Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Biowin SAL - Saletra potasowa 20g

14-11-2014, 16:16
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 2.50 zł     
Użytkownik piotrjago
numer aukcji: 4703447091
Miejscowość Warszawa
Wyświetleń: 8   
Koniec: 14-11-2014 15:52:19
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witaj w sklepie Yago24 na Allegro!


Sprzedajemy nowe akcesoria wędliniarskie firmy Biowin!


Model: Saletra potasowa Biowin (SAL)

 


 


Biowin Logo

 


Sprzedaż prowadzona jest przez firmę YAGO 24.


yago logo

yago24 super sprzedawca allegro logo

Zawsze otrzymujesz paragon lub na życzenie fakturę VAT

Możliwość osobistego odbioru i obejrzenia w sklepie w W-wie

Dostawa kurierem K-EX

Tel. 022 [zasłonięte] 14, 0608 [zasłonięte] 890

[zasłonięte]@yago24.com

Adres sklepu:
YAGO 24
ul. Piaskowa 3
01-067 Warszawa

pon.- pt. 10:00 - 18:00, sob. 10:00 - 15:00

Ul. Piaskowa 3 - niedaleko Arkadii i Ronda Zgrupowania Radosław (dawne Rondo Babka).

Zobacz, jak do nas trafić na stronie O mnie

Uwaga! Podany adres służy do korespondencji oraz odbior˘w osobistych, nie są to dane do przelewu!
Pamiętaj! Przed przyjazdem po odbi˘r lub na obejrzenie towaru koniecznie przedtem skontaktuj się z nami!
W sklepie przyjmujemy płatność got˘wką lub przelewem, nie akceptujemy kart płatniczych.

Wejdź na stronę O mnie, aby poznać zasady transakcji oraz dowiedzieć się, jak szybko sfinalizować transakcję. Dokonanie zakupu na tej aukcji jest r˘wnoznaczne z akceptacją zasad zawartych na stronie "O mnie".

 

 

Gwarancja zwrotu towaru!

Kupując przedmiot z tej aukcji, otrzymujesz prawo do jego zwrotu bez podania przyczyny. Jeśli nie będziesz zadowolony z zakupu, możesz przedmiot zwrócić. Prawo do odstąpienia umowy przysługuje Ci przez okres 10 dni od momentu otrzymania przedmiotu. Nie dotyczy firm przy zakupach dokumentowanych fakturami VAT. Przed odesłaniem przedmiotu skontaktuj się z nami.

Zwrot odbywa się na podstawie postanowień Ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.

 




Do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny.

Masa netto: 20 gram (starcza orientacyjnie na 10 kg mięsa)

Wymiary torebki: 7 x 11 x  1 cm


Przykładowy przepis na 5 kg mięsa

Do 2,5 litra wody dodać 1 łyżeczkę mielonego pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 12 ziaren jałowca, kilka goździków, szczyptę kolendry i tymianek (można użyć również gotową mieszankę ziół do peklowania ). Całość gotować 10 minut. Do wystudzonej zalewy dodać 10 g saletry potasowej ( 1/2 opakowania ), 20-40 dkg soli kuchennej, łyżeczkę cukru, całość dokładnie wymieszać. Nakłuwając mięso strzykawką z igłą o grubości 1 mm wprowadzić około 100 ml zalewy w regularnych odstępach do wnętrza tuszy. Mięso ściśle ułożyć w kamiennym lub emaliowanym garnku i zalać resztą zalewy (mięso musi być całkowicie zakryte). Peklować 7 – 9 dni w temperaturze 4 – 8 st. obracając mięso co 2 – 3 dni.

Peklowane mięso można gotować, wędzić, piec lub grillować.


Specyfikacja

Saletra potasowa: azotan potasu (KN03), bezbarwna, krystaliczna sól (E 252) stosowana do peklowania mięsa metodami tradycyjnymi. Saletra potasowa (azotan potasu) jest (obok soli kuchennej) najważniejszym dodatkiem stosowanym przy peklowaniu mięsa, gwarantującym nie tylko przedłużenie jego trwałości ale i zachowanie różowej barwy mięsa. Przepis jej użycia znajduje się na opakowaniu.

W pierwszym etapie peklowania, zaraz po dodaniu saletry, soli kuchennej i przypraw, pochodzące z saletry jony azotanowe pod wpływem naturalnych enzymów zawartych w mięsie zostają zredukowane do azotynów (w ilości nie większej niż zawartość mioglobiny).

W drugim etapie jony azotynowe reagują z mioglobiną, białkiem odpowiedzialnym za różową (ale nietrwałą) barwę mięsa. Produktem reakcji jest nitrozomioglobina o trwałej , różowej barwie, nawet w wyższych temperaturach.


Zalety

Saletra potasowa (azotan potasu) gwarantuje:
• zachowanie różowej barwy mięsa, gdyż sama sól kuchenna zmienia naturalny barwnik mięsa na beżowo-szary,
• pozytywny wpływ na smak mięsa,
• utrwalenie barwy peklowanego mięsa,
• silne działanie bakteriostatyczne i bakteriobójcze (szczególnie jeżeli chodzi o bakterie jadu kiełbasianego),
• procesy termiczne (gotowanie szynki), którym poddaje się produkty mięsne, zabijają znajdujące się w nich bakterie, jednak nie niszczą przetrwalników ) to "zadanie" spełnia saletra.
• mięso peklowane saletrą nie wykazuje tendencji do pokrywania się śluzowatym nalotem (nie "ślimaczeje").


Dlaczego lepiej stosować saletrę niż produkty zawierające azotyny (nitryty np. peklosól)?

Stosowanie saletry potasowej zawierającej jedynie jony azotanowe jest zdrowsze i bardziej bezpieczne od dostępnych na rynku mieszanek peklujących zawierających azotyny, które w przypadku nawet niewielkiego przedawkowania mogą okazać się szkodliwe dla naszego zdrowia. Oprócz azotynów, niebezpieczeństwo stanowią nitrozaminy, związki powstające podczas ogrzewania mięsa w wyniku reakcji azotynów z aminami. Związki te mogą mieć działanie rakotwórcze.
Peklowanie saletrą potasową trwa 2 dni dłużej niż nitrytami ale jest zdecydowanie zdrowsze i bezpieczniejsze!


 

ender

Gwarancja: 24 miesiące

 


Kliknij tutaj aby obejrzeć inne nasze aukcje!


YAGO baner


Wpłaty przyjmujemy na konta w bankach:

yago24 mbankyago24 inteligo

 


Kod aukcji YAGO24: ppp146yago



Dodano 2[zasłonięte]013-12 16:16
Szanowni klienci!

W dniach 9 - 23 grudnia 2013 r. pracujemy w godzinach:

Pon.-pt. 9:00 - 20:00, sob. 9:00 - 16:00

Zespół YAGO24