Niewiele jest produktów spożywczych które mają tak bogatą i interesującą historię jak czekolada.
Do najważniejszych walorów jakimi są intensywny smak i zapach oryginalnej czekolady, pragniemy zaoferować Państwu dodatkowo wyszukany kształt, dzięki któremu zaspokoimy dodatkowo zmysł wzroku.
Na tej aukcji oferujemy rewelacyjną figurkę w kształcie bombki świątecznej.
Figurka zrobiona jest z najwyższą starannością z oryginalnej belgijskiej czekolady. Jest to idealny prezent na mikołaja !!!
Nasze wyroby produkowane są z czekolady
"Belcolade". Nie zawierają sztucznych
barwików i konserwantów.
Waga 40 g.
Figurka dostępna jest w różnych wariantach kolorystycznych.
(wysyłanych losowo)
Podane wymiary dotyczą samej figurki, a nie jak na innych konkurencyjnych aukcjach całej przesyłki.
Latem, w upalne dni, przesyłkę zabezpieczamy chłodziwem. Zapraszamy do zakupów.
Trudno znaleźć osobę która nie lubiłaby czekolady. Jest uwielbiana za wspaniały smak i intensywny zapach.
Już od dawna wiadomo że czekolada poprawia nastój i dodaje wigoru.
Aby zrozumieć dlaczego czekolada tak mocno pobudza naszą wyobraźnię, powinniśmy odbyć krótką podróż w czasie.
Do Europy jako pierwszy sprowadził czekoladę Krzysztof Kolumb, jednakże uwagę na jej szczególne właściwości zwrócił dopiero Ferdynad Cortez. Początkowo Europejczycy uważali napój z ziaren kakaowca jako obrzydliwy, jednak po tym jak hiszpańscy mnisi opracowali nową recepturę dodając cukier, cynamon, anyż oraz ciepłą wodę, docenili jego walory smakowe. Czekolada stała się przepysznym, aromatycznym smakołykiem.
W roku 1580 otworzono w Hiszpanii pierwszą fabrykę czekolady. Dzięki temu czekolada zaczęła zyskiwać coraz bardziej na popularności. W wielu krajach europejskich powstawały nowe plantacje, przetwórnie i czekoladowe szlaki handlowe.
Pod koniec XVII wieku na dworze francuskim pojawiły się pierwsze czekoladowe praliny, zawdzięczające swoja nazwę kucharzowi o nazwisku Pralin, który jako pierwszy przyrządził ten smakołyk.
Kolejnym przełomem w produkcji było oddzielenie przez duńskiego chemika masła kakaowego od reszty masy dzięki czemu uzyskał produkt sypki, odtłuszczony, łatwo rozpuszczalny w mleku. Następnym krokiem było wyprodukowanie suchej tabliczki czekolady. Pół wieku później Szwajcar Henri Nestle poprzez pomieszanie kakao z mlekiem w proszku otrzymał znaną i lubianą po dziś dzień mleczną czekoladę.