Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

BIO TAPIOKA - PERŁY - 500g - EKOGRAM ZIELONKI

18-05-2014, 12:44
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 11.99 zł     
Użytkownik DoktorPelc
numer aukcji: 4252351160
Miejscowość Kraków
Zostało sztuk: 100    Wyświetleń: 1   
Koniec: 17-06-2014 12:33:43
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

Informacje o produkcie

  • Skrobia z korzenia manioku o postaci drobnych ziarenek, pęczniejących w wodzie
  • Produkt całkowicie roślinny
  • Idealna do zagęszczania żywności, budyniu oraz herbaty Boba
  • Nie zawiera tłuszczu i białka
  • Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.
  • Producent: EKOGRAM ZIELONKI
  • Waga: 500g
  • Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.

Co to są perły z tapioki

Jest to skrobia uzyskiwana z korzenia manioku, pochodząca z Brazylii, a obecnie uprawiana w całej Ameryce Południowej i Afryce. Ma ona postać drobnych ziarenek, pęczniejących w wodzie. Jest bardzo użyteczna, przede wszystkim, jako środek zagęszczający żywność, dzięki swojej dużej mocy żelującej. W przeciwieństwie do skrobi kukurydzianej, pokarmy gdzie została wykorzystana, nadają się do zamrożenia i ponownego rozmrożenia, a co za tym idzie i spożycia.

 

Dlaczego warto stosować perły z tapioki

Jedna szklanka ziaren tapioki zawiera około 544 kcal, niespełna 135g węglowodanów i 1g błonnika. Nie zawiera natomiast tłuszczu i białka. Nie zawiera także glutenu i będąc produktem roślinnym, pozbawiona jest cholesterolu. Zalecana w szczególności dla chorych na miażdżycę i osób będących na specjalistycznych lub odchudzających dietach.


Jakie mają zastosowanie i jak używać perły z tapioki

Przed użyciem, ziarna tapioki należy zagotować, aż do momentu utworzenia się przeźroczystego żelu. Zwykle dodawane są do posiłku przed jego przygotowaniem. Ziarna tapioki, idealne nadają się na budyń czy niezwykle popularną herbatę Boba, ale także jako dodatek do zup i sosów, produktów mięsnych, a nawet pasztetów.

Tapioka powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym opakowaniu, z dala od wilgoci i nadmiernego źródła ciepła. Jest produktem całkowicie roślinnym. Odpowiednio przygotowana i doprawiona tapioka, doskonale zastępuje pasty jajeczne, sery topione i inne produkty pochodzenia zwierzęcego.

Przygotowanie: Zalać wrzącą wodą i intensywnie mieszać. W miarę gęstnienia dodawać kolejne porcje wody. Ziarna tapioki będą gotowe do spożycia/użycia w momencie, gdy będą półprzeźroczysta i wystarczająco miękka.

 

tapioka perły ekogram zielonki


 

Produkt rolnictwa ekologicznego

Dlaczego warto wybierac produkty BIO?

 

 

Żywność ekologiczna zwana powszechnie „BIO” jest wytwarzana wyłącznie metodami naturalnymi. Jej produkcja odbywa się bez użycia wszelkich pestycydów, nawozów sztucznych, syntetycznych środków ochrony roślin, a także antybiotyków, hormonów wzrostu i genetycznie modyfikowanych organizmów. Unia Europejska gwarantuje wiarygodność produktów pochodzących z gospodarstw ekologicznych, niezależnie od miejsca wytworzenia tych produktów i zapewnia precyzyjne ich etykietowanie. Na etykiecie produktu znajduje się kod jednostki certyfikującej.

 

ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA = WYŻSZY STANDARD = LEPSZY SMAK = ZDROWIE DLA CIEBIE I TWOICH BLISKICH