GOTOWA GRZYBNIA BOCZNIAKA OSTRYGOWATEGO W BALOCIE ZE SŁOMY
ZA JEDYNE 19,99ZŁ BRUTTO
OFEROWANA RASA BOCZNIAKA PRODUKOWANA JEST ZE SPECJALNEJ GRZYBNI O WYJĄTKOWO WYSOKICH WALORACH ZDROWOTNYCH
OPIS WALORÓW OFEROWANEJ RASY:
Boczniak jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych. Wartość odżywcza owocników jest BARDZO WYSOKA . Boczniak zawiera witaminę C, witaminę B ( niacyna, ryboflawina, tiamina) oraz witaminy B12. Grzyb zawiera także dość dużo kwasu olejowego ( 40%), kwasu linolenowego (55%) oraz składniki obniżające poziom cholesterolu w krwi. Boczniak ma stosunkowo niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych ( mniej niż 10%). W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane jako środek przedłużający życie. Jest grzybem chroniącym organizm przed chorobami nowotworowymi. Wykorzystywano je do wzmacniania ścian naczyń, zmniejszenia ciśnienia w gałkach ocznych, do leczenia objawów przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów. Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierajacy aktywna substancję – pleuran może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych ( sarkoma S180, hepatom H22). Zawarty w boczniaku beta-1,3D-glukan jest skuteczny we wzmacnianiu odporności organizmu oraz jako substancja pożyteczna w zwalczaniu schorzeń nowotworowych. U ludzi chorych na cukrzycę długotrwałe spożywanie boczniaków obniża poziom cukru w krwi i reguluje także poziom cholesterolu. W Czechach stosuje się wyciągi z boczniaków przy dietach mających na celu obniżenie poziomu cholesterolu. U pacjentów cierpiących na arteriosklerozę spożywanie boczniaków zmniejsza zmiany degeneratywne w naczyniach i przeciwdziała występowaniu łożysk arteriosklerotycznych co zmniejsza ryzyko uszkodzenia naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego.
Balot waży około 20kg. Pozwala on na uzyskanie 4-6kg grzybów . Zbiory następują po 2-3 tygodniach .
Balot należy ustawić w miejscu osłoniętym od wiatru i zacienionym.
Życzymy smacznego i dużo zdrowia !!!
Wysyłka :
koszt wysyłki 1 szt to -18zł
2szt to 33zł
3szt to 48zł
pobranie dodatkowo 7zł