Biochemia Krótki
kurs Tymoczko John L., Berg Jeremy M.., Stryer Lubert
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe
PWN
ISBN:
[zasłonięte]978-83-17407-1 Tłumaczenie: Szweykowska-Kulińska
Zofia, Jarmołowicz Artur Format:
20.3x29.5cm Liczba stron: 920 Oprawa:
Twarda Wydanie: 1, 2013 r.
Podręcznik opracował zespół autorów
popularnej, kilkakrotnie wydawanej w Polsce Biochemii Stryera.
Książka składa się z trzech części:
1. Molekularny wzór życia 2.
Przekazywanie i magazynowanie energii 3. Synteza cząsteczek
życia
Główny nacisk położono w niej na aspekty
fizjologiczne omawianych procesów biochemicznych w zdrowiu i w
chorobie. Autorzy podkreślają ścisły związek zjawisk
biochemicznych z ważnymi procesami życiowymi. Dzięki temu
czytelnik dowiaduje się o mechanizmach zachodzących w jego
organizmie, takich jak np. jedzenie, trawienie, wydalanie,
ćwiczenia fizyczne, a także poznaje molekularne podstawy
otyłości i proponowanych diet odchudzających. Informacje
zawarte w podręczniku pozwalają odpowiedzieć na pytanie, jakie
szlaki biochemiczne indukuje spożywanie alkoholu i dlaczego
nie należy się zbyt intensywnie opalać; dlaczego niektórych
boli brzuch, gdy wypiją mleko; jak działa aspiryna itp.
Omówiono także techniki doświadczalne – w biochemii białek i
rekombinacji DNA. Do każdego rozdziału dołączono zadania i
pytania (odpowiedzi znajdują się na końcu książki). Tekst
zasadniczy uzupełniono dodatkowymi elementami, jak np. dodatek
o witaminach i koenzymach, który zawiera ważne informacje o
dziewięciu witaminach i rodzajach pożywienia będących głównym
źródłem danej witaminy, rodzajach chorób wywoływanych przez
jej niedobór i dopuszczalnej dziennej dawce spożycia.
Publikacja jest przeznaczona przede
wszystkim dla studentów: biologii, medycyny, farmakologii,
chemii, biotechnologii, bioinformatyki i uniwersytetów
przyrodniczych oraz dla doktorantów i początkujących
pracowników nauki w tych dziedzinach.
|