Niniejsze opracowanie zawiera niezbędne wiadomości z zakresu przemian biochemicznych, zachodzących w procesie fermentacji, opisuje także czynniki wpływające na intensywność tych przemian. Przedstawiono tu właściwości fizykochemiczne biogazu i metody poprawiające jego przydatność jako paliwa. Omówiono także surowce do produkcji biogazu, zasady ich magazynowania i przygotowania do fermentacji. Przedstawiono sposoby szacowania wartości biogazowej surowców na podstawie ich składu chemicznego oraz zasady wykorzystania substancji pofermentacyjnej. Mniej wnikliwie przedstawiono problematykę związaną z budową i wyposażeniem biogazowni rolniczej, wychodząc z założenia, że projektant i wykonawca biogazowni rolniczej dysponuje aktualnymi danymi w zakresie omawianych zagadnień.
Przed przystąpieniem do budowy biogazowni rolniczej, należy dokładnie rozeznać możliwości zapewnienia wystarczającej ilości surowca. Należy pamiętać, że odchody zwierzęce i produkty uboczne stanowią tylko część wsadu. Najczęściej jako dodatek wykorzystuje się surowce, które są źródłem paszy dla zwierząt lub przeznaczone są do wytworzenia żywności dla człowieka. Zagadnienia te zostały tu szczegółowo omówione, by uniknąć nasilenia się konfliktu biogaz kontra pasza/żywność.
Opracowanie to jest przeznaczone dla osób zainteresowanych produkcją biogazu rolniczego. Zapewne będzie ono także przydatne jako podręcznik dla uczniów szkół średnich i studentów szkół wyższych oraz dla osób zajmujących się profesjonalnie ochroną środowiska. Jest to również lektura dla tych, którzy podejmują decyzje gospodarcze, bowiem żywność i energia składają się na jakość życia.