Informacje o produkcie
- Skrobia z korzenia manioku o postaci drobnych ziarenek, pęczniejących w wodzie
- Produkt całkowicie roślinny
- Idealna do zagęszczania żywności, budyniu oraz herbaty Boba
- Nie zawiera tłuszczu i białka
- Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03.
- Producent: EKOGRAM ZIELONKI
- Waga: 500g
- Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.
Co to są perły z tapioki
Jest to skrobia uzyskiwana z korzenia manioku, pochodząca z Brazylii, a obecnie uprawiana w całej Ameryce Południowej i Afryce. Ma ona postać drobnych ziarenek, pęczniejących w wodzie. Jest bardzo użyteczna, przede wszystkim, jako środek zagęszczający żywność, dzięki swojej dużej mocy żelującej. W przeciwieństwie do skrobi kukurydzianej, pokarmy gdzie została wykorzystana, nadają się do zamrożenia i ponownego rozmrożenia, a co za tym idzie i spożycia.
Dlaczego warto stosować perły z tapioki
Jedna szklanka ziaren tapioki zawiera około 544 kcal, niespełna 135g węglowodanów i 1g błonnika. Nie zawiera natomiast tłuszczu i białka. Nie zawiera także glutenu i będąc produktem roślinnym, pozbawiona jest cholesterolu. Zalecana w szczególności dla chorych na miażdżycę i osób będących na specjalistycznych lub odchudzających dietach.
Jakie mają zastosowanie i jak używać perły z tapioki
Przed użyciem, ziarna tapioki należy zagotować, aż do momentu utworzenia się przeźroczystego żelu. Zwykle dodawane są do posiłku przed jego przygotowaniem. Ziarna tapioki, idealne nadają się na budyń czy niezwykle popularną herbatę Boba, ale także jako dodatek do zup i sosów, produktów mięsnych, a nawet pasztetów.
Tapioka powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym opakowaniu, z dala od wilgoci i nadmiernego źródła ciepła. Jest produktem całkowicie roślinnym. Odpowiednio przygotowana i doprawiona tapioka, doskonale zastępuje pasty jajeczne, sery topione i inne produkty pochodzenia zwierzęcego.
Przygotowanie: Zalać wrzącą wodą i intensywnie mieszać. W miarę gęstnienia dodawać kolejne porcje wody. Ziarna tapioki będą gotowe do spożycia/użycia w momencie, gdy będą półprzeźroczysta i wystarczająco miękka.
![tapioka perły ekogram zielonki](http://ks211488.kimsufi.com/foto/bio/biotapioka.jpg)