Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BIOLUTEINA TWÓJ WZROK POD WZMOCNIONĄ OCHRONĄ.

09-02-2014, 6:21
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 19.99 zł     
Użytkownik na-100
numer aukcji: 3931192735
Miejscowość Łaziska Górne
Wyświetleń: 25   
Koniec: 09-02-2014 06:27:53
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

logo

Bioluteina 30 tabletek
SUPLEMENT DIETY

 

 

OPTYMALNA KOMPOZYCJA SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH I WITAMIN DLA TWOICH OCZU
TWÓJ WZROK POD WZMOCNIONĄ OCHRONĄ

 

Zawiera luteinę krystaliczną, zeaksantynę, kwasy omega 3, trokserutynę, ekstrakt z borówki i porzeczki oraz kompleks witamin i minerałów, dzięki czemu aktywnie wspomaga narząd wzroku.

Bioluteina to preparat przeznaczony do systematycznego spożywania w celu wspomagania wzroku narażonego na niekorzystne dla niego czynniki zewnętrzne i wewnętrzne. BIOLUTEINA dostarcza w optymalnych proporcjach luteinę i zeaksantynę - naturalne karotenoidy występujące w płatkach kwiatowych aksamitka wzniesionego (Tagetes erectus), które wykazują powinowactwo w stosunku do narządu wzroku, szczególnie do tak zwanej plamki żółtej. Zawdzięcza ona swój kolor obecności właśnie tych dwóch substancji. Organizm człowieka samodzielnie nie wytwarza luteiny i zeaksantyny, dlatego też musi pozyskać je z diety bądź suplementacji. Aby wzmocnić oddziaływanie luteiny krystalicznej i zeaksantyny, preparat BIOLUTEINA został wzbogacony o kompleks witamin z grupy B, trokserutynę, antocyjany z borówki czernicy i czarnej porzeczki oraz kwasy tłuszczowe omega 3, których składnik, kwas DHA (kwas dekozaheksaenowy), wspomaga prawidłowe funkcjonowanie siatkówki oka i nerwu wzrokowego. Profesjonalnie dobrany skład sprawia, że preparat BIOLUTEINA efektywnie wspomaga funkcjonowanie narządu wzroku.

 

BIOLUTEINA znajduje zastosowanie:

•    w celu zachowania ostrego widzenia,
•    u osób obciążających wzrok np. długo oglądających telewizję, pracujących przy komputerze, dużo czytających, prowadzących wiele godzin samochód, pracujących w złym oświetleniu, itp.,
•    we wspomaganiu oczu narażonych na działanie promieniowania UV i promieni słonecznych,
•    u osób gorzej widzących o zmierzchu,
•    dla utrzymania dobrego wzroku, w szczególności plamki żółtej, której funkcjonowanie pogarsza się z wiekiem.


Pogorszenie funkcjonowania plamki żółtej związane z wiekiem:

Wraz z wiekiem może dochodzić do uszkodzeń plamki żółtej, będącej miejscem najostrzejszego widzenia, gdyż w niej występuje największa koncentracja komórek fotorecepcyjnych. Komórki fotorecepcyjne są szczególnie wrażliwe na działanie wolnych rodników i uszkodzenia wywoływane działaniem światła niebieskiego. Szczególnie ważne jest zróżnicowane odżywianie i zdrowy tryb życia, ponieważ wraz ze wzrostem przeciętnej długości życia zwiększa się liczba osób potencjalnie zagrożonych pogorszeniem funkcjonowania plamki żółtej. Do czynników mających wpływ na gorsze funkcjonowanie plamki żółtej zaliczamy między innymi:
•    zaawansowany wiek,
•    występowanie gorszego funkcjonowania plamki żółtej w rodzinie,
•    zbyt intensywne wystawianie się na działanie promieni słonecznych,
•    palenie tytoniu,
•    jasne zabarwienie tęczówek

 

Karotenoidy:

Luteina i zeaksantyna mają korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku i umożliwiają m.in. utrzymanie w dobrej kondycji plamki żółtej, której funkcjonowanie pogarsza się wraz z wiekiem. Luteina i zeaksantyna są jedynymi karotenoidami, których obecność wykryto w soczewce i siatkówce oka. Mimo, że pełnią tam istotną rolę, nie są wytwarzane przez organizm człowieka i dlatego muszą być dostarczane z zewnątrz. Występują w wysokim stężeniu szczególnie w centralnej części siatkówki oka, zwanej plamką żółtą, która zawdzięcza swój kolor i nazwę właśnie obecności tych dwóch karotenoidów. Osoby mające większą gęstość pigmentu plamki żółtej w większym stopniu zapewniają sobie prawidłowe funkcjonowanie plamki żółtej i soczewki szczególnie w starszym wieku. Wyniki badań udowadniają, że żółte karotenoidy, tzn. luteina i zeaksantyna są najważniejszymi substancjami pozytywnie wpływającymi na wzrok.

Trokserutyna:

Jest naturalną substancją należącą do grupy bioflawonoidów. Wykazuje korzystne oddziaływanie na ścianki naczyń włosowatych, które w obrębie narządu wzroku są szczególnie delikatne. Trokserutyna wspomaga ich odpowiednią szczelność i napięcie ścianek. Ma korzystny wpływ na krążenie w okolicach oka i utrzymanie odpowiedniej ostrości widzenia.

Kwasy omega 3:

Kwasy omega 3 należą do substancji egzogennych, co oznacza że organizm nie może ich samodzielnie wytworzyć, dlatego powinny być dostarczane wraz z codzienną dietą. Jeden z ich składników tzw. kwas DHA (dekozaheksaenowy) pozytywnie wpływa na najwrażliwsze struktury oka, którymi są m.in. fotoreceptory. Kwas DHA wpływa korzystnie na funkcjonowanie siatkówki, wspomaga prawidłowe ukrwienie nerwu wzrokowego i ogranicza odkładanie się niekorzystnych dla komórek substancji.

Ekstrakt z borówki czarnej:

Owoce borówki czarnej zawierają antocyjany – związki z grupy flawonoidów, które wspomagają kondycję naczyń włosowatych w obrębie narządu wzroku, co wiąże się z zapewnieniem odpowiedniego dotlenienia i odżywiania tkanek tego obszaru. Antocyjany wspomagają również prawidłowe mikrokrążenie i odżywienie delikatnych struktur siatkówki oraz wytwarzanie i odbudowę rodopsyny – barwnika wzrokowego, który jest istotnym elementem prawidłowego widzenia, zwłaszcza po zmierzchu.

Ekstrakt z czarnej porzeczki:

Wzmacnia oddziaływanie ekstraktu z owoców borówki czarnej.

 

Niacyna:

Jest nazywana również witaminą B3, wspomaga prawidłowe ukrwienie narządu wzroku oraz odbudowę barwnika wzrokowego - rodopsyny, bierze udział w procesach utleniania i redukcji w organizmie, jest istotna w procesach oddychania komórkowego, korzystnie oddziałuje na układ nerwowy i jest niezbędna do syntezy niektórych hormonów, nie jest magazynowana przez organizm, dlatego powinna być uzupełniana w codziennej diecie.

Witamina C:

Jest silnym przeciwutleniaczem, który ochrania DNA, białka i tłuszcze przed stresem oksydacyjnym (wolnymi rodnikami), odpowiada za regenerację witaminy E, wspomaga kondycję naczyń włosowatych.

Witamina E:

Neutralizuje nieprzyjazne dla organizmu człowieka wolne rodniki, które negatywnie oddziałują na delikatne części narządu wzroku, powodując przedwczesne starzenie się komórek. Witamina E po wyeliminowaniu wolnego rodnika ulega zniszczeniu, dlatego do jej odbudowy niezbędna jest witamina C.

Witamina B6:

Wraz z innymi witaminami, minerałami i enzymami odpowiada za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, przyczynia się do utrzymania odpowiedniej kondycji nerwu wzrokowego.

Witamina B2:

Utrzymuje w dobrej kondycji nieunaczynione części narządu wzroku, czyli plamkę żółtą, soczewkę i rogówkę. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie gruczołu łzowego, co wpływa na właściwe nawilżenie narządu wzroku, wspomaga także utrzymanie ostrości widzenia i prawidłową reakcję na światło.

Witamina B1:

Wchodzi w skład enzymów regulujących prawidłowe działanie nerwu wzrokowego.

Kwas foliowy:

Wspomaga należyte działanie narządu wzroku.

Witamina B12:

Bierze udział w zapewnieniu prawidłowych procesów podziałów komórkowych, które odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku, zwłaszcza w procesie prawidłowego widzenia. Jako że wchłanianie tej witaminy zmniejsza się wraz z wiekiem jej uzupełnianie jest wskazane szczególnie u ludzi starszych.

Cynk:

Stężenie tego pierwiastka jest najwyższe w siatkówce oka. Cynk chroni DNA, tłuszcze i białka w tym struktury narządu wzroku przed działaniem wolnych rodników tlenu i wspiera prawidłowy metabolizm w obrębie oka a tym samym przyczynia się do zachowania prawidłowego widzenia.

Miedź:

Jest niezbędnym elementem enzymu odpowiadającego za ochronę błon komórkowych przed wolnymi rodnikami (chroni DNA, białka i tłuszcze przed stresem oksydacyjnym), jest istotna w procesie utrzymania prawidłowej tkanki łącznej oraz transportu żelaza.

Selen:

Jako antyoksydant chroni organizm przed utlenianiem DNA, tłuszczy i białek w tym struktur narządu wzroku i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego.


Zalecana do spożycia w ciągu dnia porcja preparatu:

1 tabletka powlekana dziennie podczas posiłku.


Skład zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia:

Zawartość w 1 tabletce


Olej rybi w tym: Kwasy omega 3 15% 300 mg 
Witamina C 80 mg 
Ekstrakt z płatków kwiatowych aksamitka wzniesionego  60 mg
w tym:      Luteina krystaliczna 12 mg
                  Zeaksantyna 1 mg
Ekstrakt z borówki czarnej zawierający 25% antocyjanów 50 mg
Ekstrakt z czarnej porzeczki zawierający 25% antocyjanów 50 mg
Trokserutyna  19,5 mg
Niacyna  18 mg
Witamina E 12 mg
Cynk 10 mg 
Witamina B6 2 mg 
Witamina B2 1,6 mg 
Witamina B1 1,4 mg 
Miedź 500 µg 
Kwas foliowy 200 µg 
Selen 25 µg 
Witamina B12 2,5 µg

 

Opakowanie 30 tabletek

 

PREPARAT NOWY, ORYGINALNY, ODPOWIEDNIO PRZECHOWYWANY.

 

 

DATA WAŻNOŚCI 03.2014.