Tytuł |
Biogaz rolniczy odnawialne źródło energii. Teoria, praktyka, zastosowanie |
Autor |
pod red. Witolda Podkówki |
Wydawca |
PWRiL |
Rok wydania |
2012 |
Liczba stron |
260 |
Wymiary |
170 x 240 mm |
Okładka |
twarda |
ISBN |
[zasłonięte]978-83-01089-0 |
Niniejsze opracowanie zawiera niezbędne wiadomości z zakresu przemian biochemicznych, zachodzących w procesie fermentacji, opisuje także czynniki wpływające na intensywność tych przemian. Przedstawiono tu właściwości fizykochemiczne biogazu i metody poprawiające jego przydatność jako paliwa. Omówiono także surowce do produkcji biogazu, zasady ich magazynowania i przygotowania do fermentacji. Przedstawiono sposoby szacowania wartości biogazowej surowców na podstawie ich składu chemicznego oraz zasady wykorzystania substancji pofermentacyjnej. Mniej wnikliwie przedstawiono problematykę związaną z budową i wyposażeniem biogazowni rolniczej, wychodząc z założenia, że projektant i wykonawca biogazowni rolniczej dysponuje aktualnymi danymi w zakresie omawianych zagadnień.
Przed przystąpieniem do budowy biogazowni rolniczej, należy dokładnie rozeznać możliwości zapewnienia wystarczającej ilości surowca. Należy pamiętać, że odchody zwierzęce i produkty uboczne stanowią tylko część wsadu. Najczęściej jako dodatek wykorzystuje się surowce, które są źródłem paszy dla zwierząt lub przeznaczone są do wytworzenia żywności dla człowieka. Zagadnienia te zostały tu szczegółowo omówione, by uniknąć nasilenia się konfliktu biogaz kontra pasza/żywność.
Opracowanie to jest przeznaczone dla osób zainteresowanych produkcją biogazu rolniczego. Zapewne będzie ono także przydatne jako podręcznik dla uczniów szkół średnich i studentów szkół wyższych oraz dla osób zajmujących się profesjonalnie ochroną środowiska. Jest to również lektura dla tych, którzy podejmują decyzje gospodarcze, bowiem żywność i energia składają się na jakość życia.
W treści
Definicje i skróty 9
1. Zagadnienia ogólne Witold Podkówka 17
2. Oddziaływanie agrobiogazowni na środowisko 28
3. Znaczenie energii w rozwoju cywilizacji 32
4. Prognoza zapotrzebowania na biopaliwa ciekłe i energię elektryczną w Polsce
5. „Bio” nie zawsze równa się ,,eko” 50
6. Mleko czy biogaz Zbigniew Podkówka 54
7. Biomasa 60
8. Przemiany biochemiczne w procesie powstawania biogazu rolniczego 67
9. Biogaz jako paliwo 99
10. Oczyszczanie biogazu 103
11. Wybuchowość i wykorzystanie biogazu 108
12. Substancja pofermentacyjna 112
13. Szacowanie wartości ,,biogazowej’’ surowców 119
14. Metoda oznaczania zawartości suchej masy w surowcach 133
15. Surowce do produkcji biogazu rolniczego 140
16. Zasady magazynowania surowców roślinnych 174
17. Koszt transportu surowców 176
18. Lokalizacja i wielkooeć biogazowni rolniczej 178
19. Skala produkcji biogazu a zapotrzebowanie na substraty 190
20. Skład wsadu – kofermentu a ilość uzyskiwanego biogazu i jego jakość 199
21. Biogaz z włókna roślinnego – lignocelulozy 211
22. Technologia produkcji biogazu rolniczego 214
23. Uwarunkowania formalno-prawne przy projektowaniu budowy i eksploatacji biogazowi 238
Piśmiennictwo 242
Piśmiennictwo uzupełniające 251
Skorowidz rzeczowy 254