|
|
|
|
|
Ksylitol 2100g BIO AGE
100%
cukru brzozowego!
Ksylitol jest
głównie przeznaczony dla osób, które z różnych względów nie mogą, nie
powinny (osoby odchudzające się, chorzy na cukrzycę, grzybicę) bądź nie
chcą używać cukru.
Zawiera
o 40% kalorii mniej niż cukier.
Ksylitol (alkohol
cukrowy) jest to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany najczęściej
z brzozy.
Ksylitol jest
głównie przeznaczony dla osób, które z różnych względów nie mogą, nie
powinny (osoby odchudzające się, chorzy na cukrzycę, grzybicę) bądź nie
chcą używać cukru.
Jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale
działającym na organizm z zupełnie odwrotnym skutkiem. Zawiera o 40%
kalorii mniej niż cukier, zmniejsza łaknienie na słodycze. U
stosujących dietę ksylitol pozwala na łatwą kontrolę wagi ciała.
Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten
sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.
Jeśli optycznie porównamy ksylitol ze zwykłym cukrem praktycznie nie
zauważymy różnicy, ale w działaniu to dwa przeciwieństwa. Ksylitol nie
fermentuje w przewodzie pokarmowym tak jak glukoza, fruktoza czy
sacharoza. Podobnie jak cukier może być stosowany do przeróbki w
wysokich temperaturach.
Ksylitol wytarza w
organizmie odczyn zasadowy, a więc wskazany jest przy:
- próchnicy zębów
i chorobach dziąseł, np. paradontozie
- suchości w
ustach (stymuluje wydzielanie śliny)
- zapaleniu ucha
środkowego
- przeciwdziała
tworzeniu się bakterii gnilnych
- przy infekcjach
górnych dróg oddechowych (tj. katar, infekcja gardła, zatok) –
działanie antybakteryjne
- stosowany jako
środek zapobiegawczy przeciw bakteryjnemu zakażeniu płuc i oskrzeli u
chorych na mukowisdydozę
- przyjazny przy
nadkwasocie żołądka, alergii, astmie
- likwiduje
niemiły zapach z ust
Ksylitol jest
powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny,
wskutek czego posiada ponad 14 x niższy indeks glikemiczny od glukozy i
dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu
jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom
insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Indeks
glikemiczny (IG) - 8.
Sposób użycia:
Dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier. Zakres temperatur w
jakich można stosować ksylitol jest szeroki- gotowanie, pieczenie,
mrożenie. Tak więc używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka,
robić desery, lody itp.
Ksylitol można dodawać również do koktajli białkowych.
Możemy posłodzić dziecku herbatę będąc spokojnym o jego ząbki. Jeżeli
uwielbiamy słodką kawę a jesteśmy na diecie ksylitol jest idealnym
rozwiązaniem.
Ze względu na to, że organizm musi się przyzwyczaić do wytwarzania
większej ilości enzymu trawiącego ksylitol należy stopniowo zwiększać
dawkę dobową Ksylitolu (najlepiej zaczynać od ˝ łyżeczki do herbaty).
Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Z
tego powodu Ksylitolu najlepiej nie podawać dzieciom do 3-go roku życia
(lub w bardzo małych ilościach). Naukowcy fińscy zalecają spożywanie do
40g (około 10 łyżeczek) ksylitolu dziennie.
Data przydatności do spożycia:
minimum 6 miesięcy!
(przeważnie
rok, albo dłużej!)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|