Własne
domowe grzybobranie.
Grzybnia na kołkach 100 szt
TERZA
TYLKO 39,99 zł
Oferowana
grzybnia sprzedawana jest w postaci drewnianych kołków
przerośniętych grzybnią boczniaka cytrynowego.
Czas trwania zbiorów: 3-8 lat
Miejsce uprawy: zacienione miejsce w ogrodzie
Pierwsze zbiory: 6-12 miesiecy
Zbiór ogółem: 1 kg – 6 kg
Temperatura hodowli: +20ºC ~ + 30ºC
Nakład pracy: średni
Ilość kołków: 20 szt
Kołki
umieszcza się w zdrowym pniu drzewa liściastego. Należy wywiercić w
pniu otwory o średnicy co kołki i głębokości większej o 1 cm od ich
długości oraz odstępach co 15 cm. Na jeden pień powinno przypadać ok
15-20 kołków.
Boczniak
cytrynowy (Pleurotus citrinopileatus) w
warunkach naturalnych występuje w Azji i można go tam spotkać
głównie na drewnie dębów, buków,
topoli i
wiązów.
Jeden z ciekawszych gatunków boczniaka o niepowtarzalnych
walorach smakowych i ciekawym wyglądacie jak sama nazwa mówi
boczniak cytrynowy tworzy owocniki koloru od jasnożółtego aż
do
złotego. Rośnie w kępach po kilkadziesiąt sztuk, zachodząc na siebie.
Wielkość kapeluszy waha się w przedziale od 2-5 cm. Kapelusze są
cienkie i kruche dlatego zaleca się zbierać głównie grzyby
młode
i niezbyt duże ,kiedy ich barwa jest żółtozłocista.
Uprawę w otwartym terenie najlepiej zakładać od początku czerwca do
końca lipca, a w pomieszczeniach w dowolnym terminie, pod warunkiem
zapewnienia odpowiednich temperatur. Zawiązki boczniaka cytrynowego
tworzą się w temperaturze 21-27 °C, a owocniki mogą dorastać w
temperaturze 21-29°C.
W smaku są lekko słodkawe, a ich miąższ jest bardzo soczysty. Grzyby te
doskonale nadają się do potraw wegetariańskich. Tak jak boczniak
ostrygowaty, boczniak cytrynowy posiada wiele właściwości leczniczych,
przez co jest ceniony na całym świecie.
-obniża
poziom cukru we krwi i reguluje poziom cholesterolu
- wzmacnia ściany naczyń krwionośnych
- zmniejsza ciśnienie w gałkach ocznych
- posiada substancje wykorzystywane w leczeniu chorób
nowotworowych
- wzmacnia odporność organizmu
NIE
ZWLEKAJ ZAMÓW
JUŻ DZIŚ
!!!!