Informacje o produkcie
- Ekologiczne suszone owoce granatu, bez dodatków
- Produkt wielowitaminowy
- Bogate źródło polifenoli i kwasu punikowego
- Naturalny afrodyzjak
- Wspomaga trawienie
- Nadają potrawom lekko goryczkowatego posmaku
- Korzystnie wpływa na samopoczucie, poprawia nastrój
- Zawiera błonnik, białko, taninę i kwasy organiczne
- Producent: EKOGRAM ZIELONKI
- Waga: 100g
- Termin przydatności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Wykorzystane zdjęcia są jedynie zdjęciami archiwalnymi. W przypadku chęci uzyskania szczegółowych informacji co do długości terminów, prosimy Państwa o kontakt drogą telefoniczną lub mailową.
- Produkt pochodzący z upraw ekologicznych, objęty certyfikatem: PL-EKO-03
Co to jest owoc granatu i skąd pochodzi
Zgodnie z przekazami historycznymi, owoce granatu wywodzą się w Persji, skąd powoli rozprzestrzeniły się praktycznie na cały świat, w tym na tereny Indii, Afryki Północnej, Europy, Chin oraz obu Ameryk.
Owocom granatowca, już w starożytności przypisywano właściwości odmładzające i zapewniające płodność. Według starożytnej medycyny chińskiej, owoce granatu uznawane były za skoncentrowane życie i symbol długowieczności. Do Europy owoce granatowca trafił wraz z kupcami fenickimi.
Aktualnie, granatowiec hodowany jest w większości ciepłych krajów, w tym na terenach Ameryki Środkowej, Brazylii, południowej Azji, Wybrzeżu Kości Słoniowej, Tunezji oraz Maroku. Podstawowym warunkiem jego uprawy jest suchy i gorący klimat.
Dlaczego owoce granatu są tak wartościowe
Owoce granatowca, są przede wszystkim bogatym źródłem polifenoli, które wychwytują, a następnie wiążą wolne rodniki, zapobiegając ich utlenianiu, co spowalnia proces starzenia się organizmu. Zawierają one więcej polifenoli niż np. czerwone wino czy zielona herbata.
W pestkach granatowca znajduje się również skoncentrowany kwas punikowy, niezwykle rzadko występujący w naturze. Zaliczany jest on do kwasów tłuszczowych omega – 5, które niszczą wolne rodniki oraz poprawiają właściwości ochronne skóry.
Granatowiec, to również naturalne bogactwo substancji czynnych, takich jak witamina C i E oraz B1(tiamina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), potas, selen, miedź, cynk, a także beta – karoten. Wszystkie one przeciwdziałają wolnym rodnikom, sprawiają że włosy stają się błyszczące, a skóra jędrna. Owoce granatu zawierają też błonnik, białko, taninę i kwasy organiczne (głównie kwas cytrynowy).
Owoce granatu zawierają także estron, dlatego spożywanie owoców granatu zalecane jest kobietom w okresie menopauzy i w przypadku występowania zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Owoc granatu to przede wszystkim naturalny afrodyzjak. Zawarte w nim substancje czynne, mają też pozytywny wpływ na potencję u mężczyzn.
W jaki sposób najlepiej wykorzystać suszone owoce granatu
Suszone pestki granatu mają odświeżający, słodko – kwaśny smak. Stanowią idealny dodatek do herbaty (zarówno zimnej jak i gorącej), sałatek owocowych i warzywnych, domowych wypieków,lodów, egzotycznych deserów oraz indyjskiego curry. W kuchni indyjskiej wykorzystywany jest także jako dodatek do potraw.
Suszone owoce granatowca to również pyszna, zdrowa przekąska, idealna między posiłkami.