Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BIOWIN SALETRA POTASOWA DO PEKLOWANIA MIĘSA

16-03-2015, 12:33
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 1.99 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 1.99 zł     
Użytkownik tomsoftcompl
numer aukcji: 4996259276
Miejscowość Warszawa, ul. Nowolipki 21
Kupiono sztuk: 57    Zostało sztuk: 943    Licytowało: 23    Wyświetleń: 209   
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Nasze konta Allegro

tomsoftcompl

tools_tomsoft_pl

Kontakt

Odbiór osobisty




- kliknij na mapkę, aby powiększyć -

Dostawa

Odbiór osobisty (Warszawa) - 0,00 zł
Allegro Polecony InPost - 3,94 zł
Kurier Fedex - przesyłka po przedpłacie - 13,99 zł
Kurier Fedex - przesyłka pobraniowa - 19,99 zł
Odbiór w punkcie po przedpłacie - Allegro Paczkomaty InPost - 7,99 zł

Partnerzy

Biowin Saletra potasowa do peklowania mięsa 20g

CENA NETTO: 1.62 ZŁ
CENA BRUTTO: 1.99 ZŁ
Producent: Biowin

Opis

    Saletra potasowa - do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny.

    Saletra potasowa– azotan potasu (KN03), bezbarwna, krystaliczna sól (E 252) stosowana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa (azotan potasu) jest (obok soli kuchennej) najważniejszym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa, gwarantującym nie tylko przedłużenie jego trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa.


    Produkt pochodzi od polskiego producenta.


    Saletra potasowa (azotan potasu) jest obok soli kuchennej podstawowym dodatkiem przy peklowaniu mięsa, gwarantuje:
    -zachowanie różowej barwy mięsa, gdyż sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary
    -pozytywny wpływ na smak mięsa
    -utrwalenie barwy peklowanego mięsa
    -silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego)
    -procesy termiczne (gotowanie szynki), którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników ) to "zadanie" spełnia saletra
    -mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem (nie" ślimaczeje")

    Dlaczego lepiej stosować saletrę niż produkty zawierające azotyny (nitryty np. peklosól)?
    Stosowanie saletry potasowej zawierającej jedynie jony azotanowe jest zdrowsze i bardziej bezpieczne od dostępnych na rynku mieszanek peklujących zawierających azotyny, które w przypadku nawet niewielkiego przedawkowania mogą okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia.

    Oprócz azotynów, niebezpieczeństwo stanowią nitrozaminy, związki powstające podczas ogrzewania mięsa w wyniku reakcji azotynów z aminami. Związki te mogą mieć działanie rakotwórcze.
    Peklowanie saletrą potasową trwa 2 dni dłużej niż nitrytami ale jest zdecydowanie zdrowsze i bezpieczniejsze!

    Jak to działa?
    W pierwszym etapie peklowania (zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).
    W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej , różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach.

    Masa netto: 20 g na 10 kg mięsa
Zobacz inne nasze aukcje:
© UltraPanel
BIOWIN SALETRA POTASOWA DO PEKLOWANIA MIĘSA