- najbardziej wartościowa wersja syropu
- pozyskiwana z niebieskiej agawy
- syrop przetwarzany w niskiej temperaturze (raw)
- mimalnie bardziej gęsty niż syrop w wersji jasnej
- super smak
Agawa uprawiana jest już od stuleci. Początkowo znana jedynie rdzennym mieszkańcom Ameryki, a następnie spopularyzowana w Europie, gdzie została sprowadzona przez Portugalczyków i Hiszpanów w XVII w. Sam nektar z Agawy znany był już natomiast starożytnym Aztekom, którzy ze względu na jego liczne właściwości lecznicze, uznawali go za dar od bogów. Wymieszany z solą, stosowany był na otwarte rany i zmiany skórne.
Rozróżnia się przeszło 300 gatunków Agawy. Występują one w południowej części USA i północnej części Ameryki południowej. Najliczniej jednak występuje na górzystych terenach Meksyku, który aktualnie jest jej jedynym producentem na świecie. Syrop z Agawy uzyskiwany jest z tzw. niebieskiej odmiany tej rośliny. Jej rdzeń zawiera aguamiel. Poprzez jego przetworzenie, otrzymuje się produkt o kolorze jasnego lub ciemnego bursztynu i konsystencji przypominającej syrop klonowy. Jasny syrop z Agawy, w smaku jest zdecydowanie bardziej delikatny od miodu czy syropu klonowego właśnie i najczęściej stosowany jest jako słodzik do napojów energetycznych, herbat itp. Ciemna odmiana natomiast, przypomina karmel i stosowany jest przede wszystkim jako słodki dodatek do deserów. Kiedy Agawa osiąga wiek między 7 a 10 lat, jej liście są obcinane i odsłaniany jest pień, przypominający ananasa. Osiąga on jednak często wagę przekraczającą 60 kg. Bezpośrednio z niego uzyskiwany jest syrop, który w procesie produkcji jest ogrzewany, dzięki czemu dochodzi do rozkładu węglowodanów na cukry. Syrop z Agawy jest o blisko 1,5 razy słodszy od cukru, co oznacza że można go używać w mniejszej ilości, osiągając ten sam poziom słodyczy, o tej samej liczbie kalorii.
Sama agawa zawiera natomiast znaczną ilość saponiny oraz fruktanów, znajdujących się również w ziarnach quinoy czy korzeniu żeń – szenia. Mają one przede wszystkim działanie przeciwzapalne oraz wzmacniają układ odpornościowy. Fruktany natomiast nie rozkładają się w organizmie i działają wspomagająco w przypadku kuracji zapalenia okrężnicy, jelita grubego czy jelita drażliwego. Porównując syrop z Agawy z białym cukrem, ma on zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, dlatego może być stosowany przez osoby chore na cukrzyce. Oprócz wzmacniania układu odpornościowego, syrop wpływa na poziom energii, a także wspomaga przy utracie masy ciała w czasie diety. Można stosować w zastępstwie miodu lub tradycyjnego cukru białego. W przypadku tego pierwszego 1 filiżanka miodu odpowiada 1 filiżance syropu z agawy. W przypadku tego drugiego natomiast, 2/3 filiżanki z syropu odpowiada 1 filiżance cukru. Może być również stosowany do wypieków, jednak powoduje on szybsze brązowienie ciasta, dlatego zaleca się zmianę temperatury pieczenia o 15 do 25 stopni.
Syrop z Agawy jest zdrowszą alternatywą dla cukru i przez wielu uznawana za najzdrowszą substancję słodzącą na świecie. Zawiera naturalne enzymy, witaminy, składniki mineralne
(w tym wapń i żelazo) oraz błonnik i inulinę. Badania wykazały, że włączenie do codziennej diety z dodatkiem inuliny wzmacnia zdrowie, energię oraz system immunologiczny.
Syrop z Agawy bardzo łatwo rozpuszcza się w zimnej lub ciepłej wodzie. Dzięki temu jest wygodny w użyciu. Jest to idealny środek słodzący do herbaty, kawy a także gotowania, konserwowania i pieczenia.
Producent: EKOGRAM ZIELONKI
Waga: 1200g