Jest wykonana z drewna Cana tacuara - odmiana bambusa, wysokiej jakości, ręcznie wykonana z naturalnych pędów bambusa. Na końcu nawiercone są drobniutkie otwory filtrujące napar. Każda bobmilla jest unikalna - naturalnie występujące na pędach bambusa ciemniejsze pasy mają oryginalny układ, przez co nie istnieją dwie identyczne bombille. Poszczególne bombille różnią się grubością (wynika to z naturalnych różnic między pędami bambusa).
Bombilla jest wzorowana na pierwotnych rurkach, które stosowali południowoamerykańscy Indianie.
Nie parzy w usta.
Prosta o długości ok 17 cm.
Doskonale sprawdza się zarówno w "terere" - czyli yerba mate podanej na zimno,
jak też przy mate parzonej w temp. 75 stopni C.
Polecana wszystkim rozpoczynającym przygodę z piciem Yerby.
Picie mate jest swoistym "rytuałem". Tradycyjnie Yerba Mate pije się w naczynkach tzw. materkach (matero), wykonanych z owocu tykwy.
Do czego służy ta rurka z dziurkami(bombilla)? Rurka zakończona otworami służy do odcedzania naparu z fusów. Ziele Yerba Mate zaparza się podobnie jak większość ziół, susz nie opada na dno naczynia. Dlatego też, aby nie połykać fusów wymyślono sposób picia przez rurkę zwaną bombillą.
|