BIO Spirulina w proszku 250g.
BIO Spirulina w proszku - produkt pochodzi z upraw ekologicznych objętych certyfikatem BIO PL-EKO-04.
KUPUJĄC NA NASZEJ AUKCJI OTRZYMACIE PAŃSTWO PRODUKT POSIADAJĄCY CERTYFIKACJĘ ZARÓWNO UPRAWY Z KTÓREJ POCHODZI JAK I GWARANCJE JAKOŚCI NASZEJ FIRMY, KTÓRA JEST CERTYFIKOWANYM PRODUCENTEM ŻYWNOŚCI EKOLOGICZNEJ Certyfikat P 026 14
Czym jest Spirulina?
Spirulina to algi, o cenionych właściwościach prozdrowotnych. Zawierająca szereg witamin i mikroelementów
Jest jedną z najbardziej pełnowartościowych roślin, jakie człowiekowi zaoferowała przyroda.Wśród alg morskich, które z rozmachem zdobywają coraz szersze grono zwolenników, najlepiej poznaną jest spirulina
Co zawiera spirulina?
58-62% pełnowartościowego białka z kompletem 18 aminokwasów, beta karotenu w tym: 4 molekularne formy 9-cis, 13-cis, 15-cis i trans beta karoten. Zeaksantyna i beta kryptoksantyna uzupełniają karoteinowy kompleks.
Kwas gamma linolenowy (GLA), gamma linolowy, chlorofil, polipeptydowy barwnik fytocjanina, dysmutaza nadtlenkowa (SOD), minerały, witaminy w tym kompleks witamin z grupy B, sulfolipidy, glikolipidy, enzymy, kwasy tłuszczowe RNA, DNA - to wszystko znajduje się w jednej mikroskopijnej aldze. Algi jako pierwsze pojawiły się na świecie 3,5 miliarda lat temu i przetrwały do dziś.
Spirulina jest bogatym źródłem enzymów NRA, DNA, sulfolipidów i glikolipidów.
Spirulina Pacifica wchodzi w skład grupy produktów leczniczo-odżywczych przeznaczonych przez NASA (Amerykańska Narodowa Agencja Przestrzeni Kosmicznej) dla suplementacji załóg stacji kosmicznych
Zalecenia do stosowania:
Stosowana jest w profilaktyce chorób nowotworowych,
Wzmacnia system immunologiczny, (polisacharydy odkryte w spirulinie nazwane „immuliną” są od 100 do1000 razy bardziej aktywne od preparatów polisacharydowych aktualnie używanych w immunoterapii chorób nowotworowych)
Wspomaga pracę wątroby i nerek w procesie detoksykacji (fytocjanina – odkryta tylko w spirulinie),
Regeneruje komórki centralnego układu nerwowego (kompleks witamin z grupy B w tym Wit. B12)
Obniża poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów,
Normalizuje poziom cukru we krwi,
Wyizolowany ostatnio ze spiruliny specyficzny polisacharyd, nazwany „spirulinowym wapniem” ma hamujące działanie na rozwój wirusów: HIV, grypy, świnki, odry, opryszczki i zwykłego przeziębienia.
Wspomaganie terapii pacjentów chorych na AIDS, poprzez zawarte w spirulinie glikolipidy i fosfolipidy
Wspomaga procesy trawienia i wydalania, poprzez stabilizowanie naturalnej flory przewodu pokarmowego
Stosowana przy anemii (bardzo łatwo przyswajalne żelazo),
Stymuluje proces tworzenia krwi oraz komórek macierzystych szpiku kostnego,
Zmniejsza ujemne skutki radioterapii i chemioterapii,
Bardzo znaczące odtruwanie i wspomaganie procesów oczyszczania organizmu,
Wspomaga odchudzanie (fenyloalanina ogranicza apetyt),
Opóźniania procesy starzenia się organizmu,
Ogranicza patogenne działania chorobotwórczych bakterii i grzybów,
Niweluje zakwaszenie organizmu przywracając właściwą równowagę kwasowo-zasadową,
Pobudza mechanizmy samonaprawcze uszkodzeń DNA,
Jest doskonałym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, ludzi starszych i rekonwalescentów
Do tego spirulina jest pożywieniem najbogatszym w beta-karoten i chroni nas przed długotrwałym, szkodliwym wpływem środowiska!!!!
Zawiera 10 razy więcej beta-karotenu niż marchew, więc nawet, jeśli nie jesz zalecanych 4 porcji owoców i warzyw dziennie, Spirulina da Ci ubezpieczenie zdrowotne wspomagające Twoją naturalna barierą ochronną.
Zawiera żelazo dla zdrowia kobiet i dzieci. Żelazo jest konieczne przy budowaniu silnego organizmu i jest o wiele lepiej przyswajalna od suplementów żelaza.
Jak dawkować Spirulinę?
Naukowcy potwierdzają, że przyjęcie codziennie 3-10 g spiruliny ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Najwięcej korzyści przynosi regularne zażywanie. Wiele ludzi przyrządza sobie koktajle owocowe z dodatkiem spiruliny, możliwe jest także zażywanie tabletek, jednak najważniejsze,żeby stosować się do zalecanej dawki od 3 do 10g
Środki ostrożności
Nie zaleca się podawania spiruliny dzieciom. W tej kwestii nie przeprowadzono badań i lekarze nie znając bezpiecznej dla nich dawki, wolą nie ryzykować. Od zażywania mikroskopijnej algi powinny powstrzymać się kobiety w ciąży i karmiące piersią. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku osób chorych na fenyloketonurię, niepozwalającą im trawić fenyloalaniny, która jest obecna w spirulinie.