Biochemia. Podręcznik dla studentów medycznych studiów licencjackich
Autor: Kazimierz Pasternak
Wydawca: CZELEJ (PZWL)
ISBN:[zasłonięte]978-83309-48-8
Rok wydania: 2005
Ilość stron: 236
Oprawa: miękka
Format: 17,6 x 25,0
Wydanie: 1 dodruk
Wysyłka w ciągu 3-5 dni
EAN: 978[zasłonięte][zasłonięte]93094
Biochemia to ważny i wartościowy podręcznik akademicki, wypełniający lukę wydawniczą w tej dziedzinie.
Jest to zwięzłe kompendium, opracowane w oparciu o minimalne wymagania programowe, w systematyczny sposób przedstawiające główne związki i ich przemiany oraz umożliwiające studentom poznanie podstawowych procesów biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka.
Książka dzieli się na część teoretyczną i część doświadczalną.
Pierwsza obejmuje główne zagadnienia wymagane w programie studiów pielęgniarskich licencjackich i magisterskich prowadzonych na wydziałach pielęgniarskich akademii medycznych, natomiast w drugiej zamieszczono opisy wybranych doświadczeń, które mogą być wykonywane przez studentów w czasie zajęć praktycznych i w ten sposób ilustrować i przybliżać omawiany materiał.
SPIS TREŚCI:
Wprowadzenie
Podstawowe pojęcia chemiczne stosowane w biochemii
Rozdział 1 Komórka
Błona komórkowa
Jądro komórkowe
Mitochondria
Rybosomy
Siateczka endoplazmatyczna
Lizosomy
Peroksysomy
Rozdział 2 Aminokwasy
Ogólne przemiany aminokwasów
Pula wolnych aminokwasów
Losy grupy aminowej
Cykl mocznikowy
Losy grupy karboksylowej
Przemiany szkieletów węglowych
Przemiana szczegółowa fenyloalaniny i tyrozyny
Przemiana szczegółowa metioniny i cysteiny
Aminokwasy dostarczające fragmentów jednowęglowych
Udział aminokwasów w innych reakcjach metabolicznych
Bloki metaboliczne w przemianach aminokwasów
Rozdział 3 Peptydy, Białka
Oligopeptydy
Polipeptydy
Białka
Właściwości białek
Metody rozdziału białek
Trawienie białek
Wchłanianie aminokwasów Biologiczna rola białek
Bilans azotowy
Rozdział 4 Kwasy nukleinowe
Nukleotydy Budowa kwasów nukleinowych DNA
RNA
Informacja genetyczna
Przekazywanie informacji genetycznej do komórek potomnych
Przekazywanie informacji genetycznej do cytoplazmy
Biosynteza białka
Modyfikacje potranslacyjne
Rozdział 5 Enzymy
Wpływ temperatury na aktywność enzymów
Wpływ odczynu środowiska na aktywność enzymów
Wpływ stężenia substratu i stężenia enzymu na szybkość reakcji enzymatycznej
Wpływ aktywatorów i inhibitorów na aktywność enzymów
Aktywność enzymów
Klasyfikacja enzymów
Oksydoreduktazy
Transferazy
Hydrolazy
Liazy
Izomerazy
Syntetazy (ligazy)
Rozdział 6 Koenzymy
Rozdział 7 Węglowodany
Cukry proste Cukry złożone
Właściwości cukrów
Trawienie i wchłanianie węglowodanów
Wchłanianie węglowodanów
Transport glukozy do komórki
Rola węglowodanów
Przemiana glukozy
Główne procesy przemian cukrów Glikoliza
Glukoneogeneza
Cykl pentozowy Glikogeneza
Glikogenoliza
Glikogenozy
Synteza laktozy
Przemiana fruktozy
Regulacja hormonalna poziomu glukozy we krwi
Rozdział 8 Tłuszcze
Tłuszcze właściwe
Tłuszcze złożone
Steroidy
Woski
Trawienie i wchłanianie tłuszczów
Lipoproteiny osocza
Zaburzenia przemiany lipoprotein
Spalanie kwasów tłuszczowych
Aktywacja
Transport do mitochondrium
Proces b-oksydacji
Bilans energetyczny b-oksydacji
Synteza kwasów tłuszczowych
Powstawanie nienasyconych kwasów tłuszczowych Synteza tłuszczu właściwego
Synteza tłuszczu właściwego z glukozy
Synteza tłuszczów złożonych
Lipidozy (choroby spichrzeniowe lipidów)
Synteza cholesterolu
Rozdział 9 Składniki mineralne
Makropierwiastki
Mikropierwiastki i pierwiastki śladowe
Rozdział 10 Przewód pokarmowy
Soki trawienne przewodu pokarmowego
Ślina
Sok żołądkowy
Sok trzustkowy
Żółć
Krążenie jelitowo-wątrobowe
Rozdział 11 Utleniania biologiczne
Łańcuch oddechowy
Teorie oksydacyjnej fosforylacji
Związki rozprzęgające oksydatywną fosforylację
Inhibitory łańcucha oddechowego
Cykl Krebsa
Reakcje cyklu Krebsa
Oksydatywna dekarboksylacja a-ketoglutaranu
Cukrzyca
Cukrzyca młodzieńcza
Cukrzyca starcza
Zaburzenia metaboliczne w cukrzycy
Synteza ciał ketonowych
Aktywacja acetooctanu
Rozdział 12 Witaminy
Podział witamin
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach Witamina A
Witamina D
Witamina E
Witamina K
Witamina F
Witaminy rozpuszczalne w wodzie
Witamina C
Witamina B1
Witamina B2 (witamina G)
Witamina B6
Witamina PP (witamina B3)
Kwas foliowy (witamina M)
Witamina B12
Witamina H
Kwas liponowy
Kwas pantotenowy (witamina B5)
Kwas paraaminobenzoesowy
Inozytol
Witaminy kontrowersyjne
Witamina B15
Witamina B17
Cholina
Witamina P
Witamina Q10
Witamina B13
Witamina T
Witamina U
Rozdział 13 Hormony
Mechanizm działania hormonów
Hormony podwzgórza
Neurotransmittery
Hormony przysadki mózgowej
Tarczyca
Przytarczyce
Trzustka
Hormony wydzielane przez nadnercza
Rdzeń nadnerczy
Hormony płciowe żeńskie
Hormonalna regulacja cyklu miesiączkowego
Hormonalne środki antykoncepcyjne
Hormony płciowe męskie
Hormony tkankowe
Rozdział 14 Skład prawidłowej diety człowieka
Białka
Węglowodany
Tłuszcze
Składniki mineralne
Witaminy
Bilans energetyczny
Rozdział 15
Krew
Erytrocyty
Glikoliza w erytrocytach
Synteza hemu
Hemoglobina
Hemoglobinopatie
Degradacja hemoglobiny
Żółtaczki
Leukocyty
Trombocyty
Osocze
Składniki osocza organiczne
Składniki osocza nieorganiczne
Białka osocza
Krzepnięcie krwi
Fibrynoliza
Transport gazów przez krew
W tkankach
W płucach
Efekt Bohra
Bufory krwi
Rozdział 16 Mięśnie
Mięśnie poprzecznie prążkowane
Synteza kreatyny
Mięśnie gładkie
Rozdział 17 Tkanka łączna
Struktury ścięgniste
Kości
Rozdział 18 Gospodarka fosforanowo-wapniowa
Kalcytonina Parathormon
Witamina D
Rozdział 19 Osteoporoza
Osteoporoza pierwotna Osteoporoza wtórna
Rozdział 20 Tkanka nerwowa
Przewodzenie nerwowe Synapsy
Centralny układ nerwowy
Rozdział 21 Wątroba
Białka
Tłuszcze
Węglowodany
Procesy detoksykacji
Utlenianie i redukcja
Metylacja, acetylacja
Sprzęganie
Synteza
Rozdział 22 Nerka
Kanalik kręty I rzędu
Kanalik kręty II rzędu
Wydalanie amoniaku
Zakwaszanie moczu
Działanie hormonów
Mocz fizjologiczny
Próg nerkowy
Klirens nerkowy Mocz patologiczny
Białko
Krew
Cukier
Ciała ketonowe
Bilirubina
Rozdział 23 Gospodarka wodno-elektrolitowa
Bilans wodny
Rozdział 24 Równowaga kwasowo-zasadowa
Kwasica oddechowa
Kwasica metaboliczna
Zasadowica oddechowa
Zasadowica metaboliczna
Rozdział 25 Część doświadczalna
Zasady bezpieczeństwa w laboratorium
Ogólne zasady pracy w laboratorium:
Aminokwasy, peptydy
Reakcja biuretowa (Piotrowskiego)
Reakcja ksantoproteinowa
Reakcja Millona
Reakcja cystynowa
Reakcje z solami miedzi (jonami Cu2+)
Białka
Działanie wysokiej temperatury
Działanie soli metali ciężkich
Działanie silnych kwasów
Działanie rozpuszczalników organicznych
Wysalanie
Dializa
Charakterystyka białka złożonego mucyny Enzymy
Badanie warunków działania amylazy
Węglowodany
Reakcja Molischa
Reakcja Fehlinga
Reakcja Nylandera
Reakcja Barfoeda Reakcja Seliwanowa
Reakcja z jodem
Hydroliza skrobi
Tłuszcze
Rozpuszczalność tłuszczów
Próba akroleinowa na glicerol
Wykrywanie cholesterolu
Enzymatyczne trawienie tłuszczów
Liczba kwasoty
Hormony, witaminy, składniki mineralne
Wykrywanie androsteronu (reakcja Zimmermanna)
Ilościowe oznaczanie witaminy C
Ilościowe oznaczanie wapnia
Ilościowe oznaczanie magnezu w materiale biologicznym
Trawienie
Wykrywanie składników żółci Wykrywanie cholesterolu
Oznaczanie aktywności amylazy ślinowej (metoda Vohlgemutha) Oznaczanie kwasoty soku żołądkowego
Badanie deficytowego soku żołądkowego
Krew
Wykrywanie niektórych składników krwi
Ilościowe oznaczanie białka całkowitego w surowicy krwi
Oznaczanie kwasu moczowego
Ilościowe oznaczanie glukozy metodą enzymatyczną
Ilościowe oznaczanie mocznika
Mocz fizjologiczny
Wykrywanie składników nieorganicznych moczu
Wykrywanie składników organicznych moczu
Mocz patologiczny
Białko w moczu (proteinuria)
Cukier w moczu (glukozuria)
Wykrywanie ciał ketonowych Wykrywanie bilirubiny
Wykrywanie krwi
Rozdział 26 Zagadnienia z biochemii
|