Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BIOENERGETYKA ONTOGENEZA HOMEOSTAZA CZŁOWIEKA 1,2

26-01-2014, 9:05
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 25 zł     
Użytkownik azymut-book
numer aukcji: 3832927796
Miejscowość Siemianowice Śląskie
Wyświetleń: 1   
Koniec: 26-01-2014 08:40:23

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
Kondycja: bez śladów używania
Język: polski
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

ZARYS BIOENERGETYKI CZŁOWIEKA

1. HOMEOSTAZA ORGANIZMU CZŁOWIEKA

2. ORGANIZM W ONTOGENEZIE


JANUSZ STANISŁAW KELLER

 INFORMACJE:




Wydawnictwo - SGGW
Rok - 1996/1997
Stron - 124 + 145
Oprawy - KARTONOWE
Format - B5

STAN - NOWE





Dynamiczny rozwój nauk przyrodniczych, jaki dokonał się w XX wieku, spowodował wyodrębnienie się dużych, samodzielnych dyscyplin naukowych, a jednocześnie umożliwił powstanie mniejszych gałęzi wiedzy o charakterze interdyscyplinarnym, łączących elementy różnych nauk i integrujących je w nowe, oryginalne obszary nauki. Taką gałęzią wiedzy jest bioenergetyka, czerpiąca elementy z biochemii, fizjologii i żywienia i tworząca z nich zintegrowaną całość obejmującą podstawowe w biologii zagadnienia dotyczące przetwarzania w organizmach żywych jednych form energii w inne, a więc - problemów stanowiących istotę życia.


Podręczniki te zajmują się problematyką , w której przedmiotem rozważań jest człowiek charakteryzujący się przede wszystkim zrównoważonym bilansem energetycznym i stałością masy ciała. Analizując organizm w szerszym ujęciu, należy zdać sobie sprawę z tego, że stan względnej równowagi energetycznej dotyczy jedynie pewnego etapu życia, natomiast najbardziej ogólną, a zarazem najbardziej istotną cechą każdej żywej istoty są nieustannie zachodzące w niej zmiany ilościowe i jakościowe, obejmowane mianem rozwoju osobniczego, czyli ontogenezy. Zmiany te rozpoczynają się w chwili zapłodnienia komórki jajowej przez plemnik, dokonują się na drodze podziałów i różnicowania komórek, ich specjalizacji, tworzenia tkanek i narządów wewnętrznych, wykształcania się organizmu złożonego z ok. 60 bilionów komórek, a mimo to stanowiącego jedną, zintegrowaną, aczkolwiek nieustannie zmieniającą się całość, wreszcie - kończą się wraz ze śmiercią organizmu. Rodzaj i dynamika tych zmian stanowią podstawową charakterystykę procesu życia.
Omawiając te zagadnienia trudno jest nie nawiązać do fundamentalnego w filozofii bytu rozróżnienia pojęcia istoty i istnienia. Istota jakiegoś bytu, nazywana też jego naturą, jest ukonstytuowana z możności i dotyczy zarówno bytów rzeczywistych, jak i tylko pomyślanych, lub wyobrażonych (np. rusałka lub uskrzydlony koń).

 ZASADY:

Dane do przelewu:



* wszelkie pytania proszę kierować PRZED podjęciem decyzji o kupnie

* NIE WYSYŁAMY ZA POBRANIEM

* wysyłka odbywa się w ciągu 2 dni roboczych od momentu zaksięgowania wpłaty na koncie

* wszystkie książki wysyłamy w kopertach ochronnych - LISTEM POLECONYM LUB PACZKĄ (istnieje możliwość odbioru osobistego po wcześniejszym umówieniu się


Więcej informacji na stronieO MNIE

REAL FOTO- wszystkie fotografie przedstawiają rzeczywisty stan książek

WYSTAWIAMY
NA ŻYCZENIE FAKTURY VAT


Opis:
Tom 1

PRZEDMOWA 7

I. WSTĘP 9

Literatura 13

II. PRZEMIANA ENERGII A PRZEMIANA MATERII W ORGANIZMIE .... 14

Termodynamiczne aspekty metabolizmu . . 14
Kluczowa rola ATP 20
Energetyczny koszt tworzenia ATP 24
Energetyka utleniania glukozy 24
Energetyka utleniania tłuszczów 25
Energetyka utleniania białek 26
Utlenianie jako główne źródło energii chemicznej w organizmie 27
Rola NADPH 29
Utlenianie substratów w mitochondriach 30
Metabolizm narządów i tkanek 31
Literatura 33

III. SKŁADNIKI BILANSU ENERGETYCZNEGO 35

Wprowadzenie 35
Procesy bytowe i produkcyjne w organizmie 35
Stałość masy a zmiany składu ciała 37
Bilans białek, węglowodanów i tłuszczów w organizmie 37
Literatura 40

IV. DOPŁYW ENERGII DO ORGANIZMU 41

Wartość energetyczna pożywienia 41
Energia brutto pożywienia 42
Energia strawna pozy wienia 42
Energia metaboliczna pożywienia 44
Energia netto pozy wienia 47
Fizjologiczna kontrola ilości spożywanego pożywienia 50
Skala jednego posiłku 51
Skala kilkudniowa 53
Monitorowanie i regulacja rezerw energetycznych organizmu 55
Literatura 57

V. ODDAWANIE CIEPŁA Z ORGANIZMU DO OTOCZENIA 59

Wprowadzenie 59
Mechanizmy oddawania ciepła 59
Termogeneza indukowana pozy wieniem 63
Termoregulacja 64
Rozmiary ciała a tempo oddawania ciepła 69
Literatura 73

VI. ENERGETYKA AKTYWNOŚCI RUCHOWEJ 74

Mechanizm skurczu włókna mięśniowego 74
Bilans energii w czasie skurczu 78
Skurcz izometryczny włókna mięśniowego 79
Skurcz izotoniczny włókna mięśniowego 81
Rozciąganie mięśnia pobudzonego 82
Przemiana energii bezpośrednio po skurczu 83
Węglowodany jako źródło energii w metabolizmie mięśni 84
Znaczenie wątroby w metabolizmie węglowodanów 86
Regulacja utleniania glukozy w zależności od potrzeb
energetycznych komórki mięśniowej 86
Regulacja mobilizacji glikogenu w komórkach mięśniowych 87
Glukoneogeneza 89
Wpływ węglowodanów w diecie na zdolność do pracy fizycznej 90
Tłuszcze jako źródło energii w metabolizmie mięśni 91
Mobilizacja substratów energetycznych 94
Typy włókien mięśniowych 96
Aktywność ruchowa a metabolizm białka 97
Koszt energetyczny pracy fizycznej 100
Literatura 107

VII. REZERWY ENERGETYCZNE ORGANIZMU 110

Wprowadzenie 110
Rezerwy energetyczne organizmu zawarte w węglowodanach 111
Rezerwy energetyczne organizmu zawarte w tłuszczu 112
Mechanizmy kontrolujące zwiększanie rezerw tłuszczowych 112
Mechanizmy kontrolujące zmniejszanie rezerw tłuszczowych 115
Zaburzenia w kontroli poziomu rezerw energetycznych 117
Rozmieszczenie rezerw tłuszczowych w organizmie 122
Literatura 123



TOM 2


I. WSTĘP 7

II. CIĄŻA 9

Zmiany zachodzące w organizmie kobiety w okresie ciąży 9
Rola łożyska w okresie ciąży 16
Charakterystyczne cechy wzrostu i rozwoju płodu 17
Koszt energetyczny procesu ciąży 19
Literatura 26

III. LAKTACJA 28

Wprowadzenie 28
Rozpoczęcie funkcji sekrecyjnej przez gruczoły sutkowe 30
Czynniki odpornościowe zawarte w mleku 35
Skład chemiczny mleka kobiecego 38
Przystosowania metaboliczne i wykorzystanie składników pokarmowych
w okresie laktacji 43
Zapotrzebowanie kobiety na białko w okresie laktacji 46
Bioenergetyczne problemy laktacji 50
Energetyczny koszt procesu laktacji 50
Rola rezerw energetycznych w utrzymywaniu laktacji 51
Literatura 55

IV. WZROST I ROZWÓJ 57

Wprowadzenie 57
Okres niemowlęctwa 59
Wydatki energetyczne niemowląt 59
Metody szacowania potrzeb pokarmowych niemowląt 64
Koszt energetyczny wzrostu 70
Wzrost jako funkcja wieku organizmu 77
Wzrost masy ciała jako funkcja spożycia pożywienia 86
Wzrost masy ciała a zwiększanie się jego wymiarów liniowych 89
Czynniki wpływające na wzrost i rozwój kośćca 91
Czynniki wpływające na rozwój mięśni 95
Czynniki wpływające na retencję białka w całym organizmie 98
Przemiana energii u dzieci otyłych 108
Wydatki energetyczne dzieci otyłych 108
Charakterystyczne cechy rozwoju tkanki tłuszczowej u dzieci 112
Ujemny bilans energetyczny u dzieci otyłych 114
Charakterystyczne cechy regulacji hormonalnej u otyłych dzieci 114
Literatura 115

V. STARZENIE SIĘ ORGANIZMU 120

Przyczyny oraz istota starzenia się organizmu 120
Bilans energii u ludzi starzejących się 126
Mechanizmy kontrolujące spożycie pożywienia 127
Podstawowe i spoczynkowe tempo metabolizmu u ludzi starych 129
Termogeneza indukowana pożywieniem u ludzi starych 134
Akty wność ruchowa ludzi starych 134
Całodobowe wydatki energetyczne ludzi starych 138
Wartość energetyczna diety ludzi starych 140
Wpływ żywienia na proces starzenia się 141
Literatura
BIOENERGETYKA ONTOGENEZA HOMEOSTAZA CZŁOWIEKA 1,2




PRZED PODJĘCIEM DECYZJI PROSZĘ O ZAPOZNANIE SIĘ ZE STRONĄ ,,O MNIE"


ZAPRASZAM NA INNE MOJE AUKCJE

POZDRAWIAM