BIOPERYNA 10mg x 60 kapsułek
Podstawowym źródłem bioperyny w przyrodzie jest czarny pieprz, dzięki czemu przyprawa ta powszechnie uważana jest za bardzo zdrową. Pieprz czarny jest pnączem rosnącym tylko w tropikach - pochodzi z południowo-wschodniej Azji m.in. obszar Indii, Malezji i Indonezji.
Działanie:
- wzmaga wydzielanie soków trawiennych, wspomagając proces wchłaniania do organizmu wielu innych wartościowych substancji, takich jak witaminy,
- Działa pobudzająco. Pieprz uchodzi zarówno w azjatyckiej, jak też w europejskiej medycynie ludowej za dobry afrodyzjak.
- Bioperyna polepsza ukrwienie tkanek, wzmacnia wydalanie soków żołądkowych, a przez to wpływa na lepsze wykorzystanie przyjmowanych z nią substancji.
- Zwiększone wchłanianie jest niezwykle korzystne nie tylko ze względu na spotęgowanie efektów działania. Dla wielu osób z zaburzonym wchłanianiem składników odżywczych (np. osoby w podeszłym, wieku, osoby osłabione) dodanie bioperyny powoduje, że substancje odżywcze w ogóle są wchłaniane.
- Dodatek pieprzu sprzyja trawieniu, działa też lekko moczopędnie,
- bioperina jest jedyną formą piperiny o udowodnionej skuteczności i bezpieczeństwie.
- wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu immunologicznego, a także reguluje pracę przewodu pokarmowego.
- Piperyna nasilać może procesy lipolizy (udowodniono przeprowadzając testy na zwierzętach), podnosić ciepłotę ciała, a pośrednio sprzyjać rozbudowie tkanki mięśniowej (poprzez poprawę dostępności składników odżywczych),oddziałuje także pozytywnie na wydolność fizyczną i psychiczną.
Nie należy piperyny łączyć z inhibitorami lipazy (np. z preparatem Alli), bowiem dochodzi do silnej niestrawności i biegunki
Data ważności : 09.2012
Data produkcji (MFG date) : 09.2011
Jedna kapsułka zawiera 10 mg standaryzowanego ekstraktu piperyny (95%)
Dawkowanie: jedna kapsułka raz lub dwa razy dziennie (nie przekraczać dziennej dawki)