Płatność
Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Raiffeisen Polbank
Numer konta:
85 1750 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0120000 [zasłonięte] 259466
Wysyłka
Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym
Odbiór osobisty
Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego
Kontakt
Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl
Biosensory DNA do wykrywania mikroorganizmów chorobotwórczych w żywności
Autor: Mariusz Tichoniuk
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Rok wydania: 2013
Stron: 149
Format: 170 x 240 mm
Oprawa: miękka
ISBN: [zasłonięte]978-8317-785-6
Opis:
Skuteczne zapewnienie bezpieczeństwa żywności wymaga szybkiej i wiarygodnej oceny zagrożeń płynących z zanieczyszczenia jej niepożądaną mikroflorą chorobotwórczą. W niniejszej książce przedstawiono konwencjonalne oraz alternatywne metody wykrywania bakterii patogennych w produktach spożywczych. W szczególności zaprezentowano możliwości wykorzystania biosensorów DNA do detekcji kwasów nukleinowych specyficznych dla poszukiwanych mikroorganizmów. Omówiono też podstawowe elementy składowe istotne w konstrukcji i funkcjonowaniu elektrochemicznego biosensora DNA do wykrywania chorobotwórczych drobnoustrojów.
W części doświadczalnej książki zaprezentowano wyniki prac nad przygotowaniem elektrochemicznego biosensora DNA do wykrywania drobnoustroju o rosnącej istotności jako mikroorganizmu potencjalnie chorobotwórczego - bakterii Aeromonas hydrophila. Przedstawiono między innymi sposób wykorzystania mieszanych samoorganizujących się monowarstw w warstwie detekcyjnej urządzenia oraz zastosowanie elektroaktywnych wskaźników w ocenie wyników hybrydyzacji kwasów nukleinowych. Opracowany biosensor został z powodzeniem zastosowany do wykrywania bakterii A. hydrophila w próbkach żywności.
Spis treści:
Wstęp
I. MIKROFLORA CHOROBOTWÓRCZA W ŻYWNOŚCI, METODY WYKRYWANIA. BIOSENSORY
- Zagrożenia żywności mikroflorą chorobotwórczą
- Biosensory
- Wykorzystanie biosensorów DNA w badaniu żywności
- Elementy analizy elektrochemicznej w biodetekcji DNA
- Systemy detekcji hybrydyzacji w elektrochemicznych biosensorach DNA
II. KONSTRUKCJA ELEKTORCHEMICZNEGO BIOSENSORA DNA I JEGO ZASTOSOWANIE DO WYKRYWANIA BAKTERII AEROMONAS HYDROPHILA. BADANIA WŁASNE
- Materiał i metody
- Wyniki i dyskusja
- Podsumowanie wyników i badań
Wnioski
Bibliografia
Summary
Oszczędzaj na kosztach wysyłki
Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl