Biotechnologia jest zaliczana do najintensywniej rozwijających się dyscyplin naukowych. Przewiduje się, że w nadchodzącym wieku będzie miała znaczący wpływ na zdrowie i długość życia człowieka. Oto książka, w której w sposób syntetyczny i kompletny przedstawiono najważniejsze osiągnięcia współczesnej biotechnologii żywności, a zwłaszcza:: otrzymywanie i stosowanie biokatalizatorów, np. kultur starterowych i enzymów w przemyśle mleczarskim, piwowarskim, spirytusowym, owocowo-warzywnym i mięsnym; zagadnienia związane z technologiami fermentacyjnymi; główne kierunki stosowania biokatalizy w modyfikacji składu, wartości żywieniowej, właściwości funkcjonalnych i organoleptycznych żywności; problemy związane z biotechnologią otrzymywania ważniejszych surowców, składników żywności oraz zagospodarowania produktów ubocznych i odpadów.
Podręcznik ten jest znakomitym źródłem wiedzy dla studentów, nauczycieli akademickich i pracowników związanych z przemysłem spożywczym.
SPIS TREŚCI:
1. Biotechnologia i inżynieria genetyczna - zagadnienia wstępne 2. Wybrane zagadnienia z biologii molekularnej i jej znaczenie w biotechnologii żywności 3. Surowce i materiały 4. Podstawowe operacje i procesy w biotechnologii 5. Biotechnologia pozyskiwania żywności 6. Biotechnologia składników żywności 7. Technologie fermentacyjne 8. Enzymatyczna modyfikacja składników żywności 9. Biotechnologiczne przetwarzanie produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego 10. Biotechnologiczne metody analizy żywności
|