazowanie pod obniżonym ciśnieniem........... 257
9.1. Fumiganty................. 258
9.2. Metody.................. 259
9.3. Aparatura................. 262
18. Gazowanie ziarna przechowywanego luzem......... 263
10.1. Metody gazowania ziarna............. 265
10.1.1. Mieszanie fumigantów z ziarnem (magazyny pionowe) . . 265 10.1.1.1. Dawki i czas ekspozycji......... 268
10.1.2. Fumigacja powierzchniowa (magazyny płaskie)..... 269
10.1.2.1. Gazowanie dużych ładunków ziarna...... 269
10.1.2.2. Bromek metylu........... 270
10.1.2.3. Fosforowodór............ 271
10.1.3. Fumigacja na farmach............ 272
10.1.4. Porażenie powierzchniowe........... 273
10.1.5. Fumigacja ziarna zagrzanego.......... 274
10.1.6. Obieg zwrotny.............. 274
10.1.6.1. Instalacje stałe........... 276
10.1.6.2. Instalacje czasowe........... 276
10.1.6.3. Warunki przepływu powietrza....... 278
10.1.6.4. Dawki.............. 278
10.1.6.5. Ekspozycja............. 279
10.1.6.6. Szczegółowe obliczenia......... 279
10.1.7. Wymuszone rozprzestrzenienie fumigantu...... 279
10.1.8. Stosowanie fosforowodoru w metodzie obiegu zwrotnego . . |28O
10.1.9. Ogólne środki bezpieczeństwa.......... 280
10.1.10 Środki bezpieczeństwa przy stosowaniu fosforowodoru . . . 281
10.1.11. Wietrzenie............... 282
10.2. Wybrana literatura............... 283
11. Gazowanie i przechowywanie towarów w atmosferze o regulowanym składzie ..................... 284
11.1. Podstawowe wymagania............. 285
11.1.1. Atmosfera z obniżoną zawartością tlenu....... 285
11.1.2. Atmosfera dwutlenku węgla.......... 2bS
11.1.3. Wymogi gazoszczelności............ 286
11.1.4. Zabiegi uszczelniające............ 287
11.1.5. Badania gazoszczelności........... 287
11.2. Technologia atmosfery o modyfikowanym składzie...... 289
11.3. Zakończenie zabiegu............... 292
11.4. Środki bezpieczeństwa.............. 293
11.5. Problemy związane z przechowywaniem towarów w zmienionej atmosferze .................. 293
11.6. Wybór technologii zabiegu............. 294
11.7. Gazowanie, regulowana atmosfera i wymuszone wietrzenie . . . 294
11.8. Wybrana literatura............... 295
12. Gazowanie szklarni i roślin w polu............ 296
12.1. Ocena objętości szklarni............. 296
12.2. Przygotowanie do zabiegu............. 29d
12.3. Czas ekspozycji................ ^97
12.4. Rodzaje zabiegów............... 297
12.4.1. Płynne gazowe aerozole.........- . . . T)l
12.4.2. Dymy................. 298
12.4.3 Odparowywanie i gazowanie.......... 299
12.4.4. Komora dla bromku metylu.......... 300
12.5. Gazowanie upraw polowych pod przykryciem....... 300
13. Gazowanie w kwarantannie roślin............ 302
13.1. Czynniki wpływające na skuteczność zabiegów....... 302
13.2. Postępowanie po gazowaniu roślin.......... 3,04
13.3. Gazowanie i przechowywanie w chłodni......... 304
14. Gazowanie eksperymentalne.............. 306
14.1. Zabiegi eksperymentalne............. 306
14.2. Ocena śmiertelności owadów............ 312
14.3. Niepowodzenia przy gazowaniu........... 317
14.4. Gazowanie i wybuchy pyłu............ (320
15. Szkolenie w zakresie gazowania............. 321
15.1. Program szkolenia............... 322
15.2. Praktyczne szkolenie.............. 323
15.2.1. Pokazy................ 323
15.3. Praktyka zawodowa.............. 324
16. Instrukcje i przepisy technologiczne zabiegów gazowania..... 325
16.1. Gazowanie ziarna luzem w magazynach pionowych..... 328
16.2. Gazowanie ziarna luzem w magazynach płaskich...... 329
16.3. Lista roślin odpornych na uszkodzenia przez bromek metylu . . |330
16.4. Gazowanie rosnących roślin bromkiem metylu....... 335
16.5. Gazowanie bromkiem metylu roślin ulistnionych w stanie spoczynku 336
16.6. Gazowanie bromkiem metylu roślin pozbawionych liści w stanie spoczynku................
16.7. Gazowanie storczyków bromkiem metylu........ 338
16.8. Gazowanie bromkiem metylu świeżych owoców pod ciśnieniem atmosferycznym ................ 339
16.9. Gazowanie bromkiem metylu świeżych warzyw...... 343
16.10. Gazowanie bromkiem etylenu świeżych owoców...... 347
16.11. Gazowanie bromkiem etylenu świeżych warzyw...... 350
16.12. Gazowanie cyjanowodorem (HCN) świeżych owoców i warzyw . . 351
16.13. Gazowanie cyjanowodorem materiału szkółkarskiego w stanie spoczynku .................. 352
16.14. Gazowanie cebulek i bulw kwiatowych......... 353
16.15. Gazowanie bromkiem metylu ciętych kwiatów i zieleniny . . . 354
16.16. Gazowanie pod ciśnieniem atmosferycznym i obniżonym celem zwalczania szkodników porażających opakowane produkty pochodzenia roślinnego................. 355
16.17. Gazowanie młynów, pustych pomieszczeń i magazynów tytoniu . . 366
16.18. Gazowanie punktowe młynów........... 368
16.19. Gazowanie nasion............... 369
16.20. Gazowanie w zwalczaniu gryzoni i innych szkodliwych ssaków, węży, ptaków, ślimaków, gniazd mrówek, os i termitów .... 371
17. Załączniki................... 375
17.1. Szczelne przykrywanie gazowanych towarów........ 375
17.2. Współczynniki zamiany i stosunek miar i ciężarów stosowanych przy gazowaniu................ 376
17.3. Pierwsza pomoc w razie wypadku przy stosowaniu fumigantów . . 380
17.3.1. Pierwsza pomoc przy zatruciach......... 330
17.3.2. Zabiegi podejmowane przed przybyciem lekarza w przypadku wdychania trucizny............ 331
18. Literatura................... 381
Skorowidz....................






PRZEDMOWA DO POLSKIEGO WYDANIA

Gazowanie (fumigacja), czyli stosowanie pestycydów w formie gazowej jest ważną — a w niektórych przypadkach — najbardziej skuteczną metodą zwalczania szkodników i chorób roślin. W latach trzydziestych, gdy nie było jeszcze nowoczesnych insektycydów, gazowanie lotnymi gazami np. cyjanowodorem (HCN) było jedyną praktyczną metodą zwalczania szkodników na drzewach cytrusowych, które w tym celu były nakrywane osłonami.
Dzisiaj metodą gazowania, aerozolowania i zamgławiania możemy stosować wiele pestycydów z różnych grup chemicznych. Metodą gazowania możemy zwalczać gryzonie w norach, owady w pomieszczeniach, szklarniach i na statkach, owady w różnych produktach spożywczych i technicznych, a także szkodniki glebowe itp.
W odniesieniu do szkodników magazynowych, gazowanie jest najlepszą i dominującą metodą ich zwalczania. W Polsce zajmuje się tym specjalistyczne Przedsiębiorstwo Zwalczania Szkodników Żywności (Łódź, ul. Nowotki 163/165), które ma swoje okręgowe oddziały w różnych rejonach Polski.
Do gazowania są zarejestrowane następujące preparaty: bromek me-typu (Dowfume MC-2), fosforowodór (Deliizia, Gastoxdn, Pboistoxin), cyjanowodór (Cyjanofum), tlenek etylenu (Rotanox, Cartox, Lentox), chlorek etylu. Ich stosowanie zostało omówione w publikacji książkowej pt. „Przepisy Techniczne", 106 str. wydanej w 1974 r. przez Zakłady Zwalczania Szkodników Zbożowo-Mącznych.
Brak jest jednak w języku polskim całościowego teoretycznego i praktycznego omówienia zagadnień gazowania, chociaż częściowo zostały one omówione w podręczniku „Ochrona Roślin" oraz „Encyklopedii Ochrony Roślin". Wydany w 1964 r. polski pnzekłaid książlki H. Monro pt. „Zwalczanie owadów za pomocą gazowania" jest całkowicie wyczerpany. Z tego względu Instytut Ochrony Roślin podjął inicjatywę udostępnienia służbie kwarantanny i ochrony roślin oraz specjalistycznym instytucjom i przedsiębiorstwom przełożonej na język polski książki pt. „Zwalczanie owadów metodą gazowania" opracowanej przez E. J. Bonda z Centrum Badawczego Ministerstwa Rolnictwa Kanady. Książka ta opiera się na
wspomnianej publikacji Monro ale uwzględniono postęp jaki miał miejsce w ostatnich 20 latach w zakresie asortymentu i technik stosowania fumigantów. Omawia ona zagadnienia gazowania w sposób kompleksowy, aktualny i w oparciu o najnowszą literaturę przedmiotu. Będzie więc ona przydatna dla szerokiego kręgu osób: pracowników naukowych, ekip wykonujących zabiegi gazowania, terenowej służby kwarantanny i ochrony roślin. Będą z niej również korzystać. kierownicy młynów, magazynów zbożowych, hurtowni produktów spożywczych a także kapitanowie statków poddawanych gazowaniu, dla zdobycia informacji potrzebnych dla zaplanowania i oceny przebiegu gazowania.
Książka ta niewątpliwie przyczyni się do podniesienia techniki wykonywania zabiegów gazowania i tym samym uzyskiwania lepszych wyników zwalczania szkodników w warunkach pełnego bezpieczeństwa dla ludzi i środowiska.
Prof. dr Jerzy J. Lipa
PRZEDMOWA DO WYDANIA ANGIELSKIEGO
Podręcznik ten omawia gazowanie w zwalczaniu owadów nad powierzchnią ziemi. Gazowanie gleby nie zostało tutaj uwzględnione gdyż stanowi to oddzielne zagadnienie. Podręcznik jest przeznaczony zarówno dla praktyków jak i osób odpowiedzialnych za organizację i nadzór zabiegów gazowania. Książka może być także przydatna dla służb administracyjnych i konsultacyjnych, którym potrzebne są informacje o możliwościach i ograniczeniach gazowania jako metodzie zwalczania owadów.
Gazowanie stale odgrywa ważną rolę w programach zwalczania wielu szkodników, ale zasady oraz technika zwalczania owadów i innych organizmów zmieniają się. W miarę wzrostu obaw społeczeństwa o szkodliwości dziatanda pestycydów na zdrowie luidzi i środowisko — coraz więcej uwagi zwraca się na metody, które mogą zastąpić te substancje. Jednakże, zapotrzebowanie na chemiczne pestycydy, a zwłaszcza na fumi-ganty, będzie na pelwnio duże w nadchodzących latach. Fumigacnty mają bowiem unikatowe właściwości i zastosowanie pozwalające wykorzystywać je w licznych sytuacjach, w których inne formy zwalczania nie są możliwe do zastosowania.
Aby omówić gazowanie w sposób najbardziej aktualny uznano za ważne zwrócenie uwagi na sterowanie szkodnikami oraz na integrowanie metod zwalczania szkodników. Gazowanie należy traktować jako jedną z wielu metod jakie mogą być stosowane w (zwalczaniu szkodników. Najlepsze wyniki można osiągnąć przez odpowiednie uwzględnienie wszystkich aspektów przechowywania produktów spożywczych i ich zabezpieczenie aby zapewnić ich maksymalną ochronę przed opanowaniem przez szkodniki. Niniejsza książka oparta jest na podręczniku napisanym przez H. A. U. Monro (I wyd. 1961), w którym zawarto główne zasady i metody gazowania. Wiele informacji z tamtej książki jest nadal aktualnych i zostały one zachowane, przeważnie w oryginalnej wersji, a uzupełniono je nowymi danymi tam gdzie to było pożądane lub konieczne. Dodano nowe rozdziały z informacjami i bibliografią o innych metodach zwalczania zbliżonych do gazowania, które są przyszłościowe i należą do całokształtu programu zwalczania szkodników.
Przy przygotowaniu podręcznika cenną pomoc i wskazówki okazało
mi wielu kolegów z całego świata. W szczególności Jonathan Banks z Urzędu Badań Naukowych i Przemysłowych Wspólnoty Brytyjskiej, Canber-ra, Australia okazał dużą pomoc przy rozdziale na temat kontrolowanej atmosfery; Vern Walter, Mc Allen, Teksas, USA uzupełnił rozdział o szkoleniu w zakresie gazowania. Jestem szczególnie wdzięczny H. V. Morley, Dyrektorowi Centrum Badawczego Ministerstwa Rolnictwa, London, Ontario, Kanada za poparcie i cenną pomoc przy przygotowaniu tego wydania. Pomoc okazana przez służby biblioteczne Ministerstwa Rolnictwa Kanady oraz przecz naszą bibliotekarkę Dorothy Dew, była wysoce cenna. T. Oumas, S. K. Hobbs G. Lambert, F. Smeltzer i J. Wiitaner pomagali przy przygotowaniu i korekcie maszynopisu a moje córki okazały nieocenioną pomoc przy pisaniu i przygotowaniu maiszynopiisu. Fotografie oznaczone „C Prawa autorskie Korony Brytyjskiej" reprodiikowano za zgodą Laboratorium Slough, Ministerstwa Rolnictwa, Rybołóstwa i Wyżywienia Wielkiej Brytanii.

E. J. Bond (London, Ontario, Kanada)





SKOROWIDZ

Absorpcja (patrz także sorpcja fumi-gantów) 20, 27, 28
Acarina 87
Acarus siro 95, 389
adsorpcja 27, 28, 40, 42
akrylonitryl 23, 48, 54, 61, 81, 182, 191
— stosowanie 185
— wpływ na rośliny 184
— wpływ na produkty roślinne 184
— ogólne własności 182
— pozostałości 184
— toksyczność 183 aldehyd octowy 185, 186 Aleurocanthus woglumi 90, 352, 417 Aleurothrixus floccosus 128, 392 analizy fumigantów 68, 235 Anastrepha ludens 347, 348, 350
A. mombinpraeoptans 347 A.suspensa 347 Anastrepha sp. 416 Anguillulina dipsaci 396 Anobiidae 367 Anthonomus grandis 363 Anuraphis tulipae 353 Aonidiella aurantii 353, 404 Avaecerus fasciculatus 407 Aspidiotus perniciosus 352, 396 awokado 342, 349 azobenzen 186
banany 342, 349 Baris lepidi 345 bawełna 62 Bostrychidae 367 Brachyrhinus sp. 337 Brachycerus sp. 345
bromek etylenu 20, 23, 25, 54, 61, 62, 78, 84
bromek metylu 8, 19, 20, 22, 23, 24, 25, 26, 30, 36, 41, 42, 44, 46, 48, 49, 51, 54, 61, 62, 74, 77, 81, 82, 85, 195, 217, 221, 240, 243, 246, 249, 252, 258, 270, 308, 330, 357, 361, 363
— stosowanie 240
— wykrywanie i analizy 98
— wpływ na suszone ryby i produkty pochodzenia zwierzęcego 95
— wpływ na produkty roślinne
— pierwsza pomoc 109
— środki ostrożności 106
— pozostałości 96, 103
— odporność 349
— toksyczność 86 brzoskwinie 342 Buprestidae 367 buraki 366
Camponotus spp. 368
Cecidomyidae 338
Cerambycidae 367
Ceratitis capitata 116, 347, 348, 397, 424
Cheyletus eruditus 114
chlorek etylenu 20, 23, 54, 61, 84 chlorek metylenu 187 chlorek metyloallilu 187 chlorobromek etylenu 187 chloroform 54, 186 chlorohydryna 80, 81, 152 chloropikryna 20, 23, 48, 54, 61, 62, 86.., 107, 167, 192, 328
— zastosowanie 170
— wykrywanie i analizy 169
— wpływ na żywe rośliny 168
— wpływ na produkty roślinne 169
— ogólne własności 167
— środki ostrożności 170
— pozostałości 169
— toksyczność 168 chrabąszcz majowy 142 chromatografia gazowa 78, 101 Cimex lecturalis 389 Cochlicella 416
Coleoptera 41, 387, 409, 410 Curculionidae 409 Cryptolestes ferrugineus 384 Cryptolestes turcicus 384 cyjanek sodu 237 cyjanek wapnia 19, 80, 328 cyjanowodór 8, 20, 23, 24, 25, 30, 48,
54, 61, 62, 80, 85, 124, 183, 221, 259,
299, 251, 358, 361
— wykrywanie i analizy 130
— dawki
— ziarno luzem 129
— wpływ na środki spożywcze 128
— wpływ na rośliny 127
— pierwsza pomoc 137
— własności ogólne 125
— środki ostrożności 134
— toksyczność 124
czterochlorek węgla 19, 20, 23, 54, 61, 62, 80, 84, 164, 184, 191
— wykrywanie i analizy 166
— ogólne własności 164
— pozostałości 166
Dacus dorsalis 116, 142, 187, 344, 347,
414
JDacus orientalis 350 Dacus tryoni 429 Dermestidae 41 Dermestes maculatus 395 Dermestes sp. 95 desorpcja 29 Dialeurodes citri 352 Diaspidiae 410 Dinoderus minutus 339 diapauza 41 dichlorofos (DDVP) 2.0, 23, 54, 61, 170
— zastosowanie 175
— wykrywanie i analiza 175
— dawki 176
— wpływ na rośliny 173
— pierwsza pomoc 177
— ogólne własności 171
— środki ostrożności 176
— pozostałości 173, 175
— toksyczność 172 Dioscorea 344
Ditylenchus dipsaci 91, 371 drążyn brukwiowy 345 dwubromek etylenu 192, 193 dwuchlorek etylenu 195 dwuchlorek propylenu 188 dwuchloronitroetan 186 dwusiarczek węgla 20, 23, 54, 61, 159,
192
— zastosowanie 163
— wykrywanie i analizy 162
— wpływ na rośliny 161
— ogólne własności 159
— środki ostrożności 163
— pozostałości 162, 163
— toksyczność 160 dwutlenek siarki 188
dwutlenek węgla 23, 43, 61, 189, 286,
291
dyfuzja fumigantów 24, 29 — wspomaganie mechaniczne 25
Ephestia cautella 385
Ephestia elutella 174, 364, 367, 384, 385,
418
Epinotia aporema 345 Eriophyes spp. 354 Eumerus striatus 91 Eumerus tuberculatus 91, 353 Ezosoma lusitanica 345
fasola 351
fluorek sulfurylu 20, 23, 54, 178
— stosowanie 180
— wykrywanie i analizy 180
— wpływ na produkty 178
— pierwsza pomoc 181
— ogólne własności 179
— środki ostrożności 181
— toksyczność 178 fosforek glinu 80, 225 fosforowodór 8, 20, 23, 39, 41, 44, 46,
48, 51, 54, 61, 85, 110, 195, 221, 241, 243, 247, 252, 271, 310, 328, 358, 361
— stosowanie 119, 241
— wpływ na żywe rośliny 115
— wpływ na produkty roślinne 115
— pierwsza pomoc 122
— ogólne własności 111
— środki ostrożności 120, 122
— reakcje z metalami 120
— pozostałości 116
— toksyczność 112, 121 fumigacja 15, 42
— pod ciśnieniem atmosferycznym 257
-- młyny 242
— próżniowa 259 fumigacja eksperymentalna 306 fumigacja dużych obiektów 230
— środki ostrożności 230 fumigacja młynów 242, 366
— lokalna lub punktowa 243, 368 fumigacja nasion 369, 370 fumigacja owoców 339 fumigacja pod okrywami 218, 356 fumigacja produktów opakowanych
254, 352 fumigacja punktowa 243
fumigacja pustych pomieszczeń 248 fumigacja szklarni 296
— środki ostrożności 298
fumigacja wagonów i innych środków transportu 250
fumigacja w warunkach regulowanego ciśnienia 257, 284
— użycie azotu 289
— deficyt tlenowy 285
— środki ostrożności 293
— wymagania 285
fumigacja ziarna luzem 253, 263, 329
— metoda mieszania 265
— obieg wymuszony 279, 281 -- środki ostrożności 267
— recyrkulacja 274, 281
— środki bezpieczeństwa 280, 281
— metoda powierzchniowa 273
— magazyny płaskie 264, 269, 329
— magazyny wysokie 264, 328 fumigant 9, 10, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 19,
23, 258
— definicja 10
— pozostałości 79 fumiganty gazowe 213
glikol etylenu 152 Grapholitha molesta 301, 337 gruszki 342
Halotydeus destructor 345 Hemiberlesia lataniae 352 Hercothrips fasciatus 352 Heterodera rostochiensis 362 Homoptera 410 Hylotrupes bajulus 415 Hypera postica 363
insektycydy 8, 12
— kontaktowe 15, 90 Ipomea 3(44
jabłka 340, 349
Kalotermes spp. 367
kapturnik zbożowiec (patrz Rhyzopert-
ha dominica) 46, 49, 114, 290 komory do gazowania 198, 307, 356
— ruchome 215, 217
— stacjonarne 200 — położenie 100
— konstrukcje 204
— materiały konstrukcyjne 204
— wymiary 202
— obsługa 211 kwas siarkowy 236
Lampetia eąuestris 353, 382 lampy detektorowe 100 Lasioderma serricorne 364, 367 Laspeyresia leguminis 345 Laspeyresia pomonella 305 Lepidoptera 41, 384 Leptinotarsa decemlineata 387 Liothrips vaneeckei 354 Lyctidae 367
Maruca testulalis 345 maski gazowe 58
mątwik ziemniaczany (patrz Heterodera rostochiensis) 362 Megaselia halterata 174, 400 Melanaspis glomerata 381 Meloidogyne hapla 115, 394 Melolontha melolontha 142! Metatetrynychus ulmi 143 metylochloroform i bromek etylenu
188, 196
mieszaniny fumigantów 190 mieszaniny z bromkiem etylenu 221,
328
mieszaniny z chlorkiem etylenu 328 mklik próchniaczek (patrz Ephestia
elutella) 364, 367 Mordellistena sp. 339 morele 349 mrówczan etylu 20 mrówczan metylu i dwutlenek węgla
185
Mucha sernica 95 Musa cavendissi 395
naftalen 23, 54, 61 nasionnica jabłkówka 143|, 347, 348 nektaryny 342 nikotyna 187
niszczyk zjadliwy (patrz Ditylenchus dipsaci) 371
odporność krzyżowa 51 odporność owadów na fumiganty 46,. 114
omacnica prosowianka 343, 344, 362 omacnica spichrzanka 273 Oryzaephilus surinamiensis 290 orzechy włoskie 94 Ostrinia nubilalis (patrz zwalczanie o-
wadów) 362 Oulema melanopus 363 owocówka jabłkóweczka 305 owocówka południówka 301, 337, 347
Quadraspidiotus perniciosus 304, 396
paradwuchlorobenzen 20, 22, 23, 185 Paralellodiplosis cattleaae 339 Pectinophora gossypiella 363 Phthorimaea operculella 92, 184, 344 Phycitidae 418 Phytonomus variabilis 363 pierwsza pomoc (patrz także dla poszczególnych fumigantów) 380, 381 Piophila casei 95 Planococcus citri 115 Plodia interpunctella 273, 384 pobzyga narcyzówka 353 pomidory 351 Popilia japonica 142 popilia japońska 343, 344 pozostałości fumigantów 78 Ptinidae 41 Ptinus sp. 317
refraktometr inferencyjny 74, 101 Rhagoletis cingulata 347 Rhagoletis pomonella 143, 347, 418 Rhiphiphorothrips cruentatus 354 Rhizoglyphus echinopus 354 Rhyacionia buoliana 90, 142, 301, 337 Rhyzopertha dominica 46, 114, 385 rozkruszek mączny 95 roztocz truskawkowy 301 rurki wskaźnikowe 66
— czułość 66
— analiza fumigantów 68 ryż 89
Sanninoidea exitiosa 155
Scolytidae 367
Sesamia 362,
Sitophilus oryzae 49, 290, 389
Sitophilus granarius 40, 45, 46, 49, 114,
2155, 3H6, 387, 389, 394, 400, 402, 409,
415
skośnik bawełniaczek (patrz Pectinophora gossypiella) 363 skośnik ziemniaczak (patrz Phtorima-
ea operculella) 92, 184, 344 skórek zbożowy (patrz Trogoderma granarium) 114, 195, 249, 264, 357, 368
skrzypionka zbożowa (patrz Oulema melanopus) 363
Sorghum vulgare var. technicum 362
sorpcja fumigantów 26
spichrzel surynamski 49, 29O|
Spodoptera littoralis 305, 414
Steneotarsonemus laticeps 354
Steneotarsonemus pdllidus 90, 301
stonka ziemniaczana 92
storczyki 338
stosowanie fumigantów 213
strzykawki do gazów 307
szkodniki drewna (patrz zwalczanie o-wadów) 365
śliwki 343
swidrzyk cygarowiec (patrz Lasioderma serricorne) 364, 367
Taeniothrips simplex 354 tarcznik niszczyciel 304 Tarsonemus pallidus 335, 337 Tenebrioides mauritanicus 35, 36, 40,
260, 261, 264, 326, 3S6, 387, 409 Tenebrionidae 387, 410 tlenek etylenu 8, 20, 22, 23, 24, 25, 36,
48, 54, 80, 84, 147 —- stosowanie 154
— wykrywanie i analiza 153
— wpływ na rośliny 150
— wpływ na produkty roślinne 150
— ogólne własności 148
— środki ostrożności 154
— pozostałości 152, 153
— toksyczność 148 Theba 416
toksyczność fumigantów dla owadów
39 Tribolium castaneum 46, 114, 141, 386,
387, 389, 402, 405, 410 Tribolium confusum 141, 194, 316, 394,
402, 405
Tribolium spp. 290
trocmiarz cebulowy 345
Trogoderma glabrum 414
Trogoderma granarium 383, 387, 393,
406, 427
Trogoderma spp. 326, 367 trojszyk gryzący 49, 114, 141 trojszyk ulec (patrz Tribolium confu-
sum) 49, 141, 316, 30.7 Trypetidae 344 Tyrophagus putrescentiae 384
udnica brodawkówka 353
ukrytek mauretański 36, 40, 260, 261,
326 uszczelnianie, metody i materiały 197,
232 utajone ciepło parowania 24
warzywa 92, 343
wciornastek liliowiec 354
wciomastek mieczykowiec 354
wełnowiec cytrusowy 115
węgorek mszczyk 91
wietrzenie 235
wiśnie 342, 349
winogrona 342
wołek kukurydziany 49
wołek ryżowy 49, 290
— patrz Sitophilus oryzae 49, 290
wołek zbożowy (patrz Sitophilus gra-
nanus) 40, 45, 46, 48, 49, 114, 255,
316
zwalczanie gryzoni 371 zwalczanie owadów 355, 362, 365 zwalczanie ślimaków 371 zwójka sosnóweczka 142, 301, 337




WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


WRÓĆ DO WYBORU MINIATUR ZDJĘĆ


Możesz dodać mnie do swojej listy ulubionych sprzedawców. Możesz to zrobić klikając na ikonkę umieszczoną poniżej. Nie zapomnij włączyć opcji subskrypcji, a na bieżąco będziesz informowany o wystawianych przeze mnie nowych przedmiotach.