Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Biolea LemoniO oliwa z Krety BIO wytłaczana kamie

30-09-2014, 11:10
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 39 zł     
Użytkownik kreta24pl
numer aukcji: 4612582260
Miejscowość Gliwice
Wyświetleń: 6   
Koniec: 30-09-2014 10:51:13
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


BIOLEA lemoniO 250ml - PRODUKT EKSKLUZYWNY

Oliwa z oliwek klasy premium extra vergine BIO wyciskana kamiennymi żarnami i tłoczona przy użyciu mat prasą naciskową

Biloea

BIOLEA 100% BIO OLIWA KORNEIKI TŁOCZONA ZA POMOCĄ KAMIENI wraz z świeżymi cytrynami BIO 250ml

NAJŚWIEŻSZA - NOWY SEZON 2014

Termin przydatności grudzień 2015

Oliwki Korneiki zebrane w gajach oliwnych w posiadłości Astrika tłoczone są na zimno za pomocą kamieni wraz z dojrzałymi świeżymi cytrynami. Ta fantastyczna oliwa eksploduje aromatycznym smakiem cytryny i trwającym posmakiem świeżo zgniecionych cytryn.

Idealnie komponuje się na przykład z owocami morza, grillowaną jagnięciną ,z jarzynami i do sałatek. Nadaje się równiez jako dodatek do ciast.

BEZ FILTROWANIA

Oliwa Biolea nie jest filtrowana. Oliwę z oliwek butelkujemy po tym, jak w sposób naturalny osiądzie w specjalnych zbiornikach. Małe cząstki owoców, które mogą zmętnić oliwę (nie jest przezroczysta) są naturalną częścią oliwy i mogą osiąść na dnie butelki.

Każda ciemna butelka o pojemności 500ml jest ręcznie numerowana i sprawdzana.

BIOLEA www.biolea.gr - naszym rzemiosłem jest produkcja najwyższej jakości organicznej oliwy z oliwek

Proces produkcji: http://youtu.be/ro6Osw0vvd8

BIOLEA jest prywatną rodzinną firmą założoną w styczniu 1997 roku, zlokalizowaną w Astrikas (Kolymbari), w prefekturze Chania, w północno-zachodniej części Krety.

BIOLEA uprawia własne sady oliwne, produkuje i standaryzuje jedyną w swoim rodzaju oliwę z oliwek extra vergine tłoczoną na zimno za pomocą certyfikowanych kamieni stosując tradycyjny sposób ekstrakcji: kamienie młyńskie i tłoczenie prasami naciskowymi. Działalność Firmy oparta jest na wzajemnym zaufaniu, innowacyjności i ochronie środowiska.

Klientem BIOLEA są osoby, które wysoko sobie cenią zdrowe pożywienie, oraz wysokie poczucie wartości produktu. Taki konsument jest świadomy znaczenia ochrony środowiska i docenia zbiorową odpowiedzialność za naszą Planetę. Aby osiągnąć swoje zamierzenia Biolea uczestniczy we wszystkich etapach planowania i wprowadzania recyklingu, zagospodarowania odpadów oraz w badaniach możliwości wytwarzania z nich energii.

Biolea jest jedynym producentem oliwy z oliwek w Grecji posiadającym środowiskowy certyficat ISO 140001.

DOSTĘPNA RÓWNIEŻ W WERSJI PREZENTOWEJ Z DREWNIANĄ SKRZYNKĄ

POSIADŁOŚĆ ASTRIKA

Oliwa z oliwek firmy Biolea jest "rzemieślniczym" i wyjątkowym produktem z naszych rodzinnych prywatnych gajów oliwnych co czyni ją różną w wielu aspektach od handlowych gatunków oliw z oliwek.

JEDYNA W SWOIM RODZAJU

Ta oliwa nie jest anonimowym asortymentem oliwy z oliwek, który zawiera mieszaninę wywodzącą swą nazwę jedynie od nazwy handlowej.

Oliwy z określonych miejsc - tak jak wina - są rzeczywistymi przedstawicielami ich pochodzenia, ich "matecznika", odzwierciedlając wyjątkowość i charakter specyfiki regionów, w których są uprawiane.

JEDYNA W SWOIM RODZAJU: RÓŻNORODNOŚĆ

Identyfikacja różnorodności drzewa oliwnego stała się bardzo ważna ze względu na wysoką jakość oliwy z oliwek. Gaje oliwne Biolea to odmiana "Koroneiki", która jest uważana za najodpowiedniejszą dla warunków klimatycznych panujących na Krecie takich jak: wysokość nad poziomem morza, nasłonecznienie, nawodnienie I wielu innych. To bardzo ważne aspekty ponieważ wpływają na smak oliwy, profil organoleptyczny i złożoność charakterystycznych jej cech.

KAMIENIE DO TŁOCZENIA I TŁOCZENIE NA ZIMNO

Przez ostatnie 20 lat cały świat zwracał uwagę na oliwę z oliwek ze względu na jej wartości zdrowotne. Badania naukowe wykazały, że stare sposoby były najlepszymi przy produkcji oliwy z oliwek .

Tradycyjne metody nie wymagały dodawania wody przy produkcji oliwy, więc rozpuszczalne w wodzie antyoksydanty i witaminy pozostawały nienaruszone w oliwie tłoczonej za pomocą kamieni.

Bolea jest jedynym producentem w Grecji i jednym z kilku tłoczących oliwę za pomocą kamieni na zimno zgodnie z przepisami zalecanymi przez normy dla rynku oliwy z oliwek. (EC) Nr 1019/2002 z 13 czerwca 2002 roku.

JAŁOWA UPRAWA

W Biolea ufamy w stosowanie praktyk uprawiania przekazywanych nam przez pokolenia. Chociaż nasze drzewa oliwne produkują mniej bez sztucznego nawadniania, to rodzaj oliwy z oliwek produkowanej tym sposobem (tak samo, jak wina) nabiera subtelnego bogactwa i złożoności, która jest charakterystyczna dla naszego miejscowego mikroklimatu. My chronimy naszą cenną wodę i równocześnie chronimy nasz krajobraz przed wprowadzeniem tysięcy metrów rur z PVC do nawadniania.

ORGANIKA

Praktyki upraw Biolea , jak również wytwórnia oliwy i zakład do butelkowania są przeznaczone jedynie do produkcji oliwy z certyfikatem BIO. Jesteśmy kontrolowani i certyfikowani przez agencję wydającą certyfikaty na produkty organiczne - BIO HELLAS. W Biolea jesteśmy przekonani, że sama organiczna certyfikacja niekoniecznie gwarantuje jakość. Jednak wysoka jakość nie może być brana pod uwagę bez uzyskania certyfikatu organicznego.

PAKOWANIE

Biolea jest pakowana wyłącznie na miejscu. Każda ciemna szklana butelka jest numerowana ręcznie, sprawdzana I pakowana.

KOSZT PRZESYŁKI KURIERSKIEJ DO 30KG to tylko 15zł !!!

Proponujemy również wynajem apartamentów na Krecie na wsi przy samym morzu

www.facebook.com/Kreta24pl

Apartamenty

Z oliwą extra virgin jest podobnie jak z dobrym winem. Postanowiliśmy więc przybliżyć Wam trochę wiedzy w jaki sposób "organoleptycznie" można przetestować jej jakość.

Często konsumenci nie znają różnic pomiędzy oliwą extra virgin, virgin i takiej z wytłoków ,nie wiedzą że oliwa extra virgin typu "mieszanka oliw z krajów UE" /niestety to większość produktów sprzedawanych w sklepach/ jest produktem pozbawionym jakości nie wspominając o pochodzeniu, są nieświadomi certyfikatów produktu, jak na przykład P.G.I /protected geographical indication/ , czy tego czym się różni certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego /mały zielony listek/ od takiego bez owego listka.Są również tacy którzy nazywają ją nawet "olejem".

Aromaty oliwy extra virgin są ważną częścią jej smaku. Jak należy prawidłowo próbować oliwy extra virgin?

Nalej trochę oliwy extra virgin do małej szklaneczki . Trzymaj ją w dłoni lekko wirując zawartością , zasłoń i ogrzewaj naczynie dłonią przez minutę lub dwie.

Następnie umieścić swój nos w szklaneczce i poczuj jej aromat . Możesz wyczuć zapach świeżo skoszonej trawy, cynamonu, owoców tropikalnych lub innych aromatów dojrzałych owoców lub zielonych oliwek.

Teraz weź łyk. Zasysaj powietrze przez oliwę aby wydobyć z niej więcej aromatów, a następnie – co jest bardzo ważne - zamknij usta i oddychaj przez nos.

To spowoduje postrzeganie innych wrażeń smakowych. Postrzeganie zapachu zwane „retronasal” jest możliwe, ponieważ twoje usta wewnątrz są połączone z nosem .

Retronosal

Teraz połknij trochę , lub całość . Ostrość, a nawet odczucie pieprzu, w gardle , to bardzo pozytywna cecha oliwy z oliwek doskonałej jakości . Ostrość może być bardzo łagodna, można poczuć delikatne mrowienie lub może ona być na tyle intensywna by prowadzić do kaszlu . Zawodowi degustatorzy oliwy wydobywają z gardła nie jedno, ale dwa lub nawet trzy „kaszlnięcia” po degustacji. Kolejną pozytywną cechą dobrej oliwy to oprócz owocowego i ostrego smaku również , gorycz., Gorzki smak jest cechą świeżych oliwek . Ponieważ oliwę z oliwek wyciska się z nieutwardzonych oliwek, gorycz może być różna. Oliwa z owoców dojrzalszych będzie miała niewiele goryczy . Oliwa wytłoczona z ekologicznej uprawy owoców może być wyraźnie gorzka.

Zapraszamy na nasze aukcje.

Zobacz nasze pozostałe aukcje: Panelealle

Komentarze

Strona "o mnie"Wszystkie aukcje

Panelealle galerie przedmiotow na allegro