Cena: 21.60PLN
1 opakowanie (1 Gotowa Kultura 3 kg)
|
Kwitnienie: | Po 2 tygodniach. |
Odstęp: |
Stanowisko: | Chłodne miejsce w domu |
Zimuje: | Tak |
Rozmiar: | 3 kg |
Boczniak Cytrynowy "Pleurotus ostreatus" – gotowa kultura do ogrodu, tarasu lub na balkon
Gotowa kultura
grzybów boczniaka jest już przerośnięta grzybnią i przy temperaturach od +10 do
+24 stopni da w przeciągu 1-3 tygodni pierwszy zbiór.
1.
Gotowa
kultura potrzebuje do dobrego wzrostu wysokiej wilgotności powietrza. Optymalne
jest miejsce zacienione, wilgotne i ochronione od wiatru, np. pod krzewem/drzewem.
Nadaje się do tego także inspekt lub folia itp.
© Proszę zostawić kulturę w folii. Znajdują się w niej
już otwory lub nacięcia, z których wyrastać będą grzyby w formie gron (może być
tak, że otwory zaklejone zostały taśmą klejącą - tak robimy czasami, aby
zapobiec zbyt wczesnemu wzrostowi grzybów - w takim przypadku należy usunąć
taśmę.)
© Proszę ustawić kulturę w miejscu zacisznym,
ocienionym i wilgotnym (pod krzewem, drzewem) o dużej wilgotności powietrza
(optymalnie ok. 90%). Wilgotność można podwyższyć poprzez osłonięcie kultury
przezroczystą folią w odległości ok. 50 cm.
© Grzyby boczniaka rosną w temp. ok. +8 do +25 stopni (optymalnie
+20 stopni)
2.
Kilka dni
po ustawieniu kultury mogą utworzyć się już pierwsze owocniki. Czasami już w
momencie dostawy na substracie znajdują cię grzyby, nie da się tego uniknąć,
ale nie jest to wada. Nawet jeśli te grzyby nie urosną zbierzecie Państwo pełną
ilość (także te małe grzyby można oczywiście spożyć). Grzyby wyrastają w formie
gron z otworów w kulturze do wielkości od 6 do 20 cm. Grzyby są dojrzałe do
zbioru, gdy kapelusze powoli zaczną się spłaszczać, mi lepsze warunki = wysoka
wilgotność powietrza, tym więcej dorodnych (większych) grzybów!
3.
Zbieramy
zawsze całe grona grzybów (grzyby duże i małe). Grono należy oddzielić od
kultury poprzez wykręcanie lub odciąć tuż przy substracie, ponieważ w przeciwnym
wypadku resztki będą wabić muchy. Jeśli grzyby będą tworzyć się także pod folią
można ostrożnie wyciąć w folii dodatkowe otwory lub nacięcia lub też całkowicie
usunąć folię, (uwaga: w takim przypadku należy koniecznie pilnować, aby była
wysoka wilgotność powietrza!). Jeśli grzyby zostaną zebrane późno, utworzą się
zarodniki, które pokryją kulturę białym pyłem. Nie jest to żadna wada.
4.
Po każdej
fali zbiorów kultura pauzuje przez 1 - 4 tygodnie, jeśli jest mało wilgotności
to nawet dużej! Także w tym czasie należy utrzymywać wokół kultury dużą
wilgotność powietrza.
5.
Jeśli
kultura przez dłuższy czas nie będzie pielęgnowana, to ulegnie ona wyschnięciu
i stanie się nieaktywna, tzn. nie będą rosły grzyby lub będą pojawiać się tylko
pojedyncze grzyby. Jeśli chcecie Państwo ponownie zbierać grzyby, to można ją
aktywować poprzez zwiększenie wilgotności, także wewnątrz beli. W zależności od
tego, jak długo kultura była wyschnięta, można także bezpośrednio do substratu
włożyć szlauf ogrodowy i nasączyć kulturę wodą. Po 1-2 tygodniach ponownie
będzie można zbierać grzyby.
6. Po ok. 3-4 miesiącach lub po uzyskaniu 5 kg
zbiorów kultura się wyczerpie. Po tym czasie nie pojawiają się już grzyby.
Zużyty substrat można wykorzystać jako kompost.
7. Uwaga na ślimaki! Mogą one zniszczyć Państwu
cały zbiór zjadając przez jedną noc wszystkie grzyby! Ślimaki mogą zniszczyć
grzyby jeszcze przed ich pojawieniem się na powierzchni.
Należy
na nie uważać!
8.
Jeszcze
kilka wskazówek: Grzyby boczniaka można doskonale przechowywać w lodówce do 1 tygodnia
(pojawiający się biały nalot jest naturalnym zjawiskiem i nie stanowi
niebezpieczeństwa). Grzyby te nadają się znakomicie do zamrażania. Należy je
zamrażać pokrojone, nie blanszować, zdatność do spożycia do 15 miesięcy.
Grzyby boczniaka mogą być smażone, grillowane,
duszone, pieczone...
Hodowla: całoroczna
Miejsce: chłodne miejsce w domu
Nakład pracy: średni
Wzrost grzybów w temperaturze: +10 do +18 stopni
Najwcześniejszy zbiór: po 2 tygodniach
Zbiór ogółem: do 30% wagi substratu
Czas trwania zbiorów: 3-4 miesięcy
Absolutny przebój. Grzyby jadalne z własnej, domowej uprawy.
Wyobrażasz sobie własną uprawę, na której z powodzeniem wyrastają połacie Pieczarek, Kani, Boczniaków, czy nawet Prawdziwków ?
Tak to jest w Twoim zasięgu. Przygotowaliśmy super ofertę gotowych, zagrzybionych podłoży, żywej grzybni oraz szczepionek mikoryzowych dzięki którym z łatwością rozpoczniesz uprawę własnych grzybów w domu lub w ogrodzie.
Łatwe w zastosowaniu i uprawie produkty, które sprawią, że najlepsze jadalne grzyby będą zawsze pod ręką.
Zachwyć sąsiadów widokiem prawdziwków, czy kani w swoim ogrodzie lub niezliczoną ilością zdrowych i świeżych boczniaków z domowego parapetu.