Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BIOWIN SALETRA POTASOWA DO PEKLOWANIA MIĘSA 20G

22-02-2014, 14:57
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 2.50 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 2.50 zł     
Użytkownik Piotrek_331
numer aukcji: 3912277654
Miejscowość Warszawa
Zostało sztuk: 44    Licytowało: 1    Wyświetleń: 25   
Koniec: 22-02-2014 14:59:15
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Piotrek_331 - Wszystko do ogrodu i nie tylko

KONTAKT

TEL: 022[zasłonięte]612-98
FAX: 022[zasłonięte]673-52
TEL KOM: 0-509-[zasłonięte]-957

E-MAIL: piotrek_[zasłonięte]@o2.pl

PŁATNOŚCI


 

PRZELEW

Kurier  Siódemka
KOSZTY W TABELI

ZA POBRANIEM
Kurier Siódemka
KOSZTY W TABELI

NUMER KONTA
688[zasłonięte]103620[zasłonięte]06055[zasłonięte]001


ODBIÓR OSOBISTY ZAKUPIONYCH TOWARÓW
MOŻLIWY POD ADRESEM:

CENTRUM OGRODNICZE
UL: INSTRUKTORSKA 27/29
WARSZAWA REMBERTÓW (NOWY)
PROFESJONALNY
 
                  SPRZEDAWCA
 
                                   ARTYKUŁÓW

                                        OGRODNICZYCH


WITAMY PAŃSTWA NA
AUKCJACH UŻYTKOWNIKA
Piotrek_331
PROFESJONALNY SPRZEDAWCA
BŁYSKAWICZNA WYSYŁKA
REWELACYJNE MARKOWE PRODUKTY W BARDZO
 ATRAKCYJNYCH CENACH

 
  
!!!ZAUFAŁO MI JUŻ WIELU ALLEGROWICZÓW DOŁĄCZ DO NICH!!!
  
!!!100% SATYSFAKCJI!!!
  
DO KAŻDEGO ZAMÓWIENIA DOŁĄCZAMY PARAGON.
LUB NA ŻYCZENIE KLIENTA WYSTAWIAMY FAKTURY VAT
(W PRZYPADKU FAKTURY PROSZĘ O MAILA PO WYGRANIU AUKCJI)

 
!!!ORYGINALNE ARTYKUŁY W OKAZYJNEJ CENIE!!!
 
Dodatkowe informacje pod e-mail-em i numerami telefonu:
 
tel 022[zasłonięte]612-98
tel kom 0-509-[zasłonięte]-957
 
OPIS PRODUKTU:
 
 
  Saletra potasowa - do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny.
Proporcja na 5 kg mięsa:
Do 2,5 l wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania ). Całość gotować 10 min. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej ( 1/2 opakowania ), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć kamiennym lub - emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy ( mięso musi być całkowicie zakryte ). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co2 – 3 dni.
Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.

- Masa netto: 20 g na 10 kg mięsa,


1. SPECYFIKACJA
Saletra potasowa– azotan potasu (KN03), bezbarwna, krystaliczna sól (E 252) stosowana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa (azotan potasu) jest (obok soli kuchennej) najważniejszym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa, gwarantującym nie tylko przedłużenie jego trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Przepis jej użycia znajduje się na opakowaniu.
W pierwszym etapie peklowania (zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).
W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej , różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach.
2. ZALETY
Saletra potasowa (azotan potasu) jest obok soli kuchennej podstawowym dodatkiem przy peklowaniu mięsa, gwarantuje:
-zachowanie różowej barwy mięsa, gdyż sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary,
-pozytywny wpływ na smak mięsa,
-utrwalenie barwy peklowanego mięsa,
-silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego),
-procesy termiczne (gotowanie szynki), którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników ) to "zadanie" spełnia saletra.
-mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem (nie" ślimaczeje"),
Dlaczego lepiej stosować saletrę niż produkty zawierające azotyny (nitryty np. peklosól)?
Stosowanie saletry potasowej zawierającej jedynie jony azotanowe jest zdrowsze i bardziej bezpieczne od dostępnych na rynku mieszanek peklujących zawierających azotyny, które w przypadku nawet niewielkiego przedawkowania mogą okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia.
3. DODATKOWE PRZYDATNE INFORMACJE.
Oprócz azotynów, niebezpieczeństwo stanowią nitrozaminy, związki powstające podczas ogrzewania mięsa w wyniku reakcji azotynów z aminami. Związki te mogą mieć działanie rakotwórcze.
Peklowanie saletrą potasową trwa 2 dni dłużej niż nitrytami ale jest zdecydowanie zdrowsze i bezpieczniejsze!


ODBIÓR OSOBISTY 0ZŁ JEST MOŻLIWY W NASZYM
CENTRUM OGRODNICZYM
WARSZAWA-REMBERTÓW (NOWY)
UL.INSTRUKTORSKA 27/29

CZYNNE :
Poniedziałek - Sobota 9-17
Niedziela 10-15

DZIĘKUJEMY ZA ODWIEDZENIE NASZEJ AUKCJI I ZAPRASZAMY PONOWNIE
WYBIERZ NAJLEPSZĄ OFERTĘ

!!!UDANYCH ZAKUPÓW!!!


BIOWIN SALETRA POTASOWA DO PEKLOWANIA MIĘSA 20G

Design by Adrian Kościński