Opakowanie: 1L
Synonimy: Kwas 2-hydroksypropionowy 50-80% Wzór chemiczny: C3H6O3 Masa molowa: 90.08 Numer CAS: 598-82-3 Numer WE: 209-954-4
Zastosowanie: Stosowany jako zakwaszacz, modyfikator pH, środek zapachowy, środek konserwujący żywność i napoje, jako naturalny antybiotyk w paszach, jako środek czyszczący, antyseptyczny, dezynfekujący w środkach czyszczących i biobójczych. W kosmetyce używany jest do usuwania blizn, znamion, wykwitów i brodawek przez wyspecjalizowany personel medyczny.
Właściwości Postać: ciecz Kolor: bezbarwna do żółtawej Zapach: kwaśny pH: 2,8 (10g/l H2O w 20 °C) Rozpuszczalność: w wodzie: bez ograniczeń w rozpuszczalnikach organicznych: brak danych
Kwas mlekowy powstaje w produktach spożywczych otrzymywanych przez fermentację mlekową, nadając im kwaśny smak. Powstaje w wyniku fermentacji zawartych w tych produktach cukrów - laktozy obecnej w mleku oraz fruktozy obecnej w warzywach i owocach. Obecność kwasu mlekowego w mleku powoduje koagulację białek. Proces ten jest masowo wykorzystywany przy produkcji nabiału, w tym: serów, jogurtów, kefirów i innych produktów mlekopochodnych.
|