Black Label Turbo 14-17% drożdże gorzelnicze
Seria prestige
Gwarantują szybką i czystą fermentację.
W składzie pożywka i minerały.
Black Label 14% są to doskonałej jakości drożdże dające najczystsze nastawy.
Drożdże te produkują bardzo mało zanieczyszczeń w postaci:
alkoholi wyższych,
estrów
związków karbonylowych,
kwasów organicznych i związków siarki.
Tolerują wyższe stężenie cukru i wyższą temperaturę
Przy użyciu tych drożdży możemy stworzyć bardzo czysty alkohol etylowy.
Instrukcja na 25 litrów:
1. Rozpuszczamy 6 kg cukru w 8 litrach ciepłej wody.
2. Uzupełniamy do 25 litrów zimną wodą i dokładnie mieszamy
3. Należy upewnić się, że temperatura cieczy jest niższa niż 38 °C, potem dodajemy saszetkę drożdży Turbo. Dokładnie mieszamy, aż drożdże się całkowicie rozpuszczą.
4. Pozostawiamy do fermentacji w temperaturze powietrza 20-30 °C na 2-5 dni. W temperaturze 25 °C fermentacja z 6 kg cukru w 25 litrowym nastawie trwa 3 dni.
Dla otrzymania czystej fermentacji temperatura powietrza nie powinna przekraczać 30 ° C.
W przypadku stosowania drożdży Prestige Black Label w większych nastawach należy utrzymać temperaturę cieczy, aby nie przekroczyła 37 °C podczas fermentacji.
W większych objętościach trudniej utrzymać odpowiednią temperaturę. Wszystkie drożdże
TURBO powodują szybki wzrost temperatury i burzliwą fermentację.
· Przy większych nastawach np. 200l należy rozpuścić 48kg cukru w 48l gorącej wody .
· Nastaw uzupełniamy zimna wodą.
· Do nastawu o temperaturze ok 25 °C dodajemy odpowiednią ilość saszetek drożdży. Należy dokładnie wymieszać.
· Pozostawiamy do fermentacji najlepiej w temperaturze pokojowej około 20-25 °C przez 3 dni.
· Fermentują również w temp 18 °C – 7 dni, a w temperaturze 30 °C – 2 dni
· Przy nastawach powyżej 200 litrowych należy kontrolować temperaturę nastawu, aby nie przekroczyła 35°C.
Fermentacja saszetki cukier
200 l 8 48 kg
400 l 12 96 kg
1000 l 19 240 kg
Do dużych nastawów można używać:
· Prestige Batch Turbo Yeast 14%
· Coobra 6
Wszystkie drożdże typu TURBO mogą być używane do fermentacji zacierów z kukurydzy, jęczmienia, żyta, pszenicy, ziemniaków, oraz nastawów z melasy cukrowej i nastawowo cukrowych.
Pot Distillers Yeast – owocowe nastawy, brandy, grappa, koniak.