|
Zestaw do warzenia piwa domowego australijskiej firmy Thomas Coopers
India Pale Ale to wspaniałe, mocno nachmielone piwo, stworzone w 1832 roku przez Anglików w Indiach z tęsknoty za tradycyjnym, angielskim piwem typu ale.
- Kolor: 230 EBC
- Goryczka: 710 IBU
Brewkit z linii Thomas Coopers Brewmaster Selection. Linia ta bywa określana jako "dla zaawansowanych", jednak nie dotyczy to trudności w uwarzeniu piwa, a podróży w świat bogactwa smaków i kultury piwowarstwa.
|
- Zawartość puszki
- 1,7 kg (1,25 litra) hermetycznie zamkniętego słodu chmielonego, bez dodatku konserwantów (słód swoją konsystencją przypomina karmel czy miód)
- Torebka odpowiednio dobranych drożdzy piwowarskich (dołączona pod przykryciem)
- Instrukcja
- Wymiary puszki
- Średnica: 11 cm
- Wysokość: 18 cm
- Służy do przygotowania ~ 23 litrów domowego piwa
- Produkt od jedynego autoryzowanego polskiego dystrybutora. Dzięki temu jesteśmy w stanie zagwarantować maksymalną możliwą świeżość i jakość.
- Dopuszczenie na polski rynek spożywczy
- Polska instrukcja
Przygotowanie piwa
Składniki i wyposażenie
- Koncentrat Coopers’a (z dołączoną torebką drożdży piwowarskich)
- Maks. 1 kg cukru (sacharozy) lub glukoza lub pszeniczny ekstrakt słodowy Coopers Wheat lub Coopers Brew Enhancer 2
- Stężenie alkoholu w gotowym piwie zależy od ilości zadanego cukru
- 250 g - 3,4 %
- 450 g - 4 %
- 500 g - 4,6 %
- 1000 g - 5,2 %
- Woda
- Cukromierz
- Balon szklany lub pojemnik fermentacyjny o pojemności około 30 l
- Rurka fermentacyjna
- Łyżeczka miarowa do cukru
- Kapslownica
- Kapsle
- Butelki do rozlewu piwa lub butelki plastikowe, w tym wypadku nie potrzebna będzie kapslownica i kapsle
Wszystkie w/w składniki spożywcze i sprzęt piwowarski znajdziesz w naszej ofercie w postaci osobnych produktów lub zestawów. W tym miejscu sprzedajemy wyłącznie pozycję: widoczna na zdjęciu puszka ze słodem, z dołączoną torebką drożdży piwowarskich.
Warzenie piwa - instrukcja ogólna dla brewkitów Coopers z linii Thomas Coopers Selection
Cały proces jest bardzo łatwy. Podstawowym, najważniejszym warunkiem powodzenia jest zachowanie jak najwyższej higieny.
- Zamkniętą puszkę z ekstraktem wkładamy na 10 minut do naczynia (zlewu) z gorącą wodą (ma to na celu upłynnienie zawartości, co ułatwi nam jej wydobycie).
- Do ok. 5 litrowego naczynia wsypujemy 1 kg cukru (cukier można zastąpić glukozą lub słodem), dolewamy 2 litry wrzącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy zawartość puszki i powtórnie dokładnie mieszamy.
- Roztwór po wystudzeniu wlewamy do pojemnika fermentacyjnego lub balonu. Dodajemy 20 l letniej wody (dla lepszego smaku wodę można wcześniej przegotować lub użyć wody butelkowanej) i całość dokładnie mieszamy.
- Końcowa temperatura nastawu powinna wynosić 21-27°C. Jeśli mieści się w tym przedziale należy wsypać zawarte w torebce drożdże suszone (uwaga: trzeba pamiętać, że temperatura powyżej 30°C zabije drożdże. W temperaturze poniżej 18°C fermentacja może w ogóle się nie rozpocząć). Po dodaniu drożdży wszystko dokładnie wymieszać i zamknąć otwór pojemnika (balonu) umieszczając w korku rurkę fermentacyjną.
- Zalecana temperatura fermentacji: od 15 do 20 °C.
- Okres pierwszej fermentacji (w naczyniu fermentacyjnym): ok. 7 dni.
- Po 7 dniach, przed zlaniem piwa do butelek należy upewnić się, że fermentacja dobiegła końca (wyklucza to niebezpieczeństwo rozsadzenia butelek lub zbyt intensywną pienistość piwa). Sprawdzenie polega na potwierdzeniu, że na powierzchnię nie przedostają się bąbelki, a brzeczka zaczyna się klarować. Koniec fermentacji potwierdzić możemy cukromierzem (winomierzem); gdy wskazuje on 1 Blg pierwszą fermentację możemy uznać za zakończoną.
- Rozlewając piwo, do każdej 0,5 litrowej butelki dodać 4 g cukru, do większych odpowiednio więcej – służy do tego miarka do cukru. Nie należy przekraczać powyższej ilości, gdyż może to spowodować rozsadzenie butelki, a piwo będzie zbyt musujące. Zaniżenie dawki cukru ograniczy pienistość piwa.
- Za pomocą wężyka przelać piwo do butelek, nie naruszając osadu z dna pojemnika fermentacyjnego (przelewanie jest łatwiejsze z pojemników Biowin wyposażonych w kranik). Butelki podczas napełniania trzymamy lekko przechylone, co ograniczy pienienie się piwa. Butelki napełniamy tak, aby w szyjce pozostało ok. 5 cm wolnej przestrzeni. Po zakapslowaniu wymieszać cukier kilka razy przekręcając butelki.
- Zakapslowane butelki umieścić na 4 dni w ciepłym pomieszczeniu o temperaturze ok. 20°C. Nie przechowywać w bezpośrednim nasłonecznieniu. Następnie przestawić piwo do chłodniejszego pomieszczenia ( ok. 15°C ) w celu sklarowania. Po rozlewie, w butelkach następuje tzw. druga fermentacja trwająca przynajmniej 12 dni.
- Po ok. 2-3 tyg. piwo nadaje się do spożycia, pełnego smaku nabierze jednak po 2-3 miesiącach. Gotowe piwo można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 2 lat.
- Podczas serwowania piwa należy uważać, aby nie zmącić drożdży zalegających na dnie butelek.
Smacznego!
|