Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BIOCHEMIA KRĘGOWCÓW Wacław Minakowski PWN

08-05-2015, 7:29
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 19.99 zł     
Użytkownik rybik_cukrowy
numer aukcji: 5307142787
Miejscowość Kraków
Wyświetleń: 2   
Koniec: 08-05-2015 07:35:18

Dodatkowe informacje:
Stan: Używany
Okładka: twarda z obwolutą
Rok wydania (xxxx): 1981
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Witam na mojej aukcji, dziś mam do zaoferowania książkę:

 



"BIOCHEMIA KRĘGOWCÓW"
 


Wacław Minakowski
 

 

 

wydawnictwo: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, Warszawa 1981

wydanie: I.
stron: 439.
stan książki: dobry (troszkę podniszczona obwoluta).

 

 

 

 

 

 

 

 

Biochemia jest nauką podstawową dla wszystkich dyscyplin biologicznych. Odgrywa zasadniczą rolę w medycynie i medycynie weterynaryjnej umożliwiając zrozumienie zjawisk zachodzących w organizmie i odróżnienie stanów fizjologicznych od patologicznych; stanowi podstawę diagnostyki lekarskiej, stwarza możliwości korygowania wad rozwojowych i leczenia chorób metabolicznych. W pracach hodowlanych jest podstawą teoretyczną doboru i selekcji. Jej znajomość ułatwia także właściwe zestawienie składników pokarmowych paszy zapewniające odpowiednią produkcyjność zwierząt gospodarskich.

Znajomość biochemii jest niezbędna w przetwarzaniu żywności; umożliwia wyeliminowanie lub hamowanie niepożądanych procesów enzymatycznych oraz kierowanie metabolizmu bakteryjnego na tory korzystne dla człowieka.

 

 

 

 

 

 

 

Spis treści:

Wykaz ważniejszych symboli i skrótów.

 

1.    Wiadomości wstępne.
1.1.    Przedmiot i znaczenie biochemii
1.2.    Heterotroficzny organizm zwierzęcy jako układ otwarty

Piśmiennictwo
1.3.    Cechy biochemiczne kręgowców
1.4.    Organele komórkowe i ich rola biochemiczna
Piśmiennictwo
1.5.    Woda i składniki mineralne

  • 1.5.1.    Gospodarka wodna ustroju
  • 1.5.2.    Składniki mineralne

Piśmiennictwo

2.    Elementy biochemii statycznej.
2.1.    Pierścienie heterocykliczne
2.2.    Węglowodory i ich tlenowe pochodne

  • 2.2.1.    Węglowodory
  • 2.2.2.    Alkohole i etery
  • 2.2.3.    Aldehydy i ketony
  • 2.2.4.    Kwasy karboksylowe, estry, oksykwasy

2.3.    Aminokwasy i aminy biogenne

  • 2.3.1.    Budowa i niektóre właściwości aminokwasów
  • 2.3.2.    Podział aminokwasów. Ważniejsze aminokwasy i ich rodniki
  • 2.3.3.    Aminy biogenne.

2.4.    Peptydy

  • 2.4.1.    Dwupeptydy i trójpeptydy
  • 2.4.2.    Wyższe oligopeptydy
  • 2.4.3.    Polipeptydy

2.5.    Białka

  • 2.5.1.    Struktura białek
  • 2.5.2.    Właściwości białek
  • 2.5.3.    Niektóre rodzaje białek i ich charakterystyka
  • 2.5.4.    Białka żelazowe

2.6.    Drobnocząsteczkowe związki o budowie nukleotydowej. Związki makroergiczne

  • 2.6.1.    Zasady purynowe i pirymidynowe oraz inne niecukrowe składniki nukleozydów
  • 2.6.2.    Nukleozydy. Monofosforany nukleozydów.
  • 2.6.3.    Di- i trifosforany nukleozydów oraz inne ufosforylowane związki bogate w energię
  • 2.6.4.    Makroergiczne związki siarkowe

2.7.    Kwasy nukleinowe

  • 2.7.1.    Kwasy dezoksyrybonukleinowe
  • 2.7.2.    Kwasy rybonukleinowe
  • 2.7.3.    Kwasy nukleinowe wirusów

2.8.    Węglowodany

  • 2.8.1.    Cukry proste
  • 2.8.2.    Aminocukry
  • 2.8.3.    Kwasy cukrowe
  • 2.8.4.    Oligocukry
  • 2.8.5.    Wielocukry

2.9.    Lipidy

  • 2.9.1.    Lipidy zawierające glicerol
  • 2.9.2.    Sfingolipidy
  • 2.9.3.    Woski

2.10.    Sterydy

  • 2.10.1.    Charakterystyka ogólna sterydów
  • 2.10.2.    Sterole i witaminy D
  • 2.10.3.    Kwasy żółciowe

2.11.    Chinony z izoprenoidowymi łańcuchami bocznymi
Piśmiennictwo

 

3. Enzymy i hormony.
3.1.    Budowa i działanie enzymów

  • 3.1.1.    Kataliza enzymatyczna. Swoistość enzymów.
  • 3.1.2.    Budowa enzymów. Centra katalityczne.
  • 3.1.3.    Koenzymy, grupy prostetyczne
  • 3.1.4.    Podstawy kinetyki reakcji enzymatycznych
  • 3.1.5.    Jednostki enzymatyczne
  • 3.1.6.    Regulacja procesów enzymatycznych
  • 3.1.7.    Rola jonów metali w katalizie enzymatycznej
  • 3.1.8.    Wpływ pH na aktywność enzymów
  • 3.1.9.    Wpływ temperatury na przebieg reakcji enzymatycznych
  • 3.1.10.    Izoenzymy

3.2.    Mianownictwo i systematyka enzymów

  • 3.2.1.    Ogólne zasady mianownictwa i podziału enzymów
  • 3.2.2.    Podział enzymów
  • 3.2.3.    Wykaz niektórych enzymów z przykładami katalizowanych reakcji

1. Oksydoreduktazy

2. Transferazy

3. Hydrolazy

4. Liazy

5. Izomerazy

6. Ligazy
Piśmiennictwo

3.3.    Hormony.

  • 3.3.1.    Hormony białkowe i peptydowe
  • 3.3.2.    Hormony pochodne aminokwasów
  • 3.3.3.    Hormony sterydowe
  • 3.3.4.    Antyhormony

Piśmiennictwo

4. Przemiana materii i energii.
4.1.    Rozpad białek i metabolizm aminokwasów

  • 4.1.1.    Rozpad hydrolityczny białek w przewodzie pokarmowym
  • 4.1.2.    Zasadnicze przemiany aminokwasów
  • 4.1.3.    Przemiana pośrednia aminokwasów białkowych
  • 4.1.4.    Końcowe azotowe produkty przemian aminokwasów. Biosynteza mocznika
  • 4.1.5.    Udział aminokwasów w biosyntezie organicznych związków azotowych niebiałkowych

Piśmiennictwo

4.2.    Metabolizm związków hemowych

  • 4.2.1.    Biosynteza hemu
  • 4.2.2.    Procesy kataboliczne

Piśmiennictwo

4.3.    Metabolizm związków nukleotydowych, pirymidyn i puryn

  • 4.3.1.    Procesy degradacyjne polinukleotydów
  • 4.3.2.    Udział nukleotydów wysokoenergetycznych w przenoszeniu energii i regulacji procesów metabolicznych
  • 4.3.3.    Degradacja zasad pirymidynowych i purynowych
  • 4.3.4.    Biosynteza mononukleotydów
  • 4.3.5.    Biosynteza dinukleotydów
  • 4.3.6.    Biosynteza kwasów nukleinowych

Piśmiennictwo

4.4.    Biosynteza białek

  • 4.4.1.    Prawidłowy przebieg biosyntezy białek
  • 4.4.2.    Mutacje genowe i mechanizmy naprawcze
  • 4.4.3.    Inżynieria genetyczna

Piśmiennictwo

4.5.    Metabolizm lipidów

  • 4.5.1.    Zmiany lipidów w przewodzie pokarmowym
  • 4.5.2.    Przemiana pośrednia glicerolu
  • 4.5.3.    Degradacja kwasów tłuszczowych o parzystej liczbie atomów węgla
  • 4.5.4.    Degradacja kwasów o nieparzystej liczbie atomów węgla
  • 4.5.5.    Biosynteza kwasów tłuszczowych
  • 4.5.6.    Prostaglandyny
  • 4.5.7.    Biosynteza lipidów zawierających glicerol
  • 4.5.8.   Biosynteza sfingolipidów

Piśmiennictwo

4.6.    Metabolizm sterydów

  • 4.6.1.    Biosynteza cholesterolu
  • 4.6.2.    Biosynteza witaminy D3, kwasów żółciowych i hormonów sterydowych
  • 4.6.3.    Końcowe przemiany sterydów

Piśmiennictwo

4.7.    Metabolizm węglowodanów

  • 4.7.1.    Hydrolityczny rozpad wielocukrów i oligocukrów
  • 4.7.2.    Wprowadzenie do przemiany pośredniej cukrów
  • 4.7.3.    Glikoliza fosforylująca. Fermentacje.
  • 4.7.4.    Tlenowa przemiana ufosforylowanych monoz — cykl pentozofosforanowy
  • 4.7.5.    Przekształcenia kwasu glukuronowego. Biosynteza kwasu L-askorbinowego
  • 4.7.6.    Glukoneogeneza
  • 4.7.7.    Biosynteza oligocukrów i wielocukrów jedno- i różnoskładnikowych
  • 4.7.8.    Regulacja przemian węglowodanów

Piśmiennictwo

4.8.    Cykl kwasów trójkarboksylowych. Cykl glioksalowy.

  • 4.8.1.    Cykl kwasów trójkarboksylowych
  • 4.8.2.    Cykl glioksalowy

Piśmiennictwo

4.9.    Utlenianie komórkowe

  • 4.9.1.    Łańcuch oddechowy
  • 4.9.2.    Biologiczny potencjał oksydacyjno-redukcyjny
  • 4.9.3.    Fosforylacja oksydacyjna
  • 4.9.4.    Pozamitochondrialne utlenianie komórkowe

Piśmiennictwo

4.10.    Zagadnienia biochemii embrionalnej

  • 4.10.1.    Zmiany zawartości kwasów nukleinowych i ich metabolitów
  • 4.10.2.    Metabolizm białek i aminokwasów
  • 4.10.3.    Metabolizm węglowodanów
  • 4.10.4.    Metabolizm lipidów

Piśmiennictwo

 

 

5. Biochemia tkanek i narządów.
5.1.    Układ nerwowy

  • 5.1.1.    Chemizm układu nerwowego
  • 5.1.2.    Przemiana materii i energii w mózgowiu
  • 5.1.3.    Przekazywanie impulsów nerwowych

Piśmiennictwo

5.2.    Przewód pokarmowy i trawienie

  • 5.2.1.    Ślina
  • 5.2.2.    Przedżołądki
  • 5.2.3.    Żołądek właściwy
  • 5.2.4.    Wole i żołądek mięśniowy ptaków
  • 5.2.5.    Jelito cienkie
  • 5.2.6.    Jelito ślepe i grube
  • 5.2.7.    Wątroba

Piśmiennictwo

5.3.    Krew

  • 5.3.1.    Składniki morfotyczne krwi
  • 5.3.2.    Osocze
  • 5.3.3.    Zmiany aktywności enzymów i innych składników surowicy krwi w stanach patologicznych
  • 5.3.4.    Biochemiczne aspekty hemostazy
  • 5.3.5.    Wymiana gazowa
  • 5.3.6.    Właściwości buforowe krwi
  • 5.3.7.    Regulacja ciśnienia osmotycznego

Piśmiennictwo

5.4.    Narządy wydalnicze

  • 5.4.1.    Nerki i ich funkcja biochemiczna
  • 5.4.2.    Właściwości moczu prawidłowego
  • 5.4.3.    Mocz patologiczny
  • 5.4.4.    Skóra
  • 5.4.5.    Skrzela

Piśmiennictwo

5.5.    Gruczoł mlekowy i mleko

  • 5.5.1.    Siara
  • 5.5.2.    Mleko
  • 5.5.3.    Serwatka

Piśmiennictwo

 

5.6.    Nasienie

  • 5.6.1.    Plemniki
  • 5.6.2.    Plazma nasienia
  • 5.6.3.    Metabolizm nasienia

Piśmiennictwo

5.7.    Mięśnie poprzecznie prążkowane

  • 5.7.1.    Budowa i funkcja elementów strukturalnych
  • 5.7.2.    Teoria skurczu mięśnia
  • 5.7.3.    Praca mięśnia

Piśmiennictwo

5.8.    Przemiany pośmiertne (poubojowe)

  • 5.8.1.    Zmiany endogeniczne
  • 5.8.2.    Zmiany egzogeniczne

Piśmiennictwo

 

 

 

Piśmiennictwo ogólne
Piśmiennictwo podstawowe

  • Podręczniki
  • Przewodniki do ćwiczeń

Piśmiennictwo uzupełniające

  • Podręczniki i monografie
  • Książki popularnonaukowe
  • Czasopisma biochemiczne

Skorowidz rzeczowy





 

 


 

 

 

 

Przed zalicytowaniem koniecznie zapoznaj się ze stroną "o mnie" !!! 

ODPOWIADAM NA WSZYSTKIE PYTANIA pisz na gg[zasłonięte]23279 lub dzwoń 889 502 506.