Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Biosensory DNA do wykrywania mikroorganizmów

29-04-2015, 15:03
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 23 zł     
Użytkownik Larix-Lublin
numer aukcji: 5281636788
Miejscowość Lublin
Wyświetleń: 1   
Koniec: 29-04-2015 14:44:06

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Okładka: miękka
Rok wydania (xxxx): 2013
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Płatność

Wpłata na konto bankowe
(przelew przedpłata)
Raiffeisen Polbank
Numer konta:
85 1750 [zasłonięte] 0[zasłonięte]0120000 [zasłonięte] 259466

Wysyłka

Wysyłamy w ciągu 48 godzin po zaksięgowaniu wpłaty na koncie bankowym

Odbiór osobisty

Księgarnia i sklep Larix
ul.Akademicka 15
Budynek Uniwersytetu Przyrodniczego

Kontakt

Księgarnia i sklep Larix
20-033 Lublin
ul.Akademicka 15
tel. 81 44-111-07
tel.kom. 607 [zasłonięte] 842

[zasłonięte]@larix.lublin.pl
[zasłonięte]@larix.lublin.pl

Biosensory DNA do wykrywania mikroorganizmów chorobotwórczych w żywności


Autor: Mariusz Tichoniuk
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Rok wydania: 2013
Stron: 149
Format: 170 x 240 mm
Oprawa: miękka
ISBN: [zasłonięte]978-8317-785-6






Opis:

Skuteczne zapewnienie bezpieczeństwa żywności wymaga szybkiej i wiarygodnej oceny zagrożeń płynących z zanieczyszczenia jej niepożądaną mikroflorą chorobotwórczą. W niniejszej książce przedstawiono konwencjonalne oraz alternatywne metody wykrywania bakterii patogennych w produktach spożywczych. W szczególności zaprezentowano możliwości wykorzystania biosensorów DNA do detekcji kwasów nukleinowych specyficznych dla poszukiwanych mikroorganizmów. Omówiono też podstawowe elementy składowe istotne w konstrukcji i funkcjonowaniu elektrochemicznego biosensora DNA do wykrywania chorobotwórczych drobnoustrojów.
W części doświadczalnej książki zaprezentowano wyniki prac nad przygotowaniem elektrochemicznego biosensora DNA do wykrywania drobnoustroju o rosnącej istotności jako mikroorganizmu potencjalnie chorobotwórczego - bakterii Aeromonas hydrophila. Przedstawiono między innymi sposób wykorzystania mieszanych samoorganizujących się monowarstw w warstwie detekcyjnej urządzenia oraz zastosowanie elektroaktywnych wskaźników w ocenie wyników hybrydyzacji kwasów nukleinowych. Opracowany biosensor został z powodzeniem zastosowany do wykrywania bakterii A. hydrophila w próbkach żywności.



Spis treści:

Wstęp

I. MIKROFLORA CHOROBOTWÓRCZA W ŻYWNOŚCI, METODY WYKRYWANIA. BIOSENSORY

  1. Zagrożenia żywności mikroflorą chorobotwórczą
  2. Biosensory
  3. Wykorzystanie biosensorów DNA w badaniu żywności
  4. Elementy analizy elektrochemicznej w biodetekcji DNA
  5. Systemy detekcji hybrydyzacji w elektrochemicznych biosensorach DNA


II. KONSTRUKCJA ELEKTORCHEMICZNEGO BIOSENSORA DNA I JEGO ZASTOSOWANIE DO WYKRYWANIA BAKTERII AEROMONAS HYDROPHILA. BADANIA WŁASNE

  1. Materiał i metody
  2. Wyniki i dyskusja
  3. Podsumowanie wyników i badań

Wnioski
Bibliografia
Summary



    Oszczędzaj na kosztach wysyłki

Kupując na kilku naszych aukcjach za wysyłkę płacisz tylko raz - jej koszt zależy od wagi artykułów, o kalkulację kosztów prosimy pytać w mailu [zasłonięte]@larix.lublin.pl