BIOTECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI
praca zbiorowa pod redakcją Włodzimierza Bednarskiego i Arnolda Repsa
Wydawnictwo: WNT, 2001
Oprawa: twarda
Stron: 486
Stan: NOWA
Biotechnologia jest zaliczana do najintensywniej rozwijających się dyscyplin naukowych. Przewiduje się, że w nadchodzącym wieku będzie miała znaczący wpływ na zdrowie i długość życia człowieka. Oto książka, w której w sposób syntetyczny i kompletny przedstawiono najważniejsze osiągnięcia współczesnej biotechnologii żywności, a zwłaszcza:: otrzymywanie i stosowanie biokatalizatorów, np. kultur starterowych i enzymów w przemyśle mleczarskim, piwowarskim, spirytusowym, owocowo-warzywnym i mięsnym; zagadnienia związane z technologiami fermentacyjnymi; główne kierunki stosowania biokatalizy w modyfikacji składu, wartości żywieniowej, właściwości funkcjonalnych i organoleptycznych żywności; problemy związane z biotechnologią otrzymywania ważniejszych surowców, składników żywności oraz zagospodarowania produktów ubocznych i odpadów.
Podręcznik ten jest znakomitym źródłem wiedzy dla studentów, nauczycieli akademickich i pracowników związanych z przemysłem spożywczym.
SPIS TREŚCI:
1. Biotechnologia i inżynieria genetyczna - zagadnienia wstępne
2. Wybrane zagadnienia z biologii molekularnej i jej znaczenie w biotechnologii żywności
3. Surowce i materiały
4. Podstawowe operacje i procesy w biotechnologii
5. Biotechnologia pozyskiwania żywności
6. Biotechnologia składników żywności
7. Technologie fermentacyjne
8. Enzymatyczna modyfikacja składników żywności
9. Biotechnologiczne przetwarzanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego
10. Biotechnologiczne metody analizy żywności