Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Biowin Płyn do Kwasomierz do wina moszcz kwasowość

22-07-2015, 12:08
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 15 zł      Aktualna cena: 15 zł     
Użytkownik deptana_pl
numer aukcji: 5021415884
Miejscowość ŁÓDŹ
Wyświetleń: 61   
Koniec: 22-07-2015 12:08:50
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

BŁYSKAWICZNA WYSYŁKA

Zapraszamy do naszego sklepu - najniższe ceny !!!

(KLIKNIJ)


Zapraszamy do naszego drugiego sklepu SMAKI PRL

wszystko do wyrobu wędlin domowych

(KLIKNIJ)

WYSYŁAMY W JEDNEJ PACZCE !!! PROSZĘ PISAĆ [zasłonięte]@deptana.pl DZWONIĆ 502 [zasłonięte] 571


BIOWIN - PŁYN DO KWASOMIERZA (ACIDIMETER)

Do pomiaru kwasowości moszczów WIN gronowych i owocowych - białych i czerwonych

 

ZESTAW DO POMIARU KWASOWOŚCI DOSTĘPNY NA NASZYCH AUKCJACH

 

Kwasomierz jest urządzeniem przystosowanym do pomiaru kwasowości we wszystkich rodzajach owoców,
które będą stanowiły surowiec do wyrobu wina domowego .

W skład urządzenia wchodzi: cylinderek miarowy z naniesioną odpowiednią skalą oraz 100 ml wskaźnika błękitu bromotymolowego.

Charakterystyka produktu: :
Cylinderek ma naniesione odpowiednie wartości ze względu na rodzaj owoców, kóre będą stanowiły surowiec do wyrobu wina domowego. Odczyt kwasowości jest bezpośredni, bez dodatkowych obliczeń. Jednostka odczytu g kwasu/l wina.
Zalecana kwasowość, odpowiednia dla prawidłowej fermentacji mieści się w granicach 5-10 g kwasu/l.

Użytkowanie :
Moszcz do pomiaru powinien być oczyszczony, bez drobinek owoców.
Pomiar kwasowości polega na miareczkowaniu zawartych w moszczu kwasów, błękitem aż do pierwszej zmiany barwy.
Ilość mililitrów wskaźnika użyta do miareczkowania, odczytana na skali cylindra określa kwasowość moszczu tj.
ilość kwasu w 1 litrze moszczu. Przy miareczkowaniu należy pamiętać, aby robić to kroplami i za każdym razem dobrze mieszać.

Wykonanie pomiaru dla odpowiedniego rodzaju moszczu:
a) Dla moszczu gronowego (zawierającego głównie kwas winowy) należy napełnić zbiorniczek moszczem do poziomu oznaczonego „O”.
b) Dla moszczu z owoców pestkowych (np.: jabłka, gruszki, śliwki, zawierających głównie kwas jabłkowy)
cylinder należy wypełnić do poziomu oznaczonego na skali „J” i dodać wody do poziomu „O”.
c) Dla moszczu z owoców ziarnkowych (np.: jagody, porzeczki, jeżyny, maliny, truskawki,
zawierających głównie kwas cytrynowy) należy napełnić cylinderek do poziomu oznaczonego na skali jako „C” i dodać wody do poziomu „O”.

Przykładowe obliczenie:

Zakładając, że moszcz ma 18 g kwasu w litrze, a chcemy otrzymać nastaw o kwasowości 8g kwasu w litrze.
18 : 8 = 2,25 ( stopień rozcieńczenia )
Oznacza to, że do każdego litra moszczu należy dodać 1,25 l wody

UWAGA:
W przypadku płynów wysoko garbnikowych bardzo ciężko jest uchwycić zmianę barwy podczas miareczkowania.
Należy wtedy obserwacje prowadzić przy bardzo jasnym świetle np. pod lampką biurową lub rozcieńczyć płyn
(notując ilość dodanej wody) a następnie po wykonaniu miareczkowania uwzględnić rozcieńczenie i pomnożyć wynik przez jego wielokrotność. Np.: jeśli sok rozcieńczaliśmy 2 razy wynik mnożymy razy 2.
Wynalazek opatentowany.

 

 

 

 

Zapraszamy na pozostałe aukcje gdzie mogą Państwo dokupić m.in. drożdże, stabilizatory i inne.

Odbiór osobisty w naszym sklepie DEPTANA, w Łodzi, ul. Łęczycka 11/13

( prosimy o kontakt e-mail [zasłonięte]@deptana.pl lub telefoniczny 502-[zasłonięte]-571).

 

zapraszamy do naszego drugiego sklepu 

wszystko do wyrobu wędlin domowych

kliknij

 

Do każdego zakupu dołączamy paragon lub na życzenie fakturę VAT.


_____________KLIKNIJ NA ZDJĘCIE !!!_________NAJNIŻSZE CENY !!! ________________________ ZAPRASZAMY !!!________________________ Panelealle

 

Komentarze

  panel aukcji