Opis produktu:
|
SMACZNY I WARTOŚCIOWY GRZYB !
Boczniak cytrynowy (Pleurotus citrinopileatus) w warunkach naturalnych występuje w Azji i można go tam spotkać głównie na drewnie dębów, buków, topoli i wiązów. Jeden z ciekawszych gatunków boczniaka o niepowtarzalnych walorach smakowych i ciekawym wyglądacie jak sama nazwa mówi boczniak cytrynowy tworzy owocniki koloru od jasnożółtego aż do złotego. Rośnie w kępach po kilkadziesiąt sztuk, zachodząc na siebie. Wielkość kapeluszy waha się w przedziale od 2-5 cm. Kapelusze są cienkie i kruche dlatego zaleca się zbierać głównie grzyby młode i niezbyt duże ,kiedy ich barwa jest żółtozłocista. Uprawę w otwartym terenie najlepiej zakładać od początku czerwca do końca lipca, a w pomieszczeniach w dowolnym terminie, pod warunkiem zapewnienia odpowiednich temperatur. Zawiązki boczniaka cytrynowego tworzą się w temperaturze 21-27 °C, a owocniki mogą dorastać w temperaturze 21-29°C.
|
Uprawa:
|
Aby rozpocząć uprawę oprócz zakupionych grzybni na kołkach potrzebne będą pniak, kłoda, klocek z drzewa liściastego i folia lub worek do okrycia szczepionego drzewa. * Pniak, kłoda lub klocek z drzewa liściastego, składowanego nie dłużej niż trzy miesiące. Najlepiej sprawdzają się pniaki, które mają od 1 do 1,5 m długości a ich średnica mieści się w granicach od 8 do 25 cm. Jeśli pniak jest mocno przesuszony warto przez kilka dni zraszać go wodą lub zatopić w beczce z deszczówką na kilka dni. * Należy wywiercić w pniu otwory o średnicy co kołki i głębokości większej o 1 cm od ich długości oraz odstępach co 15 cm. Na jeden pień powinno przypadać ok 15-20 kołków. * W każdym z otworów umieszczamy kołki z grzybnią. Miejsce szczepienia trzeba zabezpieczyć, najlepiej za pomocą folii czy np. wosku. * Zaszczepione pniaki owijamy folią lub wkładamy do perforowanego worka na dnie którego jest niewielka ilość wody. Następnie umieszczamy je w ciemnym pomieszczeniu, gdzie temperatura waha się w granicach od 18 do 25 stopni C. * Gdy drewno jest już przerośnięte grzybnią, aby zaczęły pojawiać się zawiązki grzybów należy poddać go tzw „szokowi”, obniżenie temperatury przynajmniej o 5 stopni C. Możemy również drewniany pniak zanurzyć na kilka dni (1-3dni) w zimnej niechlorowanej wodzie. * Po tym czasie pniak możemy wystawić na zewnątrz, pamiętając, że należy chronić go przed wiatrem i bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Najkorzystniejsza temperatura w czasie tworzenia owocników to taka, która mieści się dla większości grzybni w przedziale od 10 do 20 stopni C, przy wilgotności ok. 85 proc. Dojrzałe grzyby powinny pojawić się w ciągu 10 dni od pojawienia się zawiązków. Plonowanie UZALEŻNIONE OD RODZAJU SZCZEPIONEGO GATUNKU DREWNA może trwać 4-8 lat, należy pamiętać, że między kolejnymi zbiorami wystąpią przerwy.
|