Boczniak. Technologia uprawy i przetwarzania autor: Marian Gapiński, Wanda Woźniak, Mirosława Ziombra wydawca: PWRiL rok wydania: 2001 ilość stron: 264 isbn: 830[zasłonięte]7502 format: 147x205 mm oprawa: miękka cena katalogowa: 36,00 zł nasza cena: 32,40 zł
Boczniak, jako smaczny grzyb jadalny, jest w Polsce coraz bardziej popularny zarówno wśród konsumentów, jak i producentów, w uprawie amatorskiej, a przede wszystkim, w nowoczesnej produkcji wielkotowarowej. Brak dłuższej tradycji i doświadczeń w uprawie boczniaka nie pozwolił dotychczas na wprowadzenie najlepszych, wzorcowych rozwiązań hal uprawowych. Ze względu na stosunkowo częste wykorzystanie pomieszczeń niedostatecznie zaadaptowanych do uprawy boczniaka i wysoką cenę urządzeń klimatyzacyjnych produkcja w okresie letnim wyrażnie zmniejsza się. Spis treści: WSTĘP Rozdział 1 CHARAKTERYSTYKA RODZAJU PLEUROTUS Rozdział 2 ROZWÓJ UPRAWY BOCZNIAKA Rozdział 3 CZYNNIKI WZROSTU l ROZWOJU Faza wzrostu grzybni Temperatura Wilgotność względna powietrza Podwyższone stężenie CO2 Światło Faza tworzenia i wzrostu owocników Przebieg temperatury Wilgotność powietrza Światło Rozdział 4 PODŁOŻA DO UPRAWY BOCZNIAKA Rozdział 5 GRZYBNIA l JEJ PRODUKCJA Odmiany Odmiana P4 Owocniki odmiany Pf Odmiana P1 (Somycel 3001) Odmiana P40 Odmiana P20 Odmiana P50 Odmiana P11 Odmiana P24 Odmiana P77 Rozdział 6 METODY UPRAWY BOCZNIAKA Uprawa amatorska Uprawa na drewnie Uprawa na karpach drzew pozostałych w ziemi Uprawa na słomie Uprawa intensywna Rozdział 7 POMIESZCZENIA DO UPRAWY BOCZNIAKA Przygotowanie podłoża Komora pasteryzacyjna Komora inkubacyjna Hale uprawowe Uprawa w tunelu foliowym Rozdział 8 ZASADY PRZYGOTOWANIA PODŁOŻA Rozdrabnianie materiałów Układanie pryzmy Nawilżanie Pasteryzacja Rozdział 9 ZAGRZYBIANIE PODŁOŻA Rozdział 10 SPOSOBY UPRAWY Uprawa w workach foliowych Uprawa w skrzynkach Uprawa w kontenerach Uprawa w słoikach Rozdział 11 ZABIEGI PIELĘGNACYJNE Zabiegi pielęgnacyjne w czasie wzrostu grzybni Przerastanie podłoża grzybnią Dojrzewanie Zabiegi pielęgnacyjne w czasie owocowania Rozmieszczenie Kontrola temperatury Regulowanie wilgotności powietrza Nawadnianie Wietrzenie Oświetlenie Rozdział 12 ZBIÓR OWOCNIKÓW Termin i technika zbioru Pakowanie Wysokość pionu Rozdział 13 WYKORZYSTANIE ZUŻYTEGO PODŁOŻA Rozdział 14 OCHRONA BOCZNIAKA Choroby pochodzenia bakteryjnego Choroby pochodzenia grzybowego Verticiilium fungicola Mycogone sp Dactylium dendroides Grzyby pleśniowe Pleśnie zielone Pleśnie czarne Myxomycetes Oidiodendron ma/us Choroby wirusowe Ochrona przed szkodnikami Muchówki Nicienie Roztocze Skoczogonki Inne szkodniki Rozdział 15 WARTOŚĆ ODŻYWCZA BOCZNIAKA Skład fizykochemiczny boczniaka Woda Białko Lipidy Sacharydy Witaminy Składniki mineralne Substancje istotne sensorycznie Rozdział 16 BOCZNIAK JAKO SUROWIEC DLA KONSUMPCJI l PRZETWÓRSTWA Wymagania jakościowe w świetle rozporządzenia ministra zdrowia Wymagania jakościowe według polskiej normy Tolerancje dotyczące jakości Postanowienia o pakowaniu Postanowienia oznakowaniu Rozdział 17 OGÓLNE ZASADY PRZETWÓRSTWA GRZYBÓW Określenia Jakość grzybów i przetworów Etapy przygotowania procesu przetwórczego Ocena i przyjęcie surowców, materiałów pomocniczych i opakowań Magazynowanie przyjętego surowca, materiałów i opakowań Wstępna obróbka surowca Właściwa obróbka surowca Czynności końcowe procesu Rozdział 18 PRZECHOWYWANIE ŚWIEŻYCH GRZYBÓW Warunki przechowywania boczniaka Zmiany zachodzące w czasie przechowywania Stosowanie napromienienia Rozdział 19 KONSERWOWANIE W NISKIEJ TEMPERATURZE Chłodnictwo Zamrażalnictwo Metody zamrażania Wymagania surowcowe Zmiany w czasie mrożenia Zmiany podczas rozmrażania Zagadnienie mikroflory mrożonek Zmiany w okresie składowania, utrzymywania w stanie zamrożenia Rozdział 20 SUSZENIE Suszenie jako metoda utrwalania półproduktów Suszenie boczniaków Metody suszenia Czynności końcowe i przechowywanie suszu Wyrównywanie wilgotności suszu Sortowanie suszu Pakowanie i prasowanie suszu Przechowywanie suszu Rozdział 21 SOLENIE Istota i cel solenia Proces solenia boczniaka Rozdział 22 KWASZENIE Istota i cel kiszenia Przebieg i produkty fermentacji mlekowej Produkcja grzybów kwaszonych Rozdział 23 WYJAŁAWIANIE PRZEZ OGRZEWANIE W NACZYNIACH HERMETYCZNYCH TZW APERTYZACJA Istota i cel konserwowania Odpowietrzanie (ekshaustia) konserw Niszczenie drobnoustrojów i enzymów Ciepłoodporność Szybkość przenikania ciepła przez ścianki naczyń i treść konserwy Obliczanie czasu i temperatury wyjaławiania drogą empiryczną Praktycznie stosowane czasy i temperatury wyjaławiania Produkcja boczniaka sterylizowanego Rozdział 24 MARYNOWANIE Rozdział 25 PRODUKTY WYSOCE PRZETWORZONE Rozdział 26 BOCZNIAK W POTRAWACH Grzyby w żywieniu człowieka Zasady dobrego żywienia Warunki zdrowego odżywiania Jak osiągnąć właściwe proporcje w żywieniu Przepisy na potrawy z boczniaka z wykorzystaniem mikrofal Przepisy tradycyjne LITERATURA UZUPEŁNIAJĄCA SŁOWNICZEK TERMINÓW INDEKS HASEŁ |