L-karnityna jest naturalnym składnikiem organizmu oraz pożywienia. Jest substancją witaminopochodną syntetyzowaną przez ludzki organizm z aminokwasów: lizyny i metioniny, z witamin: C, B3, B6, B12, oraz kwasu foliowego i żelaza. Niedobór nawet jednego z tych składników powoduje zmniejszenie wytwarzania l-karnityny. W pożywieniu l-karnityna znajduje się przede wszystkim w mięsie (głównie baraninie, dziczyźnie, wołowinie, nieco mniej w wieprzowinie i drobiu)i w niewielkich ilościach w produktach mlecznych.
Główną funkcją l-karnityny jest udział w przemianie tłuszczów. L-Karnityna umożliwia transport kwasów tłuszczowych do wnętrza komórki mięśniowej gdzie zostają one zamienione w pożyteczną energię.
L-karnityna szczególnie polecana jest:
-
sportowcom - optymalizuje procesy energetyczne, zwłaszcza przy długotrwałym wysiłku fizycznym. Przyspiesza okres regeneracji po treningu lub zawodach.
-
osobom odchudzającym się - przyspiesza procesy spalania tłuszczów w organizmie. Umożliwia lepsze wykorzystanie energii zawartej w pożywieniu, co pomaga zredukować ilość kalorii w diecie. Ogranicza występowanie efektu jojo.
-
wegeterianom - ponieważ ich dieta jest bardzo uboga w l-karnitynę.
-
osobom po 40 roku życia - gdyż stężenie l-karnityny w organizmie obniża się z wiekiem. Dostarczanie jej w postaci suplementu pomaga dłużej zachować witalność organizmu i spowalnia procesy starzenia.
L-karnityna jest również bardzo ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i jest dodawana do każdego mleka początkowego dla niemowląt na bazie soi.
Zawartość w 25 ml (1 ampułka):
Sposób użycia:
-
Osobom, które nie ćwiczą zaleca się przyjmowanie 1 buteleczki rano, na czczo.
-
Osoby uprawiające różne dyscypliny sportowe powinny spożywać zawartość jednej buteleczki dziennie, najlepiej 1 godzinę przed treningiem.
|