Oliwki Korneiki zebrane w gajach oliwnych w Astrika tłoczone na zimno za pomocą kamieni wraz ze świeżymi i dojrzałymi cierpkimi pomarańczami (nerantzi w Grecji) tworzą tę egzotyczną smaczną oliwę
mającą wyraźną woń kwiatów pomarańczy i drażniące swędzenie od skórki pomarańczy. Doskonała marynata do drobiu, mięsa i dziczyzny, pieczonych i z rożna oraz sałatek. Ostateczne zastosowanie smaku pomarańczy do ciastek i placków
BEZ FILTROWANIA
Oliwa Biolea nie jest filtrowana. Oliwę z oliwek butelkujemy po tym, jak w sposób naturalny osiądzie w specjalnych zbiornikach. Małe cząstki owoców, które mogą zmętnić oliwę (nie jest przezroczysta) są naturalną częścią oliwy i mogą osiąść na dnie butelki.
Każda ciemna butelka o pojemności 500ml jest ręcznie numerowana i sprawdzana.
BIOLEA www.biolea.gr - naszym rzemiosłem jest produkcja najwyższej jakości organicznej oliwy z oliwek
Proces produkcji: http://youtu.be/ro6Osw0vvd8
BIOLEA jest prywatną rodzinną firmą założoną w styczniu 1997 roku, zlokalizowaną w Astrikas (Kolymbari), w prefekturze Chania, w północno-zachodniej części Krety.
BIOLEA uprawia własne sady oliwne, produkuje i standaryzuje jedyną w swoim rodzaju oliwę z oliwek extra vergine tłoczoną na zimno za pomocą certyfikowanych kamieni stosując tradycyjny sposób ekstrakcji: kamienie młyńskie i tłoczenie prasami naciskowymi. Działalność Firmy oparta jest na wzajemnym zaufaniu, innowacyjności i ochronie środowiska.
Klientem BIOLEA są osoby, które wysoko sobie cenią zdrowe pożywienie, oraz wysokie poczucie wartości produktu. Taki konsument jest świadomy znaczenia ochrony środowiska i docenia zbiorową odpowiedzialność za naszą Planetę. Aby osiągnąć swoje zamierzenia Biolea uczestniczy we wszystkich etapach planowania i wprowadzania recyklingu, zagospodarowania odpadów oraz w badaniach możliwości wytwarzania z nich energii.
Biolea jest jedynym producentem oliwy z oliwek w Grecji posiadającym środowiskowy certyficat ISO 140001.
DOSTĘPNA RÓWNIEŻ W WERSJI PREZENTOWEJ Z DREWNIANĄ SKRZYNKĄ
POSIADŁOŚĆ ASTRIKA
Oliwa z oliwek firmy Biolea jest "rzemieślniczym" i wyjątkowym produktem z naszych rodzinnych prywatnych gajów oliwnych co czyni ją różną w wielu aspektach od handlowych gatunków oliw z oliwek.
JEDYNA W SWOIM RODZAJU
Ta oliwa nie jest anonimowym asortymentem oliwy z oliwek, który zawiera mieszaninę wywodzącą swą nazwę jedynie od nazwy handlowej.
Oliwy z określonych miejsc - tak jak wina - są rzeczywistymi przedstawicielami ich pochodzenia, ich "matecznika", odzwierciedlając wyjątkowość i charakter specyfiki regionów, w których są uprawiane.
JEDYNA W SWOIM RODZAJU: RÓŻNORODNOŚĆ
Identyfikacja różnorodności drzewa oliwnego stała się bardzo ważna ze względu na wysoką jakość oliwy z oliwek. Gaje oliwne Biolea to odmiana "Koroneiki", która jest uważana za najodpowiedniejszą dla warunków klimatycznych panujących na Krecie takich jak: wysokość nad poziomem morza, nasłonecznienie, nawodnienie I wielu innych. To bardzo ważne aspekty ponieważ wpływają na smak oliwy, profil organoleptyczny i złożoność charakterystycznych jej cech.
KAMIENIE DO TŁOCZENIA I TŁOCZENIE NA ZIMNO
Przez ostatnie 20 lat cały świat zwracał uwagę na oliwę z oliwek ze względu na jej wartości zdrowotne. Badania naukowe wykazały, że stare sposoby były najlepszymi przy produkcji oliwy z oliwek .
Tradycyjne metody nie wymagały dodawania wody przy produkcji oliwy, więc rozpuszczalne w wodzie antyoksydanty i witaminy pozostawały nienaruszone w oliwie tłoczonej za pomocą kamieni.
Bolea jest jedynym producentem w Grecji i jednym z kilku tłoczących oliwę za pomocą kamieni na zimno zgodnie z przepisami zalecanymi przez normy dla rynku oliwy z oliwek. (EC) Nr 1019/2002 z 13 czerwca 2002 roku.
JAŁOWA UPRAWA
W Biolea ufamy w stosowanie praktyk uprawiania przekazywanych nam przez pokolenia. Chociaż nasze drzewa oliwne produkują mniej bez sztucznego nawadniania, to rodzaj oliwy z oliwek produkowanej tym sposobem (tak samo, jak wina) nabiera subtelnego bogactwa i złożoności, która jest charakterystyczna dla naszego miejscowego mikroklimatu. My chronimy naszą cenną wodę i równocześnie chronimy nasz krajobraz przed wprowadzeniem tysięcy metrów rur z PVC do nawadniania.
ORGANIKA
Praktyki upraw Biolea , jak również wytwórnia oliwy i zakład do butelkowania są przeznaczone jedynie do produkcji oliwy z certyfikatem BIO. Jesteśmy kontrolowani i certyfikowani przez agencję wydającą certyfikaty na produkty organiczne - BIO HELLAS. W Biolea jesteśmy przekonani, że sama organiczna certyfikacja niekoniecznie gwarantuje jakość. Jednak wysoka jakość nie może być brana pod uwagę bez uzyskania certyfikatu organicznego.
PAKOWANIE
Biolea jest pakowana wyłącznie na miejscu. Każda ciemna szklana butelka jest numerowana ręcznie, sprawdzana I pakowana.