Wszystkie blachy aluminiowe w porównaniu do innych tworzyw posiadają wysoki współczynnik wytrzymałości, przy jednoczesnej lekkości i podatności na formowanie. Grubość asortymentu kształtuje się pomiędzy 0,5 mm a 8 mm (blachy od 0,5 do 4,0 mm w gatunku ENAW1050 H24/A1 Z4 R ; od 5,0 do 8,0 mm w gatunku ENA5754/PA11). Blachy aluminiowe można z powodzeniem stosować w przemyśle spożywczym, ponieważ tworzywo nie wchodzi w interakcję w produktami konsumpcyjnymi.
Blachy aluminiowe EN AW 1050A, A1 – gatunek aluminium niestopowego o dobrej podatności do gięcia na zimno, cechuje się niskimi własnościami wytrzymałościowymi, przeznaczony do produkcji naczyń, pojemników, garnków do produktów spożywczych i chemicznych, przedmiotów gospodarstwa domowego, opakowań, tablic znaków informacyjnych, reklam. Blachy aluminiowe stucco stosowane są do produkcji urządzeń chłodniczych, wentylacyjnych, płyt warstwowych, obudów maszyn, a także jako: elementy dekoracyjne, elementy osłonowe: termoizolacyjne i dźwiękochłonne, nadwozia samochodów dostawczych, specjalnych. Blachy aluminiowe ryflowane: Duet, Quintet (żeberkowe) występują przeważnie w dwóch gatunkach: 1050A tj. A1 oraz w gatunku stopowym o dużo wyższych własnościach wytrzymałościowych tj. EN AW 5754 tj. PA11. Zastosowanie znajdują w produkcji schodów, podłóg, podestów lub jako elementy antypoślizgowe.