Zapraszamy do naszego sklepu - najniższe ceny !!!
(KLIKNIJ)
Zapraszamy do naszego drugiego sklepu SMAKI PRL
wszystko do wyrobu wędlin domowych
WYSYŁAMY W JEDNEJ PACZCE !!! PROSZĘ PISAĆ [zasłonięte]@deptana.pl DZWONIĆ 502 [zasłonięte] 571
BIOWIN - PŁYN DO KWASOMIERZA (ACIDIMETER)Do pomiaru kwasowości moszczów WIN gronowych i owocowych - białych i czerwonych
ZESTAW DO POMIARU KWASOWOŚCI DOSTĘPNY NA NASZYCH AUKCJACH
Kwasomierz jest urządzeniem przystosowanym do pomiaru kwasowości we wszystkich rodzajach owoców, które będą stanowiły surowiec do wyrobu wina domowego .W skład urządzenia wchodzi: cylinderek miarowy z naniesioną odpowiednią skalą oraz 100 ml wskaźnika błękitu bromotymolowego.Charakterystyka produktu: :Cylinderek ma naniesione odpowiednie wartości ze względu na rodzaj owoców, kóre będą stanowiły surowiec do wyrobu wina domowego. Odczyt kwasowości jest bezpośredni, bez dodatkowych obliczeń. Jednostka odczytu g kwasu/l wina.Zalecana kwasowość, odpowiednia dla prawidłowej fermentacji mieści się w granicach 5-10 g kwasu/l.Użytkowanie :Moszcz do pomiaru powinien być oczyszczony, bez drobinek owoców.Pomiar kwasowości polega na miareczkowaniu zawartych w moszczu kwasów, błękitem aż do pierwszej zmiany barwy.Ilość mililitrów wskaźnika użyta do miareczkowania, odczytana na skali cylindra określa kwasowość moszczu tj. ilość kwasu w 1 litrze moszczu. Przy miareczkowaniu należy pamiętać, aby robić to kroplami i za każdym razem dobrze mieszać.Wykonanie pomiaru dla odpowiedniego rodzaju moszczu:a) Dla moszczu gronowego (zawierającego głównie kwas winowy) należy napełnić zbiorniczek moszczem do poziomu oznaczonego „O”.b) Dla moszczu z owoców pestkowych (np.: jabłka, gruszki, śliwki, zawierających głównie kwas jabłkowy) cylinder należy wypełnić do poziomu oznaczonego na skali „J” i dodać wody do poziomu „O”.c) Dla moszczu z owoców ziarnkowych (np.: jagody, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki, zawierających głównie kwas cytrynowy) należy napełnić cylinderek do poziomu oznaczonego na skali jako „C” i dodać wody do poziomu „O”.Przykładowe obliczenie:Zakładając, że moszcz ma 18 g kwasu w litrze, a chcemy otrzymać nastaw o kwasowości 8g kwasu w litrze.18 : 8 = 2,25 ( stopień rozcieńczenia )Oznacza to, że do każdego litra moszczu należy dodać 1,25 l wodyUWAGA:W przypadku płynów wysoko garbnikowych bardzo ciężko jest uchwycić zmianę barwy podczas miareczkowania. Należy wtedy obserwacje prowadzić przy bardzo jasnym świetle np. pod lampką biurową lub rozcieńczyć płyn (notując ilość dodanej wody) a następnie po wykonaniu miareczkowania uwzględnić rozcieńczenie i pomnożyć wynik przez jego wielokrotność. Np.: jeśli sok rozcieńczaliśmy 2 razy wynik mnożymy razy 2.Wynalazek opatentowany.
Zapraszamy na pozostałe aukcje gdzie mogą Państwo dokupić m.in. drożdże, stabilizatory i inne.
Odbiór osobisty w naszym sklepie DEPTANA, w Łodzi, ul. Łęczycka 11/13
( prosimy o kontakt e-mail [zasłonięte]@deptana.pl lub telefoniczny 502-[zasłonięte]-571).
zapraszamy do naszego drugiego sklepu
kliknij
Do każdego zakupu dołączamy paragon lub na życzenie fakturę VAT.
_____________KLIKNIJ NA ZDJĘCIE !!!_________NAJNIŻSZE CENY !!! ________________________ ZAPRASZAMY !!!________________________